Doliu national – absurditati legislative

Doliu national – absurditati

 

Luni, 1 august, a incetat din viata Regina Ana, in varsta de 92 de ani. Aceasta va fi inmormantata sambata, 13 august, ziua inmormantarii urmand a fi zi de Doliu National.

In paragraful de mai sus, in 2 fraze, sunt, din start, mai multe probleme. Le enumar intr-o ordine aleatoare, nefiind vorba de o problema mai grava decat alta. Asadar:

Regele Mihai I Regina Ana

Regina Ana nu a fost niciodata regina Romaniei

Da, trebuie facuta distinctia dintre Fostul Rege Mihai I (omul a stat pe tronul Romaniei si a prins o perioada extrem de tulbure) si Nevasta Fostului Rege. El, Mihai I, s-a casatorit cu Ana DUPA abdicare, astfel incat Ana nu are aproape nicio legatura cu Romania. Reprosurile adresate ei, cum ca nu vorbeste limba romana, sunt DOAR UN EXEMPLU. Dupa mine, relevant doar ca exemplu. Nu ai ceva cu Regina Ana pentru ca nu vorbeste limba romana, insa poti afirma despre ea ca legaturile ei cu Romania sunt 0, nici macar limba nu o cunoaste. Formulata astfel, afirmatia suna cu totul diferit.

Exact cum zice si Cristoiu, daca ai apreciat-o pe Regina Ana pentru modestia ei ori pentru alte calitati certe pe care aceasta le avea nu inseamna ca trebuie musai sa fii de acord cu acest Doliu National.

12 zile petrecere, a XIII-a zi doliu national

Acum, as putea intreba si de ce o inmormanteaza dupa 13 zile, dar, sincer, nu e treaba mea. Sau nu ar trebui sa fie. Adica e o chestiune pur personala, a familiei in cauza. Doar ca, vedeti voi, situatia rezultata este complet absurda: a murit un om pe 1 august, ai voie sa sarbatoresti, sa petreci, sa te distrezi pana pe 12 august, iar pe 13 august, la comanda, trebuie sa plangi.

Daca tara ar fi fost intr-adevar socata de trecerea in nefiinta a Reginei Ana, atunci ar fi trebuit declarate zile de doliu national toate acestea, de la deces pana la inmormantare. Daca toate acestea nu s-au intamplat, inseamna ca declararea zilei de 13 august drept zi de Doliu National este o decizie pripita. Absurda. Neconforma cu realitatea.

Ca sa dau un exemplu trist, in cazul dezastrului din Colectiv, acesta a avut loc pe 30 octombrie, seara, iar zilele de Doliu National au fost 31 octombrie – 2 noiembrie. Adica fix acele zile, imediate, cand populatia Romaniei era in stare de soc. Nu dupa 2 saptamani, ca-n cazul Reginei Ana.

La stat e obligatoriu, la privati e optional

Acum, sa va zic o situatie si mai absurda: in weekendul cu pricina au loc 3 festivaluri de muzica in tara asta. Acum cativa ani ne plangeam ca nu avem muzica buna in Romania, ca nu vin trupe celebre, insa acum, in acelasi weekend, avem 3 festivaluri care se suprapun. Ma rog, asta e alta discutie.

Din 3 festivaluri, unul s-a anulat, Spellground (pe Litoral). Celelalte 2, Summer Well (la Buftea) si Rockstadt Extreme Fest (la Rasnov), NU s-au anulat. De ce unul ba si alte 2 da? Simplu: Spellground avea implicate cateva institutii DE STAT (in frunte cu Universitatea Ovidius, unde urma sa se desfasoare o parte din festival).

Se pare ca pe proprietati private e voie sa fie muzica (de orice fel), insa institutiile de stat nu au voie. De parca nu ar fi aceeasi tara.

Care este morala? Sa nu te mai asociezi cu vreo entitate de stat? Sa nu mai aiba loc festivaluri in locatii ale statului pentru ca de cand faci pregatirile, cu luni de zile inainte, si pana la festival, poate veni un ghinion teribil, o zi de doliu national (ori mai multe), si ti se anuleaza tot festivalul? Pai nasoale invataminte. Zic.

