Partidul Nationalist Scotian

Partidul Nationalist Scotian

 

 

Romanii, priceputi in toate, au inceput sa vorbeasca si despre alegerile din Marea Britanie. Ma voi apleca asupra rezultatului obtinut de Partidul Nationalist Scotian, care a obtinut 56 de locuri dintr-un maxim de 59 in Scotia. Sa va explic, totusi, cum a fost posibil (vad ca specialistii au orbul gainilor, refuza sa explice realitatea):

Nicola Sturgeon

1. Sistemul de vot in Marea Britanie este unul majoritar, intr-un singur tur. Daca sunt 3 candidati si acestia obtin scoruri aproape egale, va iesi parlamentar cel care are cu 1-2 procente mai mult. De exemplu: 34 33 33. Cel cu 34%, nu cu mult mai popular decat ceilalti, va obtine postul.

2. In Scotia tocmai a fost un referendum pentru independenta Scotiei. Populatia a votat pentru ramanerea in cadrul Marii Britanii, insa scorul a fost extrem de strans, de 55-45. Partidul Nationalist Scotian a suferit atunci o infrangere. Totusi, infrangerea nu a insemnat iesirea din viata publica.
Daca recititi punctul 1 va veti da seama de ce. Partidul Nationalist Scotian are 45% intentie de vot. Ca e vorba de ideile sale sau de liderii sai are importanta mai putina. Daca toti acestia se prezinta la vot, ceilalti candidati au sanse minime. De ce? Pentru ca celelalte voturi, 55%, se vor imparti intre cel putin 2 candidati (Laburist si Conservator, desi au mai fost inca 2 partide). Asa ca scorul nu ar trebui deloc sa ne mire.

Referendum Independenta Scotiei

3. In plus, un lucru pe care l-am spus inca de ieri pe facebook, este posibil ca unii scotieni sa nu doreasca iesirea din Marea Britanie, sau cel putin nu acum, dar sa prefere sa fie reprezentati de un nationalist. Considera ca in acest fel interesele lor vor fi aparate mai bine. Calculul e simplu: scotienii reprezinta acum o forta. Daca nu primesc ceea ce cer, referendumul s-ar putea repeta (acum, peste 5 ani, peste 10 ani).

Sistemul electoral de acolo este prost. Ei tin la el pentru ca-i al lor, sunt atat de conservatori incat refuza sa vada realitatea. Oricum, daca s-ar discuta ACUM despre schimbarea sistemului electoral Partidul National Scotian ar specula ca ar fi o miscare menita sa-i scoata din Parlament. Asa ca lucrurile vor ramane la fel.

Ce avem NOI de invatat de aici? Si asta e un lucru asupra caruia trebuie insistat mai mult:

1. Partidele locale si regionale trebuie incurajate mai mult si la noi. Este Moldova o zona saraca, de care putini se intereseaza? Pai sa faca un Partid al Moldovenilor (care se facuse candva, dar a fost repede inghitit), sa castige mandate in Parlament si sa apere interesele locuitorilor acelei regiuni. E drept, eu mi-as dori si un partid al oltenilor, un partid al ardelenilor ori, de ce nu, un partid al dobrogenilor.

2. Mi-as dori sa ne lamurim, definitiv si irevocabil, ca acel sistem politic este FALIMENTAR. Sistemul proportional asigura o reprezentare mult mai corecta a tuturor cetatenilor unei tari. In plus, un singur tur de scrutin declara castigatori candidati care au obtinut mai putin de o treime din voturi. Refuzam sa vedem acest lucru?

3. Sunt curios la ce familie europeana va adera Partidul Nationalist Scotian.  La viitoarele alegeri europarlamentare acel partid va obtine ceva mandate (sa vedem cate). Intrebare: cum vor vota acei parlamentari in legislativul european?

Cam atat despre alegerile din Marea Britanie si despre Partidul Nationalist Scotian. Despre infrangerea liberal-democratilor ori a extremistilor ii las pe altii sa scrie. Salutari POLITICE tuturor! 🙂

One thought on “Partidul Nationalist Scotian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.