Votul din Adunarea Generala a ONU ar fi trebuit sa constituie stirea de ieri. Mie mi se pare ceva esential, fundamental. Stirea a fost data de toata presa de la noi, insa pare a fi periferica. Nu am vazut nici macar un comentariu legat de acest fapt.
Poza de mai sus, poza cover a acestui articol, este poza geopolitica a momentului. Evident ca situatia este intr-o continua miscare, insa exact ca o fotografie BINE realizata, ea ne spune multe. Nu totul, sunt multe variabile in joc, insa aflam destule din aceasta poza. Asadar, intr-o ordine intamplatoare:
- Tarile se impart nu in 3 categorii, cum vedem pe culori, ci in 4: tarile care au votat pentru (majoritare, in numar de 141), tarile care au votat contra (cu rosu, in numar de 5), tarile care s-au abtinut (in numar de 35) si TARILE CARE NU AU FOST PREZENTE. Nu pot intelege de ce o tara ar absenta de la o astfel de adunare generala.
- Afganistanul a votat in favoarea sanctiunilor. Motivul nu este clar: fie guvernul taliban are, de fapt, intelegeri secrete (subterane?) cu SUA, fie ura fata de Rusia, fata de URSS, este inca foarte mare.
- Doar 5 tari au votat fatis impotriva sanctiunilor. De fapt 4, caci una dintre ele este cea vizata.
- Chestie care pune o problema importanta: cat de democratic este ca o tara sa-si exercite dreptul de veto care o vizeaza pe ea? Acest drept de veto presupune ca anumite tari nu vor putea fi niciodata sanctionate de ONU. Cat de relevant mai este, deci, acest vot?
- Prezenta Chinei printre tarile care s-au abtinut este fireasca. China nu este oficial in favoarea interventiei rusesti din Ucraina, in favoarea razboiului, insa nu este nici impotriva.
- Prezenta Indiei si a Pakistanului surprinde insa. Pe langa faptul ca aceste 2 tari sunt in conflict, pozitionarea lor fiind de obicei diferita, ambele aveau simpatii pro-occidentale, pro-americane chiar. Cum ar trebui interpretata aceasta abtinere?
- Iran si Irak s-au abtinut si ele. Daca in privinta Iranului lucrurile sunt clare, era de asteptat, Irakul joaca interesant. Ciudat indraznesc sa spun. Evident, vorbim si de rivalitatea, dusmania, dintre cele 2 tari.
- Serbia a refuzat sa interzica propaganda ruseasca, insa a votat pentru la ONU. Interesant si aici, mai ales ca si ea voteaza de obicei altfel decat vecinii croati. Altfel decat UE, intocmai precum Moscova, daca-mi este permis sa adaug. Problema Serbiei este, insa, alta: situatia din Crimeea si din celelalte 2 regiuni separatiste din Ucraina seamana destul de mult cu cea din Kosovo. Asa ca nu pot sustine Rusia.
- Azerii au absentat. Jocul acestora este interesant, caci ei sunt aliati ai Turciei, au un conflict (chiar si militar) cu Armenia (aliat al Rusiei), insa au si relatii comerciale cu Rusia. Absenta lor as cataloga-o drept un vot indirect, ascuns, in favoarea Rusiei.
- Votul Africii de Sud este de neinteles pentru unul ca mine, care nu cunoaste prea bine acea regiune, acea tara. Or avea si ei regiuni care viseaza la secesiune?
- De altfel, foarte multe tari africane s-au abtinut. Influenta ruseasca si cea chinezeasca isi fac simtita prezenta.
- In afara de Belarus, Siria si Coreea de Nord, a patra tara care a votat oficial in favoarea Rusiei, a votat nu, este Eritreea. Acest stat are o istorie interesanta: a fost sub conducere etiopiana pana in 93, Etiopia fiind o tara … marxista. Acum este independenta si, chipurile, democratica, insa se pare ca are relatii bune cu Rusia Putinista.
- Cuba s-a abtinut, n-a votat impotriva. Probabil daca era inca Fidel Castro la putere votul ar fi fost mult mai clar, mai oficial, mai fatis, in favoarea Rusiei.
- Venezuela a absentat. Un vot clar in favoarea Rusiei, camuflat bine.
- Ambele state sudaneze, Sudan si Sudanul de Sud, s-au abtinut. Inca mi-e neclar de ce.
- Toata Uniunea Europeana a votat pentru, inclusiv rebelii Ungaria si Polonia.
- Si Emiratele Arabe Unite au votat pentru, desi multi afaceristi rusi se pare ca-si vor muta acolo afacerile si investitiile.
- Kazakhstan s-a abtinut. Nicio surpriza.
- Yemen a votat pentru. Aici chiar sunt surprins.
- Kosovo nu are drept de vot, nefiind recunoscuta de toate statele. Nici Romania nu a recunoscut acest stat.
Votul din Adunarea Generala a ONU, daca este privit ca numar de state, este covarsitor impotriva Rusiei. Insa daca ne gandim la populatia statelor care au votat pentru vs populatia celorlalte state, s-ar putea sa avem surprize. Ganditi-va ca avem China, India si Rusia de aceeasi parte a baricadei. Sa nu mai spun ca tarile acelea africane sunt foarte populate. Nu fac un calcul matematic (pe care l-as putea face si in privinta suprafetei tarilor, dar si in privinta indicatorilor economici, ai PIB-ului din fiecare tara), insa in politica este vorba doar de perspectiva invingatorilor. Asa ca sa nu ne miram daca aceasta poza ar putea fi (ori chiar va fi) interpretata diferit. Radical diferit, as zice.
Votul din Adunarea Generala a ONU nu inseamna nimic, nu are efecte juridice. Este, insa, o poza de momente, una importanta, pe care trebuie sa o privim din toate unghiurile. Este ca un sondaj de opinie, facut insa nu la nivelul fiecarui individ, ci la nivelul CONDUCERILOR statelor. Este si el relevant, evident.