Gabriel Oprea si partidele curva

Gabriel Oprea si partidele curva

 

Va spun sincer: am vrut de vreo 5 ori sa scriu un articol despre Gabriel Oprea. De fiecare data salvam draftul, il reciteam si nu il mai postam. Nu ma suna nimeni sa-mi spuna sa nu public, insa, cumva, simteam ca nu aduc nimic nou.

De data asta Gabriel Oprea este personajul politic principal al acestor zile, asa ca nu ma pot abtine sa nu scriu cateva cuvinte despre el.

Gabriel Oprea

Asadar, de ce Gabriel Oprea INCA este util in politica romaneasca (nu noua, ci politicienilor):

  • Este un partid de oameni FIDELI. Printre PSD-isti gasesti tradatori (sa voteze altfel decat partidul), printre PNL-isti la fel (acolo chiar mai multi). UNPR-ul, insa, voteaza intocmai cum zice seful partidului.
  • Este un partid-aspirator: poate lua, de-a valma, PPDD-isti, PNL-isti, PSD-isti, la o adica ar lua si UDMR-isti daca ar fi nevoie.
  • A acaparat o parte din curentul nationalist, cel pe care multi politicieni il vor confiscat. Toti generalii aia de-i vedeti, candva fideli lui Funar ori lui Vadim, sunt acum in oastea lui Gabriel Oprea. Mai bine aici decat cine stie pe unde.
  • A ajutat pe toata lumea in momentele grele: pe Basescu in 2009, cand castigase alegerile, dar nu avea Parlament; ulterior, cand guvernul PDL a luat masurile de austeritate; in 2012, cand PSD-ul si PNL-ul au vrut sa darame Guvernul Ungureanu; cand Ponta avea nevoie de aliati pentru a-l sustine in diversele scandaluri (Plagiatul tezei de doctorat de exemplu); pana si pe Iohannis, cand a avut nevoie sa treaca prin Parlament legile sigurantei nationale ori sefii SRI si SIE. In plus, personal, multi parlamentari, DIN TOATE PARTIDELE, au doctorate nasite de Gabriel Oprea (direct, el fiindu-le coordonator, dar si indirect). Si acum Ponta DEPINDE de Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea UNPR

  • Si-a facut un partid extrem de bine structurat in teritoriu. In afara de un candidat bun (competent si carismatic) iti trebuie niste buni organizatori de campanie. Gabriel Oprea sta, din acest punct de vedere, mult mai bine decat tot PNL-ul. De exemplu, la celebrul miting al PSD dinainte de alegeri, cel de ziua lui Ponta, UNPR-ul adusese cam jumatate din oameni. In plus, da semne de organizare si-n mediul virtual: Oricat am rade de campania lor de pe facebook, eu zic ca pentru publicul lor chiar e utila.
  • Gabriel Oprea nu iese-n fata. Paradoxal, dar asta e un avantaj pentru partidul aflat la guvernare. De ce? Simplu: intre 96 si 2000 PD-ul facea jocurile in guvern, insa avea si cei mai vizibili ministri (Berceanu si Basescu). Ei acumulau tot capitalul de imagine, lumea ii vedea intai si intai pe ei pe sticla. Acum UNPR-ul este la butoane, dar cumva in spate. E MULT mai bine pentru alde Ponta, ei au prim-plan-ul mediatic.
  • Are cativa primari extrem de utili. Ontanu si Piedone, ca sa dau doar exemplele din Bucuresti, sunt favoriti in sectoarele lor indiferent de partidul din care fac parte. Insa, cumva, ei au fost atrasi de proiectul UNPR (Ontanu fiind membru fondator).
  • Ca (fost) ministru al apararii si actual ministru de interne, Gabriel Oprea stie multe. Nu-i de mirare ca putini isi permit sa-l atace, iar cei care-l ataca o fac cu jumatate de gura. Apropo, Basescu nu-l ataca pentru i-a dat 4 stele. Asta in cazul in care v-ati pus intrebarea asta.

Gabriel Oprea Traian Basescu

Paradoxul in cazul UNPR – Gabriel Oprea este ca partidul in cauza a infruntat O SINGURA DATA electoratul in mod direct. Acele alegeri au fost in 2012, cele locale, iar scorul a fost dezamagitor. In Bucuresti, in afara de Primaria sectorului 2, castigata de Ontanu (cu al sau slogan UN PRimar DEvotat), nu a castigat nimic. A luat sub 1% cu al sau candidat Anghel Iordanescu la primaria generala.

Ontanu 2012

De ce zic paradoxal? Pentru ca in general partidele curva participa singure la alegeri si ulterior guverneaza (si cu stanga, si cu dreapta). Pana acum vorbeam de UDMR, dar UNPR-ul reprezinta un caz aparte, mult diferit de UDMR. Se aseamana cu PC-ul (PUR-PC-ALDE), insa si fata de acesta e diferit.

Ca o incheiere, sunt curios cine-i va tracta pe UNPR-isti in 2016 si cu ce costuri. Ganditi-va ca au O TONA de parlamentari care vor tine cu dintii de posturile lor. Iar cand zic CU DINTII ma refer, LA PROPRIU, cu dintii!

Partidele curva sunt, pana la un punct, utile. Sunt specifice sistemelor parlamentare proportionale, insa tind sa cred ca la noi ar exista si daca am adopta sistemul majoritar. UNPR si PC au dovedit o capacitate de adaptare si de schimbare de macaz incredibila.

Cat despre Gabriel Oprea, zic sa nu-i cantati prohodul. Are resurse nebanuite. Si s-ar putea sa aiba si ceva sprijin extern. Cat despre partidele balama, oricat le-as uri eu, ele vor exista tot timpul. Pronostic nu dau, nu am informatii prea multe. Zic doar ca nimeni nu-si permite sa-l atace decisiv. Nici macar Iohannis, desi acesta pare mai ofensiv ca niciodata. Salutari POLITICE tuturor!

 

3 thoughts on “Gabriel Oprea si partidele curva

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.