George Simion vrea sa piarda alegerile!

George Simion vrea sa piarda alegerile – iata concluzia pe care am tras-o pe baza ultimelor zile. De fapt, pe baza faptelor petrecute dupa turul 1 al alegerilor prezidentiale.

Pentru ca tot provine el dintr-o peluza, voi face o paralela cu fotbalul. Poate asa vor intelege mai bine fanii lui. Suporterii lui.

Ideea este asa: foarte rar TOATA echipa tranteste meciul. Unele meciuri sunt aranjate cu 2-3 jucatori, altele sunt aranjate cu antrenorul. Interesant de urmarit este si ce fac ceilalti jucatori, staff-ul administrativ ori patronul.

Caci uneori ceilalti jucatori rabufnesc, urla, ies public si spun ca li s-a parut necurat, alteori tac si inteleg situatia. Stiu ca sunt prea mici si ca nu obtin nimic daca se opun.

Si jucatorii care fac blat sunt de urmarit. Sa zicem ca cel care a trantit meciul este fundasul dreapta. Uneori fundasul dreapta e obosit, da pase la adversari, nu iese la offside ori chiar e driblat usor. Alteori insa el vrea sa isi mascheze blatul, macar pentru suporteri, asa ca in ochii unora pare … cel mai bun de pe teren. Imaginati-va un fundas dreapta care a alergat cel mai mult, care a tras la poarta (SINGURUL DIN ECHIPA), care a fost prins in offside, care a ajuns in partea opusa a terenului ori in centru … Eh, fix asta schema: el de fapt isi paraseste postul. Daca un fundas dreapta este prins prea avansat si echipa ia gol de pe partea lui, putini il vor suspecta. Doar cei care se pricep se vor prinde. Continue reading „George Simion vrea sa piarda alegerile!”

Moartea ideologiilor clasice

Alegerile prezidentiale din mai 2025 au confirmat moartea ideologiilor clasice. In momentul de fata, sunt fix 2 ideologii: globalismul progresist vs suveranismul conservator. Ideologiile vechi, liberalism, social-democratie, crestin-democratie, umanism, ecologism, au disparut.

Ideologia globalist progresista presupune: Continue reading „Moartea ideologiilor clasice”

Razboiul Elena Lasconi – Nicusor Dan va ingropa definitiv USR-ul!

Razboiul Elena Lasconi – Nicusor Dan a acaparat prim-planul inceputului de campanie electorala. Unii o acuza pe Lasconi ca nu se retrage si ca din cauza ei ar putea intra in turul 2 Ponta, in timp ce altii il acuza pe Nicusor Dan ca a intrat neanuntat in cursa.

Fanii Elenei Lasconi sustin ca ea are tot dreptul sa candideze atat timp cat intrase in turul 2, in timp ce fanii lui Nicusor Dan sustin ca poporul vrea un independent, drept urmare Nicusor Dan este cel mai autentic independent din cursa.

Fanii Elenei Lasconi sustin ca daca ea se retrage din cursa Nicusor Dan nu va creste prea mult, in timp ce fanii lui Nicusor Dan sustin ca este o diferenta majora intre Primaria Campulung si Primaria Capitalei. Continue reading „Razboiul Elena Lasconi – Nicusor Dan va ingropa definitiv USR-ul!”

Neincrederea in sondajele de opinie

Pana sa vorbesc despre neincrederea in sondajele de opinie, trebuie sa va vorbesc despre utilitatea lor. Voi incepe cu exit-poll-urile, teoretic cele mai sigure sondaje de opinie.

