Situatia politica din Republica Moldova

Situatia politica din Republica Moldova

 

 

Situatia la Chisinau este extrem de complicata. Nu am expertiza necesara de a face o analiza profesionista, sunt altii mult mai informati. Totusi, 3 lucruri m-au facut sa scriu acest articol si, implicit, sa urmaresc cu atentie sporita situatia de acolo:

Manifestatii Chisinau 2016
Sursa foto: Hotnews.ro
  1. Interesul crescand al presei romanesti fata de situatia de acolo. In termeni un pic mai vulgari, acolo se intampla ceva. La noi lumea sta si asteapta minunile de la guvernul-minune Dacian Ciolos.
  2. Este o situatie politica extrem de complicata si, in acelasi timp, interesanta. Daca ar fi sa studiez vreo scena politica din Europa, apai cea mai interesanta e cea moldoveneasca.
  3. Se vorbeste tot mai intens despre Unire, Romania ajuta financiar Republica Moldova in mod constant. Deci, in mod direct, situatia de acolo ne priveste si pe noi.

Asadar, cum vad eu, din exterior, situatia politica din Republica Moldova

  • Intai si intai, acolo este o batalie ideologica puternica intre fortele pro-ruse si cele pro-occidentale. Exista, insa, si nuante: sunt unionistii, care considera ca SINGURA solutie este unirea cu Romania, sunt cei care vor ca Republica Moldova sa intre intr-o Uniune alaturi de Rusia (populatia rusofona din Moldova), dar exista si asa numitii moldoveni, care considera ca Republica Moldova trebuie sa ramana stat independent, eventual integrat in Uniunea Europeana si NATO. Acum, ca exista politicieni care trec dintr-o tabara intr-alta e firesc, asa se intampla peste tot. Chiar un partid intreg, cel comunist, intai a dorit integrarea in UE, apoi s-a razgandit.
  • Acum, de ceva timp (vreo 7 ani) la putere sunt pro-europenii. Toate bune si frumoase, noi, romanii, ne bucuram. Doar ca esenta unei democratii este, pana una-alta, alternanta la guvernare. Deci, cumva, e firesc ca cetatenii, sa zicem cei neutri, ca sunt si d-aia, sa-si doreasca o schimbare de guvern.
  • Scandalurile de coruptie au fost intens mediatizate in Moldova. S-a auzit si la Bucuresti despre miliardul de dolari disparut. Problema este, insa, si mai grava: acel miliard reprezinta cam a VII-a parte din bugetul Moldovei. Oricat de mult ar fi furat politicienii romani, nu am auzit vreun scandal in urma caruia sa fi disparut a saptea partea din PIB.
  • Moldova are mogulii ei. Unul este Filat, acum inchis, altul este Plahotniuc, care este pe cai mari (nu e el premier, dar omul sau a fost numit in aceasta functie). Cumva, mogulii lor mi se par de N ori mai periculosi decat mogulii nostri. O fi vorba doar de imaginea pe care o au ei aici, la Bucuresti, habar n-am. Dar eu asa vad de aici lucrurile.

  • S-a votat un guvern pe care multi il contesta. Populatia nu este chiar de partea lui, daca maine ar fi anticipate ar castiga ceilalti. Lucru care ma duce pe mine cu gandul la urmatorul scenariu: daca guvernul asta VA STA mai mult, se va eroda, deci pro-rusii vor castiga SI MAI CLAR. Sau aveti impresia ca e un guvern-minune, care va scoate bani din piatra seaca si va reusi sa scoata tara din criza?
  • Sunt proteste, fiind randul pro-rusilor sa protesteze. In fond, comunistii asa au fost dati jos: in strada. Pro-europenii de ce ar pleca altfel de la guvernare?
moldova-intre-est-si-vest
Sursa foto

Concluzia e simpla: Situatia politica din Republica Moldova este extrem de interesanta. O voi urmari mai cu atentie. Iar daca ma intrebati ce parere despre unire, raspunsul meu este simplu: sunt total de acord cu ea. Problema, in cazul meu, este ca-s pesimist: pe cat de mult mi-o doresc, pe atat de mult o cred imposibila. Uitandu-ma la situatia politica de acolo si la mogulii care conduc Moldova, voi aveti impresia ca ei ar preda tara, asa secatuita cum este ea, clasei politice de la Bucuresti? De ce ar face asta (de buna voie)?! Salutari ROMANESTI tuturor!

2 thoughts on “Situatia politica din Republica Moldova

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.