Mirel Radoi – Antrenor fara diploma

Antrenor fara diploma

 

S-a iscat o intreaga disputa pe tema lui Mirel Radoi, ajuns antrenor la Steaua, desi nu a facut deloc scoala de antrenori. Multi ii iau apararea, sustinand ca pentru a antrena nu iti trebuie scoala. Acestia invoca antrenorii principali, cu Olaroiu in frunte, alaturi de care acesta a lucrat. Ma rog, sub comanda carora a jucat.

Altii il repudiaza, trimitandu-l la scoala. Intai si intai, trebuie sa-si ia bacul, abia apoi va putea sa se inscrie la scoala de antrenori.

Mirel Radoi Antrenor

Pentru a va putea face o idee despre oportunitatea absolvirii unei scoli de antrenori, trebuie sa facem niste comparatii esentiale.

V-ati duce la un medic fara atestat? Unii se duc, au incredere in tot felul de vraci, insa eu nu. Nu m-as duce nici macar sa mi se scoata un dinte. Nici macar sa mi se faca un masaj de catre unul fara scoala.

Daca ati fi parinti, v-ati lasa copilul sa fie meditat de niste NEprofesori? Daca raspundeti da, ca studentii pot medita la fel de bine, va dezamagesc: acei studenti sunt, totusi, INMATRICULATI intr-o forma de invatamant superior.

Stiti cate persoane stiu sa conduca masina fara sa aiba carnet? Stiti cate persoane chiar conduc fara sa fi facut vreodata scoala? De ce aceste persoane intra la puscarie? Ele STIU sa conduca! Nu-i asa ca v-ati urca intr-un microbuz/autobuz/autocar condus de cineva fara carnet?

V-ati duce la un avocat fara diploma? El a citit legile, le stie, la ce-i trebuie 4 ani de facultate si inca multi altii de invatat pe langa? Hai, ca legile le poate invata oricine…

Sa va consilieze psihologic un nene cu facultate e un moft. Consilierea poate fi facuta si de tot felul de specialisti. Sau pseudospecialisti, cu sau fara diploma de psihologie. In fond, vracii motivationali pot avea orice fel de pregatire, nu?

Pana si dresorul de animale, la circ, ca tot fac unii aceasta comparatie rautacioasa, trebuie sa aiba un atestat. Si nu doar la el trebuie sa va ganditi, ci si la cei din public. Daca un leu iese din perimetrul sau si raneste spectatorii?

Contabilitatea poate s-o tina oricine, nu? Facultatea aia din ASE, alaturi de multe altele private ori de stat, din provincie, este inutila. Voi va angajati un contabil de pe drum. E mai ieftin, nu?

Legat de DREPTUL echipei de fotbal, al entitatii private in cauza, de a-si angaja, pe propria raspundere, pe cine considera de cuvinta, am de spus doar atat: pe acelasi principiu, si tu ar trebui sa ai dreptul sa angajezi un avocat fara dreptul de libera practica, un psiholog fara certificat de psiholog, un sofer fara carnet (care stie sa conduca, bineinteles) ori sa va trateze un medic fara scoala. Totusi, aceste lucruri NU se intampla.

Iar cei care trateaza fotbalul diferit fac, de fapt, mai mult rau. Il bagatelizeaza. Il considera neimportant. Atat fotbalul, cat si meseria de antrenor. Faptul ca Mircea Lucescu foloseste exemplul personal nu ma mira. Diferentele sunt, insa, enorme: el a ajuns direct antrenor in anii 80, nu in 2015, iar el, sa recunoastem, a fost un autodidact.

Faptul ca Scoala de Antrenori, la fel ca multe alte SCOLI, a ajuns o fabrica de diplome, e un adevar. Asta nu inseamna ca trebuie desfiintata. Pe acelasi principiu, daca se elibereaza prea multe diplome de drept intr-un an nu inseamna ca de maine nu ar mai trebui sa se elibereze astfel de diplome.

In plus, cum poate comunica un om care nu si-a luat bacul? Oricat de diferit ar fi fotbalul, bacalaureatul este o chestiune elementara. Iar imi amintesc de colegul meu de blogosfera fara Bac, care dadea lectii de comunicare tuturor. Situatia mi se pare identica, poate un pic mai grava. Blog poate sa-si faca oricine, prost e cine il citeste pana la urma. Antrenorul acela, insa, nu s-a numit singur, ci a fost numit in acea functie.

Radoi antrenor

Per total, nu vad deloc bine echipa cu antrenor fara diploma. Nu intru in polemica legata de nume, insa imi permit sa observ faptul ca problemele administrative legate de palmares nu sunt cu mult diferite de problemele pe care le are antrenorul ei principal. O problema de acte, nimic mai mult. Nu-i asa? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.