Mihai Malaimare ar fi un primar bun

Mihai Malaimare ar fi un primar bun

 

 

Desi nu sunt de acord, cumva astfel de titluri atrag mai mult. In titlu este concluzia articolului, sau una dintre ele, lucru care ma face sa spun ca e usor spoiler.

Acum, pentru ca nu vreau sa fie iarasi un articol foarte lung, spun din start: se pare ca Mihai Malaimare va candida la Primaria Capitalei din partea PER (Partidul Ecologist Roman) si conform ultimului sondaj, ar lua intre 7 si 9% (sursa: EVZ si StiriPeSurse).

Legat de aceasta stire, am de spus 3 lucruri, pe care le voi detalia.

Mihai Malaimare ar fi un primar bun

Mi-au placut dintotdeauna oamenii care au construit ceva in viata lor. El a construit Teatrul Masca, unul dintre cele mai misto teatre din Bucuresti (din multe puncte de vedere). De asemenea, imi surade ideea ca intr-o functie de conducere sa fie numit ori ales o persoana care a mai condus oameni. Nu-mi surade ideea de a instala intr-o functie o persoana bine pregatita teoretic, care, insa, n-a condus in viata sa pe cineva (de exemplu fosta ministra a finantelor, absolventa Harvard). Totodata, un alt plus al lui Mihai Malaimare este ca a performat in meseria lui de baza: actor si regizor.

Poza din spectacolul Ulciorul Sfaramat, unde este atat actor, cat si regizor

In plus, faptul ca nu ar fi la prima experienta politica ii poate conferi un alt avantaj: va avea habar cu ce se mananca politica, se va descurca onorabil.

Din acest punct de vedere, sunt absolut convins ca Mihai Malaimare ar fi un primar bun. Totusi …

Nu are nicio sansa!

Serios vorbesc: pe cat de mult il apreciez ca om, pe atat de mult sunt indeajuns de realist incat sa recunosc asta. As zice ca si el stie asta, chiar daca politic vorbind nu poate recunoaste asta.

Ca o opinie personala, el ar avea ceva mai multe sanse la primaria sectorului 6. Acolo e loc liber la primarie, iar partidele nu se inghesuie sa propuna candidati buni. As zice dimpotriva, atat PNL, cat si PSD se intrec in propuneri care de care mai hilare. In plus, acolo ar bate ceilalti candidat ca notorietate.

E drept, calculul politic al partidului sau, PER, este unul corect: o persoana cu o asa mare notorietate se pune candidat la primaria importanta. Totusi, cumva, zic ca ar avea INDEPENDENT mai multe sanse la Primaria sectorului 6. Si, dupa ce primari a avut sectorul 6, ar deveni cu siguranta cel mai bun primar de acolo din ultimii ani.

Mihai Malaimare

Cum afecteaza candidatura lui Mihai Malaimare scena politica?

Nu radeti, dar candidatura sa va afecta, in sens pozitiv ori negativ, toate partidele. Si vorbesc cat se poate de serios. Le iau pe rand:

