Filmul Colonia – americanii nu sustin doar guverne democratice
Nu stiu daca stiti istoria recenta a statului Chile, daca o stiti, filmul cu siguranta o sa va placa, daca n-o stiti, filmul este util tocmai pentru ca va face sa aprofundati problema.
Pe scurt, in anii 70 presedinte in Chile era un nene de stanga, socialist de felul lui, care ajunsese iubit de popor si de URSS. Cumva, o combinatie fatala. Presedintele de atunci, Allende, a fost dat jos printr-o lovitura de stat militara (Palatul Prezidential este bombardat, el se sinucide inauntru, iar puterea o preia generalul Pinochet). Partea interesanta este ca aceasta lovitura de stat, nedemocratica, a fost facuta cu ajutorul CIA.
Ulterior, drepturile omului au fost incalcate flagrant in Chile, in timpul dictaturii lui Pinochet pierzandu-si viata peste 40.000 de oameni.
Partea ciudata a povestii este ca desi politic numai democratie nu era, economic tara avea cresteri economice constante (desi miracolul chilian era completat de un somaj imens si de o saracie extrema). Economia era o economia de piata cat se poate de infloritoare. Iar in 2013, cand se implineau 40 de ani de la lovitura de stat din 73, partidele inca se imparteau in functie de simpatiile fata de regimul Pinochet (mai multe in Revista 22).
Acum, filmul Colonia ne arata o mica parte a realitatii de atunci. Este vorba de o secta religioasa, Colonia Dignidad, unde erau trimisi foarte multi adversari politici. Este, dupa mine, combinatia fatala dintre politica si religie. Adica, in mod aleator, unii oameni erau direct impuscati, in timp ce altii erau trimisi acolo.
Cum era totul organizat acolo ramane sa descoperiti singuri, din film. Va zic, insa, cele 3 chestiuni care m-au frapat pe mine:
- Cat de usor poate conduce un Guru o comunitate.
- Cat de utila era acea secta guvernului si nu numai. Daca va puteti imagina, avea relatii bune si cu ambasada Germaniei (e drept, nu ni se spune care dintre Germanii, banuiesc ca de Vest, pentru ca avionul va decola catre Frankfurt).
- Cat de nepasatoare erau celelalte guverne democratice. Se iscase un scandal international, insa locatia era in continuare acolo.
Cinematografic este de discutat cat de bun este filmul, are si bune, dar are si rele. Per total, insa, este pe plus, avand marele merit de a ne aminti despre ce s-a intamplat in Chile in acea perioada. In plus, eu il vad drept un documentar, asa ca fac abstractie de aspectele cinematografice.
Marea mea problema cu Chile este faptul ca o dictatura a fost girata de americani. In alte tari, pe motive de incalcari ale drepturilor omului, americanii si-au permis inclusiv sa intervina militar. In Chile, insa, era totul ok: nu erau comunisti la putere, deci e ok, oamenii mai pot sa si moara, iar drepturile omului nu-s ceva absolut necesar. Apropo: stiati ca nimeni nu a platit cu inchisoarea pentru crimele comise atunci? Dar e ok ca americanii sa indemne, prin intermediul ambasadorilor, ca-n alte tari sa se condamne crimele comise in timpul dictaturii. Dictatorii altora sunt rai, ai nostri au fost buni.
https://www.youtube.com/watch?v=HDBBmxGe82s
Asadar, daca ai creierul spalat de propaganda americana si daca ai impresia ca americanii au sustinut doar guverne democratice, trebuie neaparat sa vezi filmul Colonia. Stiu, vei fi dezamagit, vei avea impresia ca rusii sustineau comunisti insetati de sange si ca americanii au salvat lumea asta prin actiunile lor. Dar tocmai asta e si ideea. Ah, si inca ceva: si Sadam a fost, initial, sustinut de americani. Pana si-a luat-o in cap, avand impresia ca el poate conduce tara de capul lui. Si pentru ca acel cap a fost problema, l-au aranjat americanii. C-asa e-n politica 🙂 Salutari POLITICE tuturor!
2 thoughts on “Filmul Colonia – americanii nu sustin doar guverne democratice”