Iunie 2016 – intre politica si fotbal

Iunie 2016 – intre politica si fotbal

 

Mai este putin pana in luna iunie 2016, o luna importanta din multe puncte de vedere. Unii iau vacanta, altii incep sa mearga la plaja… dar nu la asta ma refer. Este o luna de importanta majora pentru fotbal si politica – o alaturare tot mai des intalnita, oarecum naturala s-ar parea. Implicit, acolo unde este fotbal si politica, sunt si chestiuni economice. In consecinta, luna iunie 2016 este o luna foarte importanta si pentru economia europeana, ba chiar pentru cea globala. Si, undeva, si pentru Romania… Voi explica mai jos la ceea ce ma refer.

Cu fotbalul treaba este destul de clara: pe 10 iunie incepe Campionatul European de Fotbal. Si nu oriunde, in Franta. Exact, acea tara care a fost anul trecut zguduita de atentate teribile. Acum, Franta are misiunea de a arata ca poate oferi securitate nu doar cetatenilor ei, ci si turistilor care vor veni in numar mare la Euro 2016, in Paris si in celelalte orase in care se desfasoara meciuri de fotbal.

O misiunea grea pentru Franta, care TREBUIE sa aiba succes. Iata ca am ajuns si la politica si economie. Un Euro 2016 fara incidente va oferi o oarecare liniste in politica europeana si motive de salt pentru economie. In caz contrar, nici nu vreau sa ma gandesc cum va fi… Favorite sunt cateva tari, printre care Franta, Germania, Spania… si asta conform cotelor de la Unibet, agentie importanta prezenta si in Romania.

Dar luna iunie mai ofera ceva: pe data de 23, Marea Britanie va organiza un referendum important, privind apartenenta la Uniunea Europeana. Este data anuntata oficial de premierul David Cameron. Populatia din Marea Britanie nu este deloc incantata de conditiile de „colaborare” cu Uniunea Europeana, in special cele legate de piata muncii, de libera circulatie etc. Si asta chiar daca David Cameron tocmai a obtinut niste concesii din partea UE. Altfel spus, UK este o parte a Uniunii cu statut special si nici macar asta nu prea pare sa le convina…

Brexit Referendum

Desi aparent iesirea din UE nu ar fi mare lucru (nici macar nu este in zona euro), pe piata financiara Londra este un gen de pilon al economiei europene. Conform specialistilor in economie, ar fi deranj enorm pe pietele financiare… Banuiesc ca se va putea paria pe votul britanicilor la acest referendum si sunt curios care vor fi cotele la casele de pariuri online.

Apropo de politica si apropo de Romania, la noi in tara se pare ca alegerile locale (intr-un singur tur?) se vor desfasura pe data de 5 iunie 2016. Deci inainte de inceperea Euro 2016. Conteaza asta pentru economia locala? Cu siguranta, caci vor fi noi „stapani” la nivel local, gata sa coordoneze destinele dezvoltarii localitatilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.