Stirea zilei de ieri suna in felul urmator: rectorul SNSPA l-a propus pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace. Nu stiu de ce o universitate ar trebui sa faca o astfel de propunere (in loc ca ea sa fie apolitica), insa stirea contine atat de multe aberatii incat merita comentata. Ma rog, ea in sine poate parea amuzanta.
Ca un scurt istoric, Premiul Nobel pentru Pace este unul dintre cele 6 premii lasate prin testament de Alfred Nobel. Celelalte 5 „domenii” sunt: fizica, chimie, medicina si fiziologie, economie si literatura. Singurul care este decernat in Norvegia (de catre un comitet de 5 persoane ales de Parlamentul Norvegiei) este Premiul Nobel pentru Pace.
De ce Norvegia? Pai simplu: atunci cand a murit Alfred Nobel, Suedia si Norvegia erau intr-o uniune. Norvegia a fost considerata mai putin corupta.
Ok, laureatii trebuie sa indeplineasca unul dintre urmatoarele 3 criterii: sa lucreze pentru reducerea fortelor militare, pentru organizarea de congrese ale pacii si pentru infratirea intre popoare.
Ati inteles ceva? Eu sigur nu. Adica as putea sa ma gandesc la cateva situatii. As putea sa ma gandesc la un conducator care ar infrati urmatoarele popoare: rus, bielorus, nord-coreean, chinez, cubanez si venezuelean. Un astfel de om ar merita Premiul Nobel pentru Pace, nu? Ar bifa unul dintre criterii.
M-as mai putea gandi la un lucru: peste niste ani, pot fi 5, pot fi 15, poti fi 30, Parlamentul Norvegian va fi dominat de niste forte extremiste. Nu ziceti din start ca e imposibil, caci situatia de acum din Franta, Germania ori Austria era considerata imposibila acum 20 de ani. Ma rog, poate Austria dadea ceva semne. Revenind: cam ce ar vota un Parlament extremist? Cui ar acorda Premiul Nobel pentru Pace?
Hai sa ne uitam la precedentii laureati. Pe mine ma apuca rasul cand citesc lista. Enumar cativa:
- In 2012 premiul a fost castigat de … Uniunea Europeana! Nu stiu cat de pacifista a fost UE in 2012, de ce atunci si nu in alt an, insa este amuzanta situatia Norvegiei: nu e in UE, dar face parte din Spatiul Economic European. Deci nu suntem in UE, dar ei sunt prietenii nostri.
- In 2009 premiul a fost castigat de Obama. Era presedintele in functie al SUA.
- In 2007 premiul a fost castigat de vicepresedintele Al Gore, pe atunci un politician cu o solida agenda ecologista. Premiul l-a primit impreuna cu Comisia ONU pentru Climat. Oare ecologistii sunt automat pacifisti atat timp cat aduc … infratirea intre popoare?
- In 1969 premiul a fost castigat de … Organizatia Internationala a Muncii.
- In 1962 Premiul Nobel pentru Pace a fost castigat de catre un chimist: Linus Pauling. El este dublu laureat, caci a castigat si Premiul Nobel pentru Chimie.
Eu am gasit lista cu castigatorii, insa daca ne uitam la nominalizari lucrurile sunt cu atat mai amuzante si deopotriva aberante. Stalin, Hitler, Mussolini sau Tito s-au aflat pe lista nominalizatilor.
Citind aceasta lista, Trump pare chiar potrivit pentru a primi Premiul Nobel pentru Pace, nu?
La modul serios, marea problema cu acest premiu este ca eclipseaza castigatorii care cu adevarat conteaza. In afara de castigatorul nobelului pentru literatura, foarte putina lume stie numele castigatorilor. Cu toate ca descoperirile din fizica, chimie ori medicina ne afecteaza pe toti, castigatorii acestor categorii sunt aproape necunoscuti publicului larg.
Hai sa va dau o alta situatie ipotetica, ca sa intelegeti „problema”. Sa ne imaginam ca la anul (caci anul acesta a expirat perioada nominalizarilor) Donald Trump chiar va castiga Premiul Nobel pentru Pace. Presupunem ca ar rezolva, in felul sau mercantil, atat Razboiul din Ucraina, cat si Razboiul din Gaza.
Mult timp, multe luni, intreaga presa va vorbi despre asta. Evident, si presa conservatoare, cea care se va bucura. Insa ce ar trebui sa faca un castigator al Premiului Nobel pentru fizica? Ori pentru chimie? Ce ar fi in sufletul unui astfel de om?
Sa nu mai vorbim despre Premiul Nobel pentru Economie, si el discutabil, castigat aproape de fiecare data de … americani. Oare cei mai buni economisti din lume sunt americanii?
Stiu ca este dificil de exclus o categorie, testamentul omului trebuie respectat ca atare. Insa propun sa fim mai circumspecti cu privire la Premiul Nobel pentru Pace. Este o distinctie politica si nimic mai mult. Faptul ca un rector al unei universitati obscure din Romania il propune pe presedintele IN FUNCTIE al SUA este un act de evident pupincurism. Pe care unii il considera grav, oribil si alte asemenea. Eu il consider firesc pentru simplul fapt ca nu e prima oara cand se intampla asa. Sau credeti ca Obama a meritat #pebune premiul din 2009? Ori Al Gore in 2007? Si aici vorbim DOAR de castigatori!
Singura oază de normalitate e reprezentată de votul studenților: toți s-au pronunțat împotriva acestei nominalizări. Fără să se țină cont de părerea lor, evident.