Nu voi comenta momentan rezultatele de la turul 1 al alegerilor prezidentiale din 2024. Sau nu direct. Insa am trei intrebari despre diaspora care ma tot framanta de ceva timp. Aceste trei intrebari devenit importante, fundamentale, dupa ultimele rezultate. Asadar:
Trei intrebari despre diaspora – De cand a ajuns diaspora anti-sistem?
Dupa cum stiti, eu evit cuvantul extremist. Nici termenul putinist nu-mi place. Ma zgarie pe creier. Dar intrebarea ramane: de cand si de ce a ajuns diaspora anti-sistem?
Eu cred ca de vreo 4 ani, adica de la pandemie si de la razboiul din Ucraina, lucrurile s-au schimbat.
Ideea e ca aceste tari au inceput sa voteze si ele „extremist”. Cauzele, zic eu, sunt aceleasi. Dar nu numai.
Trump de ce a castigat in SUA? Nu cumva este si un vot ideologic? Nu cumva este un mare vot negativ impotriva „corectitudinii politice”? Refuzam sa acceptam acest lucru?
Dar mai este ceva: diaspora romaneasca a imbatranit. Nu mai sunt tinerii frumosi si liberi din 90-2000. Acum sunt oameni de 50-60 de ani, nemultumiti de perspectivele pe care le au. Nemultumiti de valul de imigranti, nemultumiti de mediul social, economic si politic in care traiesc. Sunt nemultumiti si isi exprima nemultumirea la vot.
Trendul s-a vazut de la europarlamentare, dar nimeni nu a facut nimic. Au ignorat semnalul. Au stat cu mainile-n san. Unii, precum Ciolacu, chiar au jignit diaspora. I-au activat.
Trei intrebari despre diaspora – In ce masura diaspora influenteaza votul din tara?
Unii au impresia ca diaspora inseamna un grup de oameni izolati, care voteaza intr-un fel si gata. O socotesc strict din punct de vedere matematic: inseamna atatea voturi, care inseamna un procent X. Dar lucrurile nu stau asa. Nu stau DOAR asa.
In diaspora locuiesc cetateni care mai au rude si prieteni in tara. Oamenii vorbesc unii cu altii, isi suna rudele ori prietenii din tara. Dovada cea mai buna o reprezinta sumele de bani care vin in tara, trimise de oamenii plecati afara.
Nu stiu exact ce influenta efectiva are, dar eu spun ca diaspora inseamna mai mult decat cifrele seci pe care le vedem.
Un candidat „descoperit” de oamenii de afara va fi prezentat de „stranieri” celor din tara. Pentru cei din tara, opinia celor de afara e mai valoroasa, ii considera mai informati, mai destepti, mai „umblati”.
Trei intrebari despre diaspora – De ce diaspora este deasupra legilor din Romania?
Cel mai flagrant lucru la alegerile acestea a fost urmatorul: se anuntasera deja primele rezultate partiale, insa in SUA si Canada inca se vota. Drept urmare, oamenii de acolo au votat stiind deja rezultatele. Uitati-va la diferenta foarte mica dintre Lasconi si Ciolacu. Oare diferenta asta vine din SUA si Canada?
De ce acolo se voteaza in mai multe zile? De ce, daca tot se voteaza in mai multe zile, nu se inchid urnele fie inainte, fie exact cand se inchid in Romania?
Este irelevant cu cine voteaza diaspora, este irelevant cati voteaza acolo. Trebuie reglementata situatia in mod echitabil. Nu putem ignora vocea ei, nu putem ironiza optiunile politice ale oamenilor de acolo, dar nici sa le dam drepturi mai multe decat romanilor din tara. Da, trimit o gramada de bani in tara, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le dam mai multe drepturi decat romanilor de aici.
Trei intrebari despre diaspora este doar primul articol despre rezultatele alegerilor prezidentiale din anul 2024. Vor urma si altele.