Asadar, exit-poll-urile au 3 obiective:

  • Obiectivul comercial, al institutiei mass-media care finanteaza un sondaj: ca opinia publica sa afle rezultatele exact la ora 21. Toata lumea vorbeste despre acest obiectiv ca si cum ar fi singurul. Evident, el este avut in vedere de catre finantatori. Insa celelalte 2 sunt mai importante si mai relevante pentru mine.
  • Pentru a „verifica” numaratoarea voturilor. In orice democratie trebuie sa existe un control. Trebuie ca mai multe institutii, de stat si private, sa se verifice intre ele. Daca rezultatul ar veni pur si simplu, de undeva de sus, la ora 7 dimineata, nimeni nu ar avea incredere in el. Rezultatele vin din mai multe parti: din numaratoarea oficiala, din numaratorile paralele, de la sondajele exit-poll. Toate trebuie sa convearga. Sa fie daca nu identice macar asemanatoare.
  • Pentru a putea afla profilul alegatorului fiecare candidat ori  partid. Din datele oficiale putem afla doar ce procente are X in Bucuresti, in Cluj ori in Timisoara. Ori cat de mult a fost votat in urban fata de rural. Insa varsta alegatorului ori ultima scoala absolvita le aflam din exit-poll-uri. Daca ele sunt gresite, s-au infirmat, inseamna ca nu am aflat nimic.

Continue reading „Neincrederea in sondajele de opinie”

Premiul Nobel pentru Pace

Stirea zilei de ieri suna in felul urmator: rectorul SNSPA l-a propus pe Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace. Nu stiu de ce o universitate ar trebui sa faca o astfel de propunere (in loc ca ea sa fie apolitica), insa stirea contine atat de multe aberatii incat merita comentata. Ma rog, ea in sine poate parea amuzanta.

Ca un scurt istoric, Premiul Nobel pentru Pace este unul dintre cele 6 premii lasate prin testament de Alfred Nobel. Celelalte 5 „domenii” sunt: fizica, chimie, medicina si fiziologie, economie si literatura. Singurul care este decernat in Norvegia (de catre un comitet de 5 persoane ales de Parlamentul Norvegiei) este Premiul Nobel pentru Pace.

De ce Norvegia? Pai simplu: atunci cand a murit Alfred Nobel, Suedia si Norvegia erau intr-o uniune. Norvegia a fost considerata mai putin corupta. Continue reading „Premiul Nobel pentru Pace”

Sunt NEUTRU in ceea ce il priveste pe Calin Georgescu

Calin Georgescu este subiectul principal al politicii autohtone din noiembrie incoace. Eu nu am scris inca nimic despre el. Simt ca acum este timpul s-o fac. Si, asa cum v-am obisnuit, sunt pregatit sa primesc injuraturii din ambele tabere.

Pe de-o parte, trebuie sa spun ca nu sunt fan Calin Georgescu. Imi displace profund biografia lui, imi miroase a securism si a mediocritate. Este, pe de-o parte, trimis prin multe locuri din strainatate, inclusiv in UK la finalul anilor 80 (oare cui ii era permis sa plece in „occidentul decadent” in acea perioada?). A avut o tona de functii, nu e clar ce a facut pe acolo. Cum a ajutat tara.

Pe de alta parte, biografia lui nu-mi transmite sub nicio forma excelenta. El are 62 de ani si este inca lector. Nu la Bucuresti, ci la Pitesti (Universitatea din Pitesti apartine de Politehnica Bucuresteana de cativa ani; nu va lasati pacaliti: el preda la Pitesti). Nu am nimic cu lectorii, insa lector la 62 de ani mie-mi suna a mediocritate.

Totodata, trebuie sa spun ca eu sunt ateu, drept urmare nu caut vreun Mesia printre politicieni. Nu caut vreun Mesia pe nicaieri, nu vreau sa fiu salvat, nu vreau sa fiu mantuit. Consider ca tot ce mi se intampla pe aici este meritul ori vina mea. Da, exista si ceva noroc, in viata nu pot razbi fara noroc, insa ideea este sa nu te bazezi pe el. Nu te poti duce sa joci 1.000.000 de euro la pacanele sperand ca-i vei inmulti. Continue reading „Sunt NEUTRU in ceea ce il priveste pe Calin Georgescu”

Demisia lui Iohannis – 5 ipoteze

Toate lumea comenteaza demisia lui Iohannis doar din perspectiva efectelor. Toata lumea pare usurata, pare a fi fost un lucru pe care-l asteptau toti, dar pe care nimeni nu mai indraznea sa-l spere.

