PNL este un partid izolat

PNL este un partid izolat

 

Exista, in teorie, trei tipuri de partide:

  1. Partidele extremiste, cu care nimeni nu vrea sa se alieze. Se mai aliaza unii si altii, dar cu ceva riscuri de imagine, interne si mai ales externe.
  2. Partidele balama (numite de unii partide curva), care isi propun din start sa se alieze cu cineva, electoratul fiind total de acord cu asta. In general, in Europa sunt partidele ecologiste. Ele au o agenda ecologista si sustin orice guvern care e de acord, macar partial, cu ideile alea ecologiste. Pot fi partide care fac aliante pre-electorale, dar sunt si partide care candideaza pe forte proprii si fac aliante post-electorale.
  3. Partidele mari, cele care, de fapt, vor trebui sa ia decizia aliantei cu unul sau mai multe dintre partidele de mai sus.

In Romania, in acest moment, sunt 2 partide mari: PSD si PNL. Chiar daca unii isi doresc sa nu fie asa si vor o reforma radicala a clasei politice, adevarul este acesta.

Problema celor 2 partide este ca nu pot castiga singure alegerile. PSD a inteles deja asta si are deja alianta pre-electorala cu ALDE si UNPR. Inca n-am inteles in ce consta, nu stim cu exactitate daca vor avea candidati comuni sau nu, ce stim insa este ca PSD-ul STIE ca nu poate castiga singur alegerile. In psihologie e o vorba: ca sa rezolvi o problema trebuie s-o constientizezi.

PNL

PNL-ul, insa, e intr-o mare dificultate: chiar daca a constientizat problema, nu prea are rezolvari. A semnat o pseudo-alianta cu PSRO (gruparea lui Geoana, care nu-i aduce mare lucru din punct de vedere electoral), insa doar atat. Nu d-alta, dar cu altcineva nu prea mai are cu cine sa se alieze.

In afara de UDMR, unde va fi vorba exclusiv de alianta post-electorala, PNL-ul n-ar putea guverna cu nimeni. PSD-ul deja s-a blindat, are alaturi UNPR si ALDE, care oricat de hulite ar fi, conteaza, iar celelalte sunt, cumva, nefrecventabile.

Ar mai fi Miscarea Populara a lui Basescu, cu care nu se pot alia, M10-le lui Macovei, si ei nefrecventabili, si PRU, partid condus de Bogdan Diaconu. Teoretic mai pot intra in discutie USB (Nicusor Dan), PRM (atat cat mai conteaza) si cine stie ce alte constructii politice noi (de genul partidului pe care il va infiintat Bogdan Naumovici). Cu care dintre ele vi se pare dezirabil sa faca alianta?

PSD-ul, paradoxal, sta mai bine. PSD nu s-a izolat de nimeni, nu a anuntat ca refuza pe cineva. Daca maine s-ar alia cu Mircea Geoana nu ar avea nicio problema de imagine. In fond s-a impacat cu Oprea, care guvernase un timp cu Basescu.

Pentru electoratul PSD n-ar fi o problema nici alianta cu PNL, asa cum de altfel s-a si vazut deja. Problemele de imagine le au cei care se aliaza cu PSD-ul, nu PSD-ul, in sine.

In plus, PSD-ul se poate alia si cu UDMR-ul (deci PNL nu are exclusivitate) si, paradoxal, nu exclude din start o alianta cu alde PRU ori PRM.

In plus, si aici revin la satelitii sai, PSD-ul poate primi membri din tabarele adverse fara probleme mari de imagine: liberalii se pot inscrie lejer in ALDE, iar cei de stanga, veniti eventual din PRU ori din alte partide, se pot inscrie usor in UNPR.

PNL-ul, insa, va primi cu greu membri de la PSD ori fosti membri de la ALDE, considerati pana acum niste tradatori.

Basescu, ca n-am terminat cu el, si-a propus sa stea 4 ani in opozitie, insa vrea sa fie liderul opozitiei. Si, paradoxal, lui Basescu ii convine ca si PNL-ul sa fie in opozitie. De ce-i convine? Din fix 2 motive:

  1. Ii este mai usor sa critice PSD-ul. E natural sa critice PSD-ul, sa critice ALDE-ul lui Tariceanu ori chiar UNPR-ul lui Oprea. I-ar fi infinit mai greu sa critice PNL-ul, adica fosti colegi de partid (aka fostii PDL-isti).
  2. Poate spera la dezertari de la PNL. Dinspre PSD-UNPR-ALDE nu vine nimic: cu totii, la unisor, il urasc. Dinspre PNL, daca PNL guverneaza, tot nimic. Daca, insa, PNL pierde, partidul se dezintegreaza: cativa, destui, se vor duce la ALDE, adica la guvernare, alti cativa, tot destui, vor pleca din PNL la un partid mai mic, unde li se vor promite functii mai importante. PNL-ul, in opozitie, o va duce rau, nu va avea un LIDER, o portavoce, asa ca Basescu, asa batran cum il vad multi, va reusi sa capitalizeze nemultumirile si va iesi intarit din opozitie.

Care-i, deci, sansa PNL-ului? Sa castige alegerile cu un scor cat mai mare. Daca ia 40% la locale poate spera la cateva fuziuni cu partide mici (poate USB, poate M10 daca va fi convingator, poate PSRO, poate PND-ul lui Daniel Fenechiu-Ex PPDD). In fond, intre 2000 si 2004 asa a crescut: a facut in jur de zece fuziuni in acea perioada, cu partide mai cunoscute ori mai putin cunoscute (PNL-Campeanu, APR-ul lui Melescanu, UFD-ul lui Vosganian).

Din acest motiv a fost schimbat candidatul PNL. Nu ca Busoi nu avea nicio sansa sa castige. Avea, poti castiga alegerile si cu 20% intr-un singur tur. Problema e acel 20%.

Nu zic ca Orban e mult mai bun. Ideea este semnalul dat: ne-ati atentionat ca Busoi nu e bun, are ceva hibe, v-am ascultat, l-am inlocuit. Mesajul, in sine, este important. Pe langa asta, inlocuirea a decurs fara probleme: Busoi s-a retras, il sustine pe Orban, totul cat se poate de colegial. Chiar daca aveti ceva cu PNL, jocul de imagine a fost unul reusit pentru partid.

cristian-busoi_ludovic-orban

In incheiere, repet ce am zis la inceput: IN ACEST MOMENT PNL este un partid izolat si, cumva, trebuie sa iasa din aceasta izolare. Poate juca pe cartea izolarii, dar daca pierde ramane la fel de izolat in opozitie 4 ani de zile. Iar in opozitie alaturi de Basescu e foarte grav: fie ii canti in struna, fie-l contrazici. Oricum o dai, nu e bine. Salutari POLITICE tuturor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.