De ce a demisonat Victor Ponta?

De ce a demisonat Victor Ponta?

 

Toata lumea isi pune intrebarea de ce a demisionat Victor Ponta? Exista, la aceasta intrebare, cateva intrebari adiacente: De ce ACUM? De ce DOAR din functia de presedinte al PSD? Ce va urma dupa aceasta demisie?

Ponta CIOC

Fara sa incerc sa dau raspunsuri clare, voi face cateva observatii:

1. Nu voi intelege niciodata demisiile de weekend. Daca in weekend s-ar fi intamplat ceva, ar fi murit cineva, ar fi fost o arestare, nu stiu, orice, as fi inteles. Altfel, TOATE demisiile de weekend mi se par suspecte. Da, atunci au loc negocierile. Totusi, nu poti astepta 1 zi, sa-ti dai demisia luni? Dimineata, seara, nu conteaza, dar LUNI, nu DUMINICA!

Victor Ponta

2. Nu inteleg, si va rog sa ma lamuriti, cat de importanta este, pentru noi, functia de presedinte al PSD. De ce as fi ATAT de interesat de o astfel de demisie? Pana una-alta, pe mine ma conduce GUVERNUL, nu partidul. INSTITUTIONAL vorbind, guvernul si parlamentul sunt cele care conteaza. Treaba partidului cum este condus, pe mine, ca cetatean, ma intereseaza rezultatul final: guvernarea. Daca isi dadea MACAR demisia din functia de DEPUTAT era ALTCEVA: insemna ca va conduce guvernul, dar nu va mai avea imunitate parlamentara. Asa, demisia din fruntea PSD este egala cu 0. Pentru mine, ca cetatean.

3. Desi sunt de acord cu declaratia ei, Alina Gorghiu a facut rau ca a declarat ceva. Demisia lui Ponta din fruntea PSD NU este un subiect in sine. Pentru tine, ca PNL, nu inseamna nimic: e aceeasi majoritate, e acelasi guvern, nu poti face nimic in plus in Parlament. Atunci, de ce iti dai cu parerea despre NIMIC?

Alina Gorghiu

4. Ziceam ca sunt de acord, in esenta, cu declaratia ei. Demisia lui Ponta este o perdea de fum, insa toata presa, atat cea PSD-ista, cat si cea de dreapta, ii fac pe plac, popularizand-o. Acum oricum e criza de subiecte, asa ca singurele valide raman demisia lui Ponta si criza din Grecia. In acest climat se poate guverna perfect, nu? Eu as fi atent ce ordonante da guvernul in perioada asta. In plus, subiectul moscheii poate chiar nu convenea unora (desi personal sunt de acord cu constructia ei).

5. Fac o presupunere: Ponta face teste. Vorbesc serios, demisia sa este un triplu-test:
– Vrea sa vada fiecare aripa din PSD ce putere are la alegerile interne. Eventualul inlocuitor al sau, provenit in urma unei dezbateri reale, ar urma sa fie un lider mult mai puternic decat unul numit la repezeala.
– Vrea sa testeze reactia opiniei publice. Vor face sondaje, vor intreba oamenii pe strada ce parere au, vor vedea ce spune presa. E foarte important sa faci asta in an pre-electoral.
– Testeaza reactiile de peste hotare. Ce parere au cancelariile occidentale? Ce parere au cei de la Partidul Socialist European? Ce parere au cetatenii romani din diaspora (cei care au un cuvant de spus)?

6. Inca o presupunere personala: Ponta vrea sa scape de presiunea de pe umerii sai. In aparitiile TV el va dori sa vorbeasca exclusiv probleme administrative. Va lasa pe altii, Rovana Plumb sau altcineva, sa vorbeasca politica. El va fi administratorul care se ingrijeste de treburile tarile. Lasati-ma cu politica, acum vreau sa guvernez. S-ar putea sa puncteze bine in ochii opiniei publice (oricum, are notoritate indeajuns de mare, lumea NU il va uita)

7. Ce urmeaza? Trei chestiuni:
– Zile intregi de dezbateri unde se va vorbi despre un singur partid: PSD. Chiar daca vor vorbi PNL-isti ori PMP-isti, subiectul tot PSD va fi.
– Alegeri interne in PSD, care se anunta a fi furtunoase. Niste oameni vor incerca sa puna mana pe partid, mai mult sau mai putin democratic.
– Moment prielnic pentru tradari. Ma gandesc atat la UNPR, cat si la ALDE. Pe nevazute, ALDE a ajuns o forta politica importanta (ca numar de parlamentari, ca imagine in afara, ca organizatii interne), care s-ar putea dovedi mult mai utila decat fostul PC. As zice chiar mult mai frecventabila.

Logo ALDE

Totusi, sa nu excludem tradari si din tabara PSD. Mai tine minte cineva cum a plecat Cristian Diaconescu din PSD? In urma unor astfel de alegeri interne.

Astept si raspunsurile voastre la intrebarea De ce a demisonat Victor Ponta? Salutari POLITICE tuturor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.