Mandria de a fi bucurestean
Incep prin a va zice cum mi-a venit ideea acestui articol: am fost ieri la o conferinta de presa in care ne-a fost prezentat un studiu comandat de Teatrul Nottara cu privire la consumatorul de teatru. Detalii despre consumator gasiti in stirea de aici. Cat de curand vor aparea datele complete pe site-ul teatrului.
Pe langa datele statistice, altceva mi-a mai atras atentia. Discutandu-se despre posibilitatea ca Bucurestiul sa devina capitala culturala europeana, s-a spus, la un moment dat, ca bucurestenii nu ar vrea asta.
De ceva timp voiam sa abordez acest subiect, de fiecare data asteptam momentul potrivit. Iata-l ca a venit.
Asadar, cum e cu mandria de a fi bucurestean si de ce ea lipseste cu desavarsire? Pai:
Bucurestiul e un oras neingrijit
Serios: nu e urat, nu e poluat, e doar neingrijit. E murdar adica jegos, iar oamenilor a ajuns sa nu le mai pese. Accepta ca locuiesc intr-un astfel de oras, fara sa-i mai deranjeze. E o stare de apatie deloc ok. Chiar deloc.
Nu prea mai exista bucurestean din tata-n fiu
In frumoasa mea facultate de sociologie am fost nevoit, la un moment dat, sa-mi fac arborele genealogic. Am descoperit, cu mandrie, ca-s oltean de 3 generatii. Ca-i Dragasani, ca-i Potcoava, ca-i Slatina, nu conteaza. Sunt OLTEAN.
In cazul orasului Bucurestiu lucrurile sunt destul de ciudate: te-ai nascut aici? daca da, parintii tai s-au nascut aici? daca da, bunicii tai s-au nascut aici?
Demografic, sunt din ce in ce mai putini bucuresteni din tata-n fiu. Daca ei lipsesc, cine sa se mandreasca cu calitatea de bucurestean? (pe aceeasi tema, un articol scris de Moise Guran)
Acum, insa, urmeaza partea misto …
Lumea se muta in Bucuresti de nevoie, nu de placere …
De ce te-ai mutat in capitala?
Aici am posibilitati mai multe, aici sunt cele mai bune facultati, aici imi gasesc job mai repede…
Ati auzit pe cineva ca s-a mutat pentru ca e un oras frumos? Eu unul nu am auzit. Toti se muta de nevoie.
Ce are orasul asta in plus fata de altele?
SINGURUL lucru pe care-l are acest oras IN PLUS fata de TOATE celelalte este metroul. Da, ati auzit bine: METROUL! . Am auzit asta din nou la Social Media Summit, cand a fost prezentata campania Sunt Un Taran.
Doar ca, fix ca la punctul anterior, merge cineva DE PLACERE cu metroul? Savureaza cineva inghesuiala de la Victoriei de dimineata? Poate spune cineva ca IUBESTE sa mearga cu metroul?
NIMENI! Toata lumea merge pentru ca este nevoita. Faci mai putin, ajungi mai repede, dar nu te lauzi cu asta, oricat de noi si confortabile ar fi trenurile.
Problema culturala: a disparut patriotismul local.
Aici pot spune ca e o problema romaneasca mai grava, accentuata, insa, in Bucuresti.
Sa va dau doua exemple din fotbal. Incepem din Moldova, trecem prin Constanta si ajungem la Bucuresti.
Asadar, pe vremea cand Adrian Porumboiu era patronul FC Vaslui, se intampla un fenomen ciudat: desi Vasluiul avea echipa buna, avea jucatori foarte bine cotati si era sus de tot in clasament, in meciurile cu Steaua jumatate din stadion tinea cu Steaua. Ei nu dadeau 2 bani pe faptul ca Vaslui e echipa orasului lor, chiar nu-i interesa asta. Ei tineau cu Steaua pentru ca asta faceau de ani de zile: tineau cu Steaua. Fix la fel se intampla cand Farul Constanta era in Liga 1. Steaua juca acolo ACASA, tot stadionul sustinand-o.
In Bucuresti, ca despre acest oras discutam, a disparut ideea de atasament fata de cartier. Poate-s eu printre ultimii nebuni care inca mai cred in asta, dar nu prea mai auzi persoane laudandu-se Eu stau in Titan, cel mai smecher cartier, voi, cei din Colentina, sunteti niste fraieri. In cazul meu, ma laud cu cartierul Pantelimon si ma mandresc cu apartenenta la el, poate si pentru ca aici locuiesc de la 7 ani, acum avand aproape 30.
In cazul fotbalului, ca de la el pornisem, lucrurile stau fix la fel: Steaua, Dinamo ori Rapid nu mai sunt echipele unor cartiere. Poti sta aproape de stadionul lui Dinamo si sa tii cu Steaua, poti sta langa Ghencea si sa tii cu Rapid ori poti sta langa Giulesti si sa tii cu Dinamo. Iti alegi echipa favorita pe cu totul alte criterii decat cele geografice.
In Anglia, daca locuiesti in Londra iti vei alege echipa favorita in functie de cartierul in care stai. Daca stai in alt oