Cea mare moschee din Europa la Bucuresti

Cea mare moschee din Europa la Bucuresti

 

Nu mi-au placut niciodata fanaticii religiosi. Pentru mine, fanaticul religios poate fi de orice religie. Fanatic religios este cel a carui viata este condusa de religie. Nu fac discriminari: am aceeasi parere despre pocaitii care nu muncesc sambata (am auzit de cazuri grave, copii care au ratat admiterea la facultate din cauza ca erau sambata, asta intamplandu-se ani la randul), despre musulmanii care nu mananc animic ziua in perioada Ramadamului, despre ortodocsii care 40 de zile nu pun gura pe carne si lapte si despre iehovistii care refuza sa-si salveze copilul pentru ca religia le interzice transfuzia de sange. Cu totii au o problema, din punctul meu de vedere, dar acea problema ii priveste doar pe ei. Faptul ca eu am sau nu prieteni de acest fel este o alegere personala. Este dreptul meu sa refuz sa mai beau o bere cu cineva din motive religioase (nu c-as face-o, dar vorbesc la modul ipotetic).

Daca vorbim de partile care ma afecteaza, lucrurile-s un pic diferite. Ma afecteaza in vreun fel credintele lor religioase? S-ar putea, caz in care intervin, pe buna dreptate, legile tarii.

Am dreptul sa oblig, ca patron, vreun angajat sa manance ziua? N-am voie! Insa il pot destitui daca el nu isi indeplineste sarcinile de munca. Iar pentru a le indeplini acesta trebuie sa manance. Fizic vorbind, nu rezista daca sta nemancat toata ziua. Ma opresc la musulmani, pentru ca despre ei vreau sa vorbesc in continuare. Exemplele cu pocaitii si iehovistii pot fi discutate distinct.

Asadar, revenind la mine, ca persoana, nu pot avea ceva cu un musulman doar pentru ca are aceasta religie. Nu mi-as dori niciodata ca un stat sa interzica aceasta religie, indiferent de opinia mea vizavi de ea. Nu, n-am o opinie proasta, o consider o religie ca oricare alta.

Din acest motiv ma declar profund mahnit de reactiile starnite de intentia de a construi Cea mare moschee din Europa la Bucuresti. Cei care se declara ortodocsi si voteaza cu doua maini pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului si-au dat mana cu ateii care vor Spitale nu Catedrale si se opun, pe o singura voce, construirii acestei moschei.

Se aduc tot felul de argumente, fiecare reusind sa preia, fara a crede prea mult in ele, argumentele celuilalt. Suntem o oaza de ortodoxie, ce sa caute moscheea aici?, spun in cor fanaticii ortodocsi. Dupa ce ca avem o tona de biserici si ne vom procopsi cu mastodontul ala pentru mantuire, acum vom avea si moschee?, continua ateii. Argumentele istorice nu lipsesc, doar ne-am batut sute de ani cu otomanii.

Pe langa aceste argumente mai adaugam si lupta politica. Decizia construirii acestei moschei apartine lui Ponta, iar fostul presedinte Basescu se foloseste de aceasta pentru a mai da in Ponta. Mandru ca esti roman, Victore? Sau mandru ca esti musulman?

Mandru ca sunt roman

Desi sunt ateu declarat si nu-l inghit pe Ponta, imi dati voie sa fiu de acord cu aceasta constructie? Pe scurt, va dau fix 5 argumente, urmand ca apoi sa incercati voi sa mi le daramati:

1. Nu va convine cand, in alte tari, romanul este catalogat, din start, hot. Apai voi faceti acelasi lucru cu musulmanul. Musulmanul este, automat, terorist. Simpla lui apartenenta la aceasta religie il face periculos. Eu consider sa plecam de la prezumtia de nevinovatie si sa-i tratam pe musulmani asa cum vrem sa fim si noi tratati in Occident.

2. Atat timp cat statul aloca un spatiu atat de mare construirii unei catedrale ortodoxe, de ce s-ar impotrivi construirii unei catedrale de alte confesiuni? Discutia despre majoritate nu cred ca-si are locul.

3. Eu vad aceste cladiri ca pure obiective turistice. Economic vorbind, statul roman este avantajat din 2 puncte de vedere. Intai, ca acea cladire va fi construita cu muncitori romani, cu materiale romanesti, in Romania. In al doilea rand, eu vad aceasta moschee ca pe un obiectiv turistic. Personal, vizitez orice catedrala din orasele in care ma aflu, indiferent de confesiune. Toti cei care viziteaza Biserica Neagra din Brasov o viziteaza ca obiectiv turistic. De ce ar trebui sa ne suparam ca altcineva ne construieste un obiectiv turistic important?

Sursa foto: Historia
Sursa foto: Historia

4. Nu sunt de acord cu folosirea religiei in scopuri politice. Nu am fost de acord nici cu invocarea religiei in campania electorala, nu am votat conform acestui criteriu, insa nici acum nu sunt de acord. Nu ma opun unei astfel de investitii doar pentru ca nu sunt de acord cu cel care a propus-o. Zic ca avem multe alte motive pentru care putem da in Ponta. Sa-l lasam pe acesta. Zic.

5. Pe langa manipularea din tara, pro si anti-Ponta, mai vine o manipulare, din afara. Occidentul nu-l prea inghite pe Erdogan, drept urmare acesta are toate defectele din lume. Centrele evreiesti, cumva, se tem de aceasta constructie, fara sa le fi intrebat cineva ceva. Am tot respectul pentru evrei si pentru religia lor. Aici, insa, pe teritoriul acestei tari, s-au inteles bine absolut toate religiile. Chiar adversarii acestui proiect recunosc ca momentan nu sunt probleme.

Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

De ce este atacat acest proiect? Simplu: fiecare decizie a lui Ponta trebuie atacata; Erdogan nu este cel mai apreciat lider al lumii; musulmanii nu au o imagine prea buna; suntem o tara ortodoxa, insa deloc toleranta.

Personal, ma bucur, intr-un fel, ca se va construi Cea mare moschee din Europa la Bucuresti. Nu se face pe banii mei, nu ma afecteaza. Nu ma simt afectat in niciun fel de prezenta sa pe teritoriul capitalei Romaniei. Poate s-ar cuveni sa fie nitel mai mic, cum bine puncteaza Andrei Plesu. Totusi, nu as da cu pietre, atat timp cat a fi musulman pentru mine e egal cu a fi crestin-ortodox. Fiecare are religia lui, fiecare crede intr-un Dumnezeu si fiecare ar trebui sa aiba dreptul legal de a o face. Discutiile mi se par inutile, iar politica, sincer, nu are ce cauta aici. Pe cine plac eu si cine mi-e prieten e cu totul altceva. E o chestiune strict personala. Salutar ATEE tuturor!

Teroristi musulmani

One thought on “Cea mare moschee din Europa la Bucuresti

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.