Bucurestiul se reconfigureaza politic. Oprescu arestat.
Introducere
Politicienii au redactat legi electorale extrem de favorabile primarilor in functie. Chiar si reforma electorala a ocolit principalul obstacol in calea schimbarii primarilor in functie: alegerea lor intr-un singur tur de scrutin. Drept urmare, am ajuns sa credem ca singura sansa sa scapam de primarii actuali este arestarea lor.
In Bucuresti 3 dintre cei 7 primari au probleme cu justitia. Cel mai probabil, acestia NU vor mai candida. Ce inseamna asta? Daca in 2012 USL castigase 6 primarii din 7 (ulterior, prin alianta cu UNPR,a facut rost si de cel de-al VII-lea primar), acum lucrurile sunt departe de a fi clare. PNL-ul are 1 primar (la sectorul 6), UNPR are primarul sectorului 2, primarul sectorului 4 e intre ALDE si UNPR, iar PSD-ul, singur, mai are doar primarul sectorului 3. Aliantele politice sunt, oricum le-am lua, efemere, deci oricand se pot schimba lucrurile intr-un sens sau intr-altul.
Inainte sa va zic ce se zvoneste cu privire la candidaturile pentru functia de primar general, sa va spun de ce sunt importante sectoarele. Situatia e simpla: primarul de sector, daca este popular, iti aduce voturi si pentru ceilalti candidati. Cei care-l placeau pe Vanghelie, si nu erau putini, votau partidul indicat de Vanghelie. Din acest motiv, sectorul 5 era fief PSD, iar sectorul 1 fief liberal. Cand cele 2 entitati, PSD si PNL, erau impreuna, lucrurile erau si mai simple: fief PSD = fief PNL= Fief USL. Acum orasul nu mai are deloc aceeasi culoare politica, asa ca se pot intampla multe.
In plus, acum nu mai exista notiunea de PARTID MARE (partid-mamut, asa cum era el numit), asa cum era USL in 2012. PNL si PSD sunt partide mari, insa pot fi invinse de partidele considerate mai mici…
Sa vedem posibilii candidati:
Cristian Popescu Piedone
Se spune ca ar fi trecut la UNPR, dar nu poate face public acest lucru pentru ca si-ar pierde postul. UNPR-ul l-ar vrea candidat la primaria generala, dar fara sustinerea PSD nu e deloc sigura alegerea lui. Se poarta, deci, negocieri. Macar de l-ar sustine ALDE si tot ar fi ceva. Daca ar fi sustinut de coalitia PSD-UNPR-ALDE, cum inteleg ca se incearca, Piedone ar fi principalul favorit.
Sa nu excludem, totusi, ceva probleme la DNA. Adica pana la anul ar fi timp…
Alina Gorghiu
Pare a fi favorita pentru a fi numita candidat al PNL. Se mai vorbeste si de Ludovic Orban, insa Alina Gorghiu, in sinea ei, si-ar dori postul. Are o imagine buna, nu a avut parte de scandaluri, e oarecum carismatica. Nu stiu cum s-ar descurca intr-o confruntare directa cu alti candidati (cu Piedone de exemplu), dar experienta ultimilor ani a dovedit ca aceste infruntari directe nu mai sunt obligatorii.
Interesant este si in ce masura propriul partid o va sustine: oare fostii PDL-isti isi doresc cu adevarat ca ea sa devina primar al capitalei?
Din punctul meu de vedere, are sanse mai mari decat Ludovic Orban. Alti PNL-isti nu par doritori.
Alt candidat PSD
Pe romaneste, PSD-ul nu avea pregatita o varianta de rezerva pentru a candida la primarie. Unicul primar de sector ramas, Robert Negoita, nu prea are cu ce sa se laude. Ar fi victima sigura. Ar putea incerca precum in 96, cu unul din afara, atunci fiind vorba de Ilie Nastase (nu neg ca ar putea fi impins in cursa chiar Ilie Nastase in persoana). Alte nume vehiculate, cu jumatate de gura, sunt Gabriela Szabo, Nicu Banicioiu, Ecaterina Andronescu (care e vehiculata si pentru candidatura la sectorul 6) ori Ionut Vulpescu (3 dintre ei fiind ministri in functie). Pot fi gasiti oricand oameni si din afara partidului, cu ce sanse insa?
Monica Macovei
Din ce am auzit eu, vrea sa forteze castigarea primariei. A avut scoruri bune in Bucuresti in 2014, nu si-a dezamagit inca alegatorii, iar actualul context ar putea fi in favoarea ei. E vorba, totusi, de un singur tur, poate castiga, intr-un anumit context, chiar si cu 25%. Ar avea un puternic discurs justitiar, care s-ar justifica in actualele conditii.
