Camera de evadare in cladirile istorice
Personal, am in portofoliu 71 de camere de evadare. Despre ele am scris, pana acum, pe 2 dintre bloguri: majoritatea pe EmilCalinescu.eu (avand categoria distincta Emil Evadeaza) si doua dintre ele pe Cinemil.ro (avand categoria Escape-uri cu tema cinematografica). Pe acest blog, cel politic, nu am scris pana acum niciun articol. Nu am considerat necesar, niciun escape nu s-a pretat, PANA ACUM.
Tot pana acum, auzeam povesti despre escape-urile din alte tari. In Budapesta (si nu numai) exista afaceri de escape room care converg unor afaceri deja existente. Exista restaurante care si-au deschis escape la subsol, exista hoteluri care au facut acest lucru, exista, insa, si cladiri nitel mai oficiale care au la subsol camere de evadare, cum ar fi Opera ori institutii de invatamant superior. La noi stiam doar de cei de la Xhostel, cu a lor prima camera de evadare (Black & White) din capitala (pe care i-am vizitat deja, dar trebuie sa revin la ei pentru Samuray).
Stiam, insa, ca exista posibilitatea ca unele monumente istorice, case ale unor personalitati, sa fie transformate in Escape Room. Inveti mult mai bine istoria acelui monument traind-o efectiv timp de o ora.
Daca va vine sa credeti, exista o astfel de camera de evadare la noi in capitala, aceasta numindu-se History Escape. Aceasta camera de evadare este in cladirea Casei Universitarilor, din strada Dionisie Lupu (la numarul 46).
Sa va povestesc nitel despre aceasta camera de evadare, urmand ca apoi sa va spun si partea care ma enerveaza pe mine. Dar rau de tot.
Asadar, in aceasta camera intri pentru a gasi dovezi si pentru a afla numele unui criminal. Diferenta dintre ea si TOATE celelalte camere de evadare este ca faptele sunt reale, iar tu inveti istorie in acea camera. Este vorba de un asasinat politic petrecut in Romania secolului 19, asasinat care a culminat cu abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Nu va stric placerea, nu va dezvalui nici macar despre cine este vorba (daca stiti, totusi, putina istorie, s-ar putea sa va prindeti singuri). Ce va spun, legat de aceasta camera, este ca va trebui sa scotociti ABSOLUT orice coltisor al ei (mai putin locurile semnalizate cu bulina albastra). Mobila este specifica acelui secol, deci prima noastra tendinta a fost sa NU o fortam. Totusi, mobila aia ascunde extrem de multe secrete, asa ca voi trebuie sa faceti ceea ce nu am facut noi. Noi (eu si echipa mea) NU am evadat, asta neinsemnand ca aceasta camera ar fi imposibila ori ca ne-ar displacea. Ma rog, noi venisem dupa o alta evadare si eram si extrem de copti de caldura de afara, asa ca am functionat la 50% din capacitate.
Sa va zic acum partea care imi displace: acest escape, numit sugestiv History Escape, functioneaza doar in weekend. Acum era un eveniment acolo, Bounty Fair, altfel cladirea Casei Universitarilor este INCHISA. Universitatea din Bucuresti, ca institutie, in loc sa se BUCURE ca cineva face reclama, intr-un mod creativ, unei cladiri DE PATRIMONIU, se dovedeste a fi extrem de reticenta.
Personal, as da ordin ca acel escape sa fie deschis zilnic, sfatuind, eventual, organizatorii sa ofere reduceri studentilor proprii.
Daca ma intrebati pe mine, as face Escape Room in fiecare institutie de invatamant superior, IN SPECIAL in cele particulare (care au nevoie de promovare). Am studiat dreptul la Universitatea Dimitrie Cantemir si stiu ca ea are o imagine relativ buna. Totusi, un escape room, Biroul lui Dimitrie Cantemir, din care clientii ar invata nitica istorie, mi s-ar parea mai mult decat binevenit. La fel, un escape room al lui Titulescu, la universitatea care-i poarta numele, ori unul al lui Titu Maiorescu, mi s-ar parea oportune.
La Universitatea din Bucuresti chiar, in cladirile cu traditie veche, gen cladirea Facultatii de Drept, ar putea functiona lejer escape-uri tematice. Un Escape Juridic, adresat in special studentilor la drept, unde sa trebuiasca sa citesti legi, unde sa trebuiasca sa intri pentru a fura dovezi pentru a-ti dovedi nevinovatia (fix ca-n filme), mi s-ar parea o idee extrem de buna.
Cei care se ocupa de History Escape mai au in vedere cateva cladiri istorice din Capitala. Nu stiu care, dar m-as bucura sa apara aceasta moda si-n Bucuresti. Poate institutiile de invatamant date ca exemplu mai sus se vor trezi si imi vor face o surpriza placuta.
Cei de la History Escape sunt gasibili doar pe facebook (momentan), eu auzind de ei de pe un sticker lipit undeva in Piata Victoriei. Despre aventura noastra acolo a mai scris Raluca Cojocaru.
Camera de evadare in cladirile istorice din Bucuresti si din tara. Hai, ca nu e imposibil ! 🙂 Ceva creativ, ceva educativ, ceva UTIL! Salutari ISTORICE tuturor!
3 thoughts on “Camera de evadare in cladirile istorice”