Sa vorbim despre totalitarism

Sa vorbim despre totalitarism

 

Nu stiu la cate festivaluri de film ati mers voi, dar eu am mers la cateva. Unii zic c-as fi mers la multe, eu zic ca-s putine si ca ar trebui, cumva, sa cresc numarul lor. Nu vreau sa ma laud aici cu numarul lor, vreau sa va spun o caracteristica a unor festivaluri: discutiile de dupa.

Daca ne referim la TIFF, discutii inseamna ca oricine din public poate pune o intrebare, iar cei de pe scena, actori, regizori, producatori, vor raspunde la ele.

De multe ori, problemele apar din cauza calitatii publicului: intrebarile sunt ciudate, unii oameni doresc doar sa se auda la microfon, discutiile deviaza grav de tot.

Uneori, insa, aceste discutii, desi absolut necesare, lipsesc. Este cazul filmelor politice si istorice. Vezi filmul, astepti, parca, niste explicatii, acestea, insa, refuza sa vina. Am patit-o la Cinepolitica de cateva ori. Simteam nevoia sa discut cu un istoric, cu un specialist al acelei perioade, despre faptele evocate-n film. Singurul loc unde s-a intamplat asta, pana acum, a fost la Rasnov. Ultima oara am fost acolo in 2013. Nu intamplator vorbesc despre Rasnov, pentru ca un soi de pui al festivalului de la Rasnov va avea loc, anul acesta, la Vatra Dornei.

Printre organizatori si speakeri se afla Emilian, coleg cu mine la Rasnov in 2013. Ajuns acum doctorand in istorie, acesta va tine un speech extrem de interesant despre Totalitarismul in Romania. Mai multe detalii gasiti la el pe blog.

Sa va mai zic cate ceva despre speakerii prezenti acolo. Asadar:

1. Vom avea discutii juridice interesante cu judecatorul Cristian Danilet si cu Avocatul Gheorghe Dragne. Acesta din urma va tine o prelegere despre celebrul caz Anca, din anii 70, dupa care s-a realizat filmul Examen. Tocmai am citit in ziarul Adevarul un articol despre acest caz.

2. Cosmin Budeanca, de la IICCMER, este o persoana extrem de misto. L-am avut ca speaker doi ani la rand la Rasnov, iar acolo a fost nu doar speaker, ci si coordonator: ne-a trimis pe teren sa luam interviuri. Prima experienta, cea in care trebuia sa gasim un etnic sas, mi-a ramas in minte. O persoana de la care ai ce invata.

3. Cativa regizori, poate mai putini cunoscuti publicului larg, dar extrem de relevanti pentru acest subiect. Abia astept discutiile cu regizorul Nicolae Margineanu, o persoana despre care am auzit numai lucruri bune.

Poarta Alba poster

Subliniez inca o data: festivalul este relevant nu doar datorita filmelor, ci si datorita discutiilor care vor avea loc acolo. Ma astept ca acest festival sa atraga studenti la istorie, persoane interesate de fenomen, care vor participa activ la dezbateri.

Festival Vatra Dornei

Sa vorbim despre totalitarism: obiectiv, fara patima, cu specialisti si oameni care au studiat fenomenul. E important sa nu ne uitam istoria si sa o privim obiectiv. Ma bucur ca voi lua parte la acest frumos eveniment, la care va invit si pe voi. Mai multe detalii gasiti pe facebook, iar programul complet il gasiti pe blogul lui Emilian Dranca. Salutari DEMOCRATICE tuturor si haideti cu totii la Vatra Dornei!

3 thoughts on “Sa vorbim despre totalitarism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.