Oare atat de toleranti suntem?
Eram in anul 1 la facultatea de drept. Aveam curs de economie cu profesorul Mircea Cosea (pe care-l vedeti si pe la TV). Nu stiu ce a facut in politica, dar am o parere buna despre el ca profesor. Tin minte ca ne-a pus o intrebare legata de cursul de schimb valutar. Cum se calculeaza rata de schimb, de ce e 3.5 lei (Atat era atunci, in 2008) si nu e 5 lei sau 10 lei. Colegii mei au dat tot felul de raspunsuri, toate adevarate: in functie de cat de mult se tranzactioneaza, efect psihologic, daca e stabilitate politica in tara. Profesorul Cosea a ramas surprins, zicand cu zambetul pe buze: toate raspunsurile voastre sunt adevarate, nu pot fi negate, dar PRINCIPALUL criteriu este productivitatea. Celelalte lucruri enuntate de voi sunt reale, dar baza de la care se pleaca e productivitatea (indicatori economici reali).
Am citat din memorie si constat ca desi chestia aia s-a intamplat acum 7 ani (chiar a trecut timpul), inca tin minte. Intr-un fel, acel lucru m-a marcat. Eu, la baza sociolog, vad un pic altfel problema. Nu cumva noi, romanii, reactionam intr-o mai mare masura influentati de ceilalti, de factori conjuncturali decat alte popoare?
Sa va dau un exemplu concret. Probabil ati auzit de legalizarea casatoriilor persoanelor de acelasi sex din SUA. Ma rog, ideea e ca se va intampla acest lucru in TOATE statele, nu doar in cateva, ca pana acum (cititi pe larg pe Hotnews si in Adevarul). Efectul este clar: casatoriile sunt legale pe tot teritoriul SUA.
De la aceasta decizie, insa, a urmat un VAL URIAS de gesturi de sustinere. Newsfeed-ul meu este plin de prieteni virtuali care si-au schimbat poza de profil, punandu-si una inundata in culorile curcubeului. Este o bucurie de nedescris, cel putin in lista mea de prieteni.
Drept urmare, imi permit sa pun cateva intrebari legitime. Sunt curios cati vor raspunde la ele:
1. Cati dintre cei care si-au schimbat avatarul au mai facut macar un alt gest pentru aceasta cauza? Macar un share al vreunui articol de sustinere. Vreo luare de pozitie in acest sens, habar n-am. Dintre amicii bloggeri, eu stiu de Ianolia.
2. Cati dintre cei care isi afiseaza ostentativ acel avatar au fost la marsul diversitatii de la Bucuresti? Din persoanele pe care le cunosc, doar Adriana a fost. Nu discutam problema, nu discut cata dreptate are unul sau altul, intreb doar clar si precis.
3. Cati dintre cei care si-au schimbat poza de profil au facut asta pentru ca e la moda? Cati dintre cei care si-au schimbat poza de profil au facut asta pentru ca le place poza in culorile curcubeului? Cati dintre cei care si-au schimbat poza de profil au facut asta pentru ca e bine, pentru imagine, sa fie (sa para ca sunt) toleranti?
4. Cati dintre cei care si-au schimbat poza de profil ar vota in acest sens la un ipotetic referendum?
5. Cati dintre cei care si-au schimbat poza de profil ar putea sa articuleze cap-coada o opinie pentru legalizarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex?
Politica se face si emotional, votul este, de multe ori, emotional. Totusi, ramane intrebarea initiala: nu cumva romanii sunt, intr-o mai mare masura decat altii, un popor care prefera sa mearga cu turma? In mod sincer, mi-e teama sa intreb ce s-ar fi intamplat daca justitia americana ar fi decis in sens invers. Cumva newsfeed-ul meu ar fi fost inundat de poze cu NO GAY MARRIAGE?
Opinia mea o stiti, sunt impotriva casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, fara a fi religios. Intreb, insa, fara nicio urma de patima: cati dintre cei care sustin, pe facebook, aceste casatorii, m-ar putea contrazice argumentat, fie online, fie offline?
Inchei punandu-mi intrebarea din titlu: oare atat de toleranti suntem? Ok, populatia facebook e un pic altfel, e mai deschisa, mai occidentala… Totusi, mie mi se pare cam mult. Si ce e mult strica. Sa ne bazam, totusi, pe ceea ce spunea Eminescu: Ce e val, ca valul trece? Salutari POLITICE tuturor!
3 thoughts on “Oare atat de toleranti suntem?”