Un roman a fost expulzat

Un roman a fost expulzat

 

 

De multe ori uram egoistii. Va ganditi doar la voi, restul nu exista… Egoist poate fi, intr-un sens restrans, cel care vrea sa pastreze pentru el totul si care nu imparte nimic cu nimeni. Egoistul, in acceptiunea noastra, un antisocial, un frustrat, o persoana de evitat.

Ce parere avem, insa, despre americanii mandri de natia lor si care isi ridica-n slavi poporul din care fac parte? Dar pe evreii care urla sus si tare ca-s poporul ales? Sau, ca sa ajungem in tarisoara noastra: ce parere avem despre olteanul care spune ca ai lui is ai mai tari dintre romani? Ori banateanul care se mandreste cu Banatul care, nu-i asa, e fruncea?

Mandru ca sunt oltean

Nu stiu voi ce parere aveti, dar eu ii apreciez pe toti astia. Si consider ca asa trebuie sa fim cu totii. Nu exagerati, nu orbi, dar trebuie sa tinem cu ai nostri. Pentru ca sunt ai nostri! Iar eu sunt al dracului de mandru ca sunt oltean, insa m tot respectul pentru un ardelean ori un moldovean mandru de originile sale.

Noi, romanii, avem, insa, tendinta de a fi total invers. Avem tendinta de a tine DIN OFICIU cu celalalt. Iar chestia cea mai ciudata, si enervanta in acelasi timp, este cea care te face specialist in chestii extrem de dificile si departate, dar extrem de neindemanatic in chestiile apropiate tie. Sunt atatia oameni simpli care mor de foame, care nu stiu ce sa faca pentru a trai mai bine, dar sunt experti in politica externa. Stiu exact ce ar trebui sa faca SUA, China ori Japonia, stiu exact ce miscari ar trebui sa faca Germania ori Franta in cazul Greciei, dar habar nu au ce sa faca pentru a nu muri de foame.

Hai sa va dau acum un alt exemplu, cel care m-a facut, de fapt, sa scriu acest articol: niste romani au iesit in strada pentru a protesta impotriva … AGRESIUNII Rusiei asupra poporului ucrainean. Era cool sa demonstrezi in favoarea democratiei din Ucraina, nu? S-a gandit, insa, cineva la faptul ca minoritatea romana o ducea mai bine inainte, sub administratia nedemocratica si pro-rusa? Nu, ca nu ne-a interesat asta. Romanasii nostri s-au lasat dusi de nas de manipularea pro-americana, extrem de eficienta. Eu sunt mai egoist din fire. Dintr-un conflict, oricare ar fi el, tin cu ai mei.

Daca nu-s niste ai mei evidenti, incerc sa-i determin prin asemanarea cu mine. Nu intru in detalii cu privire la acest aspect, pentru ca in acel caz existau niste ai mei: niste romani care erau pe listele partidului regiunilor, condus de fostul premier; niste romani care si-au pierdut niste drepturi, pierdere legiferata de administratia democratica de la Kiev.

Rusii sunt aia rai, Putin e diabolic. Ok, pot confirma asta. Dar la romanii vostri va ganditi? Poate ca uneori e bine sa te faci frate cu dracu pentru a trece puntea. Sau Prutul, dupa caz … 🙂

Daca nu la cei din Ucraina, ca-s departe si uitati de lume, macar la cei din Republica Moldova sa ne gandim. Ati auzit ca un roman a fost expulzat? Ati auzit, dar nu va intereseaza. Am zis ca nu va intereseaza? Am gresit. E mai rau: mai aveti un pic si-l injurati. Sa fac un rezumat a ceea ce am aflat de la prieteni, fie intrebandu-i direct, fie vazand ce scriu pe facebook, dar si a ceea ce am vazut la tv. Asadar:

Sursa: InfoPrut.ro
Sursa: InfoPrut.ro

1. El n-a murit, n-a fost nici macar batut. Cum sa fie o victima un cetatean care este intreg?

2. Nu e normal ca un stat sa poata expulza un cetatean al altui stat, fara sa dea nicio explicatie in acest sens? Mi se invoca argumentul proprietatii: daca mie nu-mi place fata unuia, am tot dreptul din lume sa-i spun ca n-are ce cauta pe proprietatea mea.

3. Ce cauta el acolo? Agitator, fascist, bagator de seama… Mai bine ca l-au expulzat, poate face si el ceva util prin tara (sa munceasca in fabrica, sa ne ajute si pe noi munca lui).

4. Asta ne trebuie noua acum, relatii proaste cu Rusia? Daca din cauza unuia ca el vin rusii si ne ataca? Nu mai bine stam noi cuminti si nu ii atatam pe rusi? 

5. Cu ce ma afecteaza pe mine ca acel om a fost expulzat? Este strict problema lui.

Sa stau acum sa explic, punct cu punct, unde gresesc acesti oameni? Este inutil. Eu va zic doar ca sunt dezamagit de faptul ca noi, romanii, suntem indiferenti la problema unui alt roman. Inteleg ca nu toti sunt de acord cu Unirea. Este problema lor, sunt liberi s-o faca. Totusi, un roman a fost expulzat din alta tara. Omul ala era criminal? Era traficant de droguri? Era hot de buzunare? Era cersetor? NU! Nu ne facea de ras. As zice dimpotriva.

Basarabia e Romania

Eu sunt pentru Unire, dar nu asta este discutia acum. Ideea e simpla: un roman a fost expulzat, fara sa fi facut nimic rau. Fiti solidari cu el, nu fiti indiferenti. Voi, insa, mai aveti un pic si-l scuipati. Altfel, Ucraina trebuie ajutata, plangeti victimele din Nepal si, bineinteles, va doriti democratie in Coreea de Nord. E firesc, nu? Salutari ROMANESTI tuturor!

2 thoughts on “Un roman a fost expulzat

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.