Doua sisteme imperfecte
Saptamana trecuta, la Cinepolitica, am vazut, in aceeasi zi, doua filme ideale pentru titlul de mai sus.
In primul film, Ciocanitoarea Ruseasca, ni s-a prezentat o ipoteza privind accidentul de la Cernobal. Pe scurt, acel accident ar fi fost provocat pentru a masca o mare eroare si pentru a preveni un control ce ar fi dus, probabil, la eliminarea (fizica ori macar institutionala) a unui inalt oficial sovietic. Nu a contat numarul de victime, nu a contat nimic, a contat doar interesul personal.
In cel de-al doilea film, Pactul Stat – Mafia, am vazut situatia Italiei din anii 90 si cum temuta Mafie ar fi fost, de fapt, in stransa intelegere cu autoritatile statului si cu politia. Oficial, era razboi, neoficial, se negocia.
Doua lucruri vreau sa subliniez in urma acelor 2 filme:
1. Niciun sistem nu este perfect. Ca unul are mai putine bube decat altul este adevarat. Dar niciunul nu este perfect si unele organizatii dovedesc marile hibe ale sistemului. Mafia nu se putea dezvolta sub un regim autoritar, cum Mafia nu ar fi aparut daca sistemul democratic ar fi fost mai bun.
2. Uneori, problemele unui stat se resfrang asupra tuturor celorlalte state. Accidentul de la Cernobal a avut efecte nefaste asupra intregii Europe. Nu doar sovieticii, rusi, ucrainiei si ce-or mai fi fost ei, au avut de suferit, ci si multe alte state vecine. Intr-o lume normala, niste comisii independente, europene, ar fi trebuit lasate sa ancheteze cauzele acelui accident. Nu s-a intamplat acest lucru pentru ca URSS-ul de atunci nu a dorit acest lucru.
Acum sa inchei intr-o nota vesela: acest articol fusese gandit initial pentru a fi scris pe Cinemil. Am preferat sa evidentiez latura politica a celor 2 filme, in dauna celei cinematografice, drept urmare locul acestui articol este aici. Si da, avem parte de doua sisteme imperfecte. Daca nu v-ati convins de asta, puteti vedea cele 2 filme. Desi uitandu-va in jur va veti convinge oricum 🙂 Salutari POLITICE tuturor!