Candidat PMP
PMP-ul va juca un rol, sa vedem cat de important, la urmatoarele alegeri. Multi sustinatori PMP l-ar dori candidat pe fostul presedinte Traian Basescu. Nu stiu cat de mult si-ar dori acesta sa candideze si nu stiu cat de bine ar fi ca un fost presedinte sa candideze pentru functia de primar. Personal, nu sunt de acord cu asta, dar nu neg faptul ca in cazul in care ar candida ar avea sanse reale sa (re)castige primaria.
Alt posibil candidat de la PMP nu cunosc.
Nicusor Dan
A candidat in 2012, a luat aproape 9%. Acum, dupa modificarile aduse legii electorale, va avea si un mic partidulet in spate. A fost considerat principalul oponent al lui Sorin Oprescu. Teoretic, acum ar avea sanse mai mari ca acum 4 ani, diferenta fiind ca acum ar avea ca scop intrarea in consiliul local (mai usor ca partid decat ca independent). Sa vedem daca va reusi.
Candidat ALDE
PUR-PC ne-au obisnuit cu candidati notorii la primarii. In 2004 au candidat numai femei din partea PC (va mai amintiti? Monica Tatoiu la primaria mare, Mona Nicolici la sectorul 1), in 2008 Codrin Stefanescu. Ce surprize ne va rezerva acest partid, numit acum ALDE, la urmatoarele alegeri? Se zvoneste ca insusi Tariceanu ar vrea sa-si incerce norocul.
Candidat UNPR
Daca Piedone va prefera sa ramana la sectorul 4, oare UNPR nu-si va pune un candidat propriu la primaria capitalei? Oare acesta nu va fi insusi Gabriel Oprea?
Candidati anti-sistem
PPDD s-a dus, PRM n-o duce deloc bine, insa acum a aparut PRU. Mesajele liderului PRU, Bogdan Diaconu, au ceva priza la publica, fiind un lider tanar destul de carismatic. Nu stiu in ce masura mesajele sale prind in capitala. De asemenea, nu stiu CINE va candida din partea acestui partid. Poate chiar liderul sau, Bogdan Diaconu, care astfel ar putea castiga notorietate.
Alti candidati care sa conteze nu mai sunt, desi partidele ecologiste (ca-s mai multe), PNTCD ori cine stie ce alte mici partidulete aparute ar putea smulge 1-2-3 procente. Cine stie, Aurelian Pavelescu si-ar putea incerca iarasi norocul. Chiar, mai exista PNTCD? 🙂
Batalia de la sectoare
La sectoare nu se stiu prea multe. La sectorul 1 Paleologu, candidat PDL in 2012, vrea sa candideze din nou (si acum ar avea sanse REALE). De la PSD nu se stie nimic. La sectorul 2 PNL-ul urmeaza sa-l trimita in lupta pe Dan Cristian Popescu (actual parlamentar, care trebuia sa fie initial candidatul USL in 2012, insa in urma unor negocieri partidul s-a razgandit). La sectorul 3, din ce am inteles, va fi iar un duel intre Negoita si Negoita. Castigator va fi, probabil, Negoita. La sectorul 4 e interesant de vazut: daca Piedone NU va candida (preferand primaria generala), ramane un gol pe care nu se stie cine-l va ocupa. La sectorul 5 va fi batalie mare, se pare ca PSD ar vrea sa mearga pe mana lui Madalin Voicu. Dinspre PNL nimic. La sectorul 6 PNL are de ales intre a merge tot pe mana lui Rares Manescu sau a merge pe alt candidat. PSD-ul ar oscila intre Ecaterina Andronescu si Nicu Banicioiu (ma rog, e relativ, ar putea candida amandoi, fiecare la alt sector). Aici e interesant de vazut ce va face fostul independent Stefan Florescu, care in 2012 a candidat independent sustinut de PC. Va fi, oare, candidatul ALDE? Care ALDE nu si-a anuntat niciun candidat, dar care ar putea furniza ceva surprize. La fel si UNPR, partid in care tocmai s-au inscris doi profesori de economie: Mircea Cosea si Valentin Ionescu. Le-ar sta bine candidati la primarii de sector?
Stirea zilei, Oprescu arestat, are o urmare imediata: Bucurestiul sa reconfigureaza politic. Probabil cea mai importanta reconfigurare politica din 2004 incoace. Sa vedem cum si in ce fel. Mai sunt cateva luni bune in care se poate intampla orice. Salutari POLITICE tuturor!
Nu vine Madalin Voicu de la Bonn sa candideze la 5. :))
Never say never. Daca e trimis de partid…