Care sunt criteriile dupa care sunt ales Zilele de Doliu National?

Ma uitam cand a mai fost zi de Doliu National si cu ce ocazie. Au fost cateva situatii in care am comemorat tragedii externe (Moartea Papei, Atentatele din septembrie 2001 si din martie 2004 din Madrid, moartea Presedintelui Poloniei), insa situatii, mai numeroase, cand am comemorat tragedii interne (incepand cu Comemorarea victimei Revolutiei, 12 ianuarie 1990, si terminand cu comemorarea victimelor din Colectiv, despre care am pomenit mai sus, 31 octombrie – 2 noiembrie 2015).

De fiecare data motivele au parut infinit mai intemeiate decat acum. A incetat din viata Patriarhul Teoctist. Oricat de controversat ar fi fost si oricat de putin religiosi ar fi unii cetateni, acesta a fost o personalitate, majoritatea ortodoxa din tara asta fiind indurerata de moartea sa. La fel de socati si indurerati am fost si in cazul atentatelor, in Madrid si New York fiind afectate, direct si indirect, si multe familii de romani.

Acum, insa, sa-mi fie iertata nepasarea, insa a fost vorba de o femeie in varsta de 92 de ani, cu prea putine legaturi cu Romania. A fost cineva SOCAT de trecerea sa in nefiinta? Sunt de acord cu numirea unor bulevarde, unor piete publice, unor institutii de invatamant, de stat sau private, insa nu cu ziua de Doliu National.

In plus, in cazul in care gresesc, as dori sa stiu DE CE gresesc. As dori sa am o motivatie, sa mi se spuna CINE a decis si DE CE. Entitatea impersonala numita Guvernul Romaniei mi se pare ca nu e de ajuns. Cum a decis Guvernul? A fost sedinta de Guvern si s-a votat asta? Presedintele nu a avut niciun cuvant de spus? Care a fost pozitia primului om din stat?

Regina Ana Regele Mihai I

In final, spun ce am spus si pe Facebook: marii monarhisti, tinerii mai ales, rasariti precum ciupercile dupa ploaie, sunt acum in mari dubii. Pe de-o parte, nu pot da intr-o personalitate a Casei Regale (Casa Regala a unei republici, sa ne intelegem), pe de alta parte, s-a anulat un mega-eveniment, precum festivalul Spellground din Constanta. In plus, decizia decretarii zilei de Doliu National a fost luata de Ciolos si nu de alde Firea. Va dati seama ca daca o decizie, nu conteaza care, a primaritei Capitalei ar fi anulat un festival, ar fi fost injurata non-stop, nu?

 

4 thoughts on “Doliu national – absurditati legislative

  1. Joie Negru says:

    Iohannis nu pare sa fi inteles ce zice. Daca el a inteles, apoi n-a inteles lumea ce inseamna de fapt acest Doliu National ca Lege. Nu gasesc nicio restrictie de interzicere a Festivalelor, negru pe alb. Chiar si Digi24 informeaza ca n-ai voie (si Adevarul si altii), dezinformand de fapt. Apoi entitatile separate, precum Univ. Ovidius, n-au inteles de asemenea nimic (desi Ovidius este o institutie de…invatamant). Practic a fost o cascada de incompetenta si nestiinta. Si inca nu stim daca in afara de Legea 75/1994 si HG 1157/2001, mai exista ceva oficial care sa intareasca ideea asta de restrictie. Oricum si Legea initiala e depasita incredibil de mult.

    • Emil Calinescu says:

      Universitatea Ovidius nu avea si facultate de drept? Nu a gasit vreun jurist bun, sa citeasca legea aia ca lumea?

    • Emil Calinescu says:

      Pe vremea monarhiei am avut Republica de la Ploiesti. Acum ce echivalent ar trebui sa vina? Monarhia de la Ploiesti?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.