  1. Pe de-o parte, ia din electoratul PSD. El este om de stanga, a si fost parlamentar PSD mai demult (un mandat parca, sper sa nu gresesc), are o prietenie notorie cu Iliescu ori Vacaroiu. Cumva, eticheta de OMUL PSD i se potriveste, chiar daca ea este una, cumva, care afecteaza, cel putin intr-o prima faza, PSD-ul. Candidatura sa ar putea lua candidatului PSD punctele decisive in lupta cu contracandidatul sau principal. Iar daca vorbim de un singur tur, si 2 procente conteaza (daca vor fi 2 tururi, candidatul PSD e sigur de intrarea in turul 2, asa ca aici calculul e total diferit).
  2. Electoratul ecologist inseamna, cumva, si electoratul lui Nicusor Dan. Nu stiu cat de multi sustinatori are acesta, dar cel putin in teorie PER se bate pe acelasi electorat cu USB-ul lui Nicusor Dan.
  3. Ar putea introduce in consiliul local o forta politica noua: PER. In acest caz, PSD-ul este avantajat, pentru ca in secunda asta PSD pare un partid izolat in acel consiliu. Daca va candida fara ALDE si UNPR, singura sa sansa ar fi ca cele 2 partide sau macar unul dintre ele sa intre in consiliu. Oricum, consiliul va fi unul clar diviziat, orice alianta fiind posibila (in teorie, PNL e certat si cu PSD, si cu MP, insa e clar ca va trebui, cumva, sa obtina voturile unuia dintre cele 2).
  4. In cazul unui candidat, este foarte important cum se pozitioneaza el. Pe cine ataca. Sa zicem ca apare Mihai Malaimare la tv. In afara de chestiunile pozitive (ce as face daca…), mai sunt si cele negative. In general, un candidat are o tinta predilecta. In acest caz, fac un pronostic: tinta predilecta va fi Traian Basescu. Nu-mi dau seama daca pe Basescu il va afecta sau, dimpotriva, fostului presedinte ii va conveni faptul ca e atacat din mai multe parti.
  5. Ar putea obtine sustinere din partea unei zone altfel diviziate: cea culturala la modul general si cea teatrala in mod particular. Sunt probleme cu sediile mai multor teatre, astfel incat prezenta unui om de teatru de talia lui Mihai Malaimare ar fi un avantaj pentru teatre. Si, cumva, alaturarea mai multor actori, alaturi de Mihai Malaimare, i-ar putea conferi acestuia un atu in plus. Sa nu mai zic de ideea inversa: unii actori se vor abtine in a sustine pe altcineva.

Sursa foto: Ziarul Ring
Sursa foto: Ziarul Ring

Ce trebuie sa faca PER?

Fix 3 chestiuni fundamentale:

  1. Sa mearga, alaturi de Mihai Malaimare, pe mana altor oameni macar notorii. Daca nu cer prea mult, eu as merge pe alti 6 candidati din lumea teatrala (va ziceam eu intr-un articol anterior despre ideea unei coerente in campanie, o idee fundamentala dupa mine). Partidul ar beneficia de notorietatea lor, dar ar profita si in alte orase de pe urma lor.
  2. Mihai Malaimare sa primeasca o functie in PER. Oamenii voteaza si functii, nu doar candidati. In lucrarea mea de dizertatie aratasem cum in 2009, la alegerile prezidentiale, fusese o batalie a functiilor: presedintele Basescu infrunta pe presedintele Senatului (Mircea Geoana), pe Primarul Capitalei (Sorin Oprescu) si pe 2 europarlamentari, sefi de partide si ei (Vadim si Becali). Singurul sifonat din toata schema asta a fost Crin Antonescu, care era sef de partid si doar deputat. Cumva, oamenii se falesc cu faptul ca orasul lor e pe mana unui sef de partid si nu a unui simplu membru de partid. Daca nu functia de presedinte, macar seful organizatiei pe Bucuresti. Ceva care sa atraga voturi.
  3. Atentie la lista de consilieri (in fond, asta e miza): oameni notorii, insa nepatati. Cumva, 1-2 exemple negative si oamenii vor renunta la ideea de a incerca si cu acest partid. Pentru partide mici tip PER pericolul e mult mai mare decat in cazul PNL ori PSD.

Ce voi face eu?

Voi anunta, cu cateva zile inainte de alegeri, cu cine voi vota. Momentan am 2 preferati, dar factorii sunt multi. As putea, de exemplu, sa votez si in functie de cine-i favorit in sondaje, pentru a-l impiedica sa iasa primar.

Pana atunci, ca sa inchei acest subiect, Mihai Malaimare ar fi un primar bun. Din pacate, nu-l vom avea primar. Din pacate. Salutari POLITICE tuturor!

One thought on “Mihai Malaimare ar fi un primar bun

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.