Nimic despre vinovati, nimic despre vina colectiva, caci Iohannis nu a fost numit, ci a fost ales. DE DOUA ORI! Drept urmare, este legitima intrebarea de ce a demisionat Iohannis, de ce abia acum si cine ar trebui sa primeasca meritele, laudele, cununile?

Demisia lui Iohannis a generat 5 ipoteze, evident ca sunt posibile si diverse mixuri intre ele. Eu o cred pe prima, dar nu am informatii in vreun sens sau altul. Este un feeling. Continue reading „Demisia lui Iohannis – 5 ipoteze”

Scandalul masina lui David Popovici ne arata ce fel de oameni suntem

Masina lui David Popovici a fost subiect de discutie pe tot internetul. Totul a pornit de la observatia unui profesor de economie si de la comentariul facut de Cristian Tudor Popescu. Nu doar reactiile lor sunt importante, relevante, ci mai ales pozitionarile vizavi de acestea.

Incep cu observatia acelui profesor de economie. Problema mea cu el, ca de altfel cu toti economistii, este ca ei propovaduiesc un stil de viata foarte auster. Nu ai voie sa te bucuri de nimic, nu ai voie sa-ti faci nicio placere, toti banii pe care-i ai cand esti tanar trebuie investiti. Intr-un apartament, in actiuni, in ceva. Fie si pastrati in banca, in depozite cu dobanda buna.

De ce am o problema cu un astfel de stil de viata? Pai e simplu: e calea sigura spre depresie! Un om care munceste ca un robot, dar care nu se poate bucura de munca lui, de veniturile sale, este un om predispus la depresie.

Nu trebuie sa ne luam masini, nu trebuie sa mergem in restaurante scumpe, nu trebuie sa ne gandim la placeri, ci exclusiv la … investitii.

Tot economic ma gandesc: un angajat fericit nu cumva este un angajat mai productiv? Un sportiv fericit nu cumva devine un sportiv mai bun?

Dintotdeauna am spus ca economistii gresesc privind oamenii ca pe niste obiecte. Mijloace de productie, ca sa folosesc un termen drag lor. Continue reading „Scandalul masina lui David Popovici ne arata ce fel de oameni suntem”

5 scenarii de candidat comun PSD-PNL-UDMR

Gata, s-a votat guvernul, avem stabilitate, asa ca ne putem gandi in liniste la viitoarele alegeri. Care nu stim cand vor fi, ar trebui sa fie la anul, dar nimic nu e sigur. Momentan se prefigureaza 5 scenarii de candidat comun PSD-PNL-UDMR. Voi comenta fiecare scenariu in parte. Continue reading „5 scenarii de candidat comun PSD-PNL-UDMR”

Il invidiez pe Klaus Iohannis

Il invidiez pe Klaus Iohannis pentru starea sa de spirit. Pare tipul de om pe care nimic nu-l afecteaza, pe care nimic nu-l scoate din ale lui. Tipul de om care merge inainte si face ce vrea el, fara sa fie impiedicat de nimeni si nimic.

Il invidiez pe Klaus Iohannis pentru ca a ajuns presedinte fara sa merite, a avut un mandat aproape catastrofal care insa a fost validat de popor. Cine a mai condus prost si a fost incurajat sa mai conduca in continuare? Orice job ai avea, din cand in cand esti evaluat. Daca esti patron, evaluarea vine indirect: compania merge prost si intr-un final da faliment.

Evident, exista multi angajati la stat care subperformeaza, care ar trebui sa zboare din posturile lor. Insa majoritatea dintre ei trebuie macar sa mimeze munca, trebuie sa se prefaca, trebuie sa isi ambaleze performanta.

Iohannis nu este nevoit sa faca nimic din toate astea. Tot ce (nu) face el este la vedere, nu vrea sa ascunda nimic, nu vrea sa se prefaca. Este un lenes submediocru care se lauda cu asta. Si care este apreciat de unii. Apreciat pe bune, luat ca exemplu. Continue reading „Il invidiez pe Klaus Iohannis”