Federatia Romana de Fotbal este condusa mai putin transparent decat Romania!

Federatia Romana de Fotbal este condusa mai putin transparent decat Romania!

 

Cineva, acum vreo 2 ani, facuse o comparatie interesanta: Federatia Romana de Fotbal este Romania, presedintele ei este precum presedintele Romaniei, iar antrenorul este precum primul-ministru.

Avantajele conducatorilor fotbalului sunt ca ministrii, adica jucatorii, sunt alesi dupa bunul plac al selectionerului (sau nu, daca e sa plecam urechea la ce zic carcotasii), insa, partea si mai importanta, selectionerul, adica premierul fotbalului romanesc, este ales STRICT de catre Presedinte.

Comitetul executiv este Parlamentul, Parlament care aproape de fiecare data este fidel presedintelui. Oh, cata diferenta fata de politica, unde Parlamentul s-a duelat pe viata si pe moarte cu fostul presedinte Basescu.

Traian Basescu

Cine sa fie, totusi, poporul? Cine sunt cei care-l pot da pe Presedinte ori pe Premier? Nu sunt suporterii, asa cum ne-am dori, ci sunt CONDUCATORII tuturor cluburilor. Marea Adunare Nationala are o denumire specifica: Adunarea Generala. Ma rog, Marea Adunare Nationala era Parlamentul, aici este, de fapt, intreg poporul.

Acum, problema este IN FATA CUI raspund presedintele si premierul. Raspunsul corect: cam in fata nimanui. Adunarea Generala, poporul, e multumit/a de activitatea Parlamentului, adica a Comitetului Executiv. Iar Parlamentul, Comitetul Executiv, voteaza dupa cum ii dicteaza Presedintele. Premierul este schimbat DOAR daca vrea Presedintele. De cele mai multe ori, Premierul pleaca fix cand vrea el.

Nu stiu exact ce salariu au cei 2, dar cu siguranta leafa lor e mai mare decat leafa omologilor din politica. Premierul Dacian Ciolos se uita, probabil, cu invidie la omologul sau fotbalistic. Il injura o tara intreaga, insa el nu raspunde decat in fata unui singur om, care om, Burleanu pe numele sau, nu raspunde in fata nimanui.

V-ati dori sa traiti si voi astfel, nu?

Hai sa vedem, totusi, ce e cu conducatorii astia de club. Este vreun club din Romania organizat pe model spaniol, unde opinia suporterilor sa conteze? In afara de ASU Politehnica Timisoara, NU! Drept urmare, conducatorii fotbalului isi permit sa mentina in fruntea federatiei un personaj deloc popular.

De ce am facut toate aceste comparatii? Pai din 2 motive:

  1. Se spune ca fotbalul este precum tara. Se spune ca nationala este precum fotbalul. Eu va dau o veste proasta: este MAI RAU! De bine, de rau, politicienii nostri mai au frica opiniei publice. Poti fi dat jos de o revolta, poti fi ejaculat de electorat prin vot, vorba unui celebru fost primar de sector. La Federatia Romana de Fotbal lucrurile acestea sunt iluzorii: fostul presedinte Mircea Sandu nu mai e presedinte pentru ca … nu si-a mai depus candidatura, iar actualul nu pare a putea fi clintit din functie. In plus, o reglementare aparent banala, maximum 2 mandate ca presedinte, ne fereste de niste abuzuri grave. Reglementarea asta in fotbal este de ras, aici, dimpotriva, se spune ca un conducator isi face relatii abia dupa primul mandat.
  2. Orice conducator va abuza de puterea sa daca nu este controlat cum trebuie.

Daca aveti impresia ca se va schimba ceva in fotbalul romanesc, va inselati. Schimbarile trebuie sa vina de jos in sus: suporterii sa preia, usor, treptat, cat mai multe echipe. Sa aiba putere de decizie acolo, sa numeasca conducatorul clublui. Acel conducator sa fie trimis cu mandat la adunarea generala si sa voteze asa cum doresc suporterii. Daca se intampla asta cu cat mai multe cluburi (nu trebuie sa fie musai cluburile mari, acolo, fix ca-ntr-o democratie, votul Ripensiei Timisoara valoreaza fix cat votul Stelei), cu atat mai multe voturi conform dorintei suporterilor vom avea.

Razvan Burleanu

Federatia Romana de Fotbal este condusa mai putin transparent decat Romania! E un adevar trist. Si mai trist este ca lucrurile nu par a se schimba in viitorul apropiat. Ca Presedintele Federatiei va lua o decizie buna sau proasta asta tine STRICT de el, nu de faptul ca a fost SILIT sa ia o anume decizie. Iar legat de numirea noului selectioner, painea si cutitul sunt la el, insa fara o presiune din partea suporterilor, aceasta numire se poate lesne transforma intr-un fiasco. Si, credeti-ma, cel mai grav lucru ar fi compromiterea ideii de antrenor strain. Fix cum (inca) se incearca compromiterea ideii de guvern tehnocrat. Ori cum s-a compromis deja ideea de candidat independent. Oh, cate asemanari 🙂 Salutari POLITICE tuturor!

Lasă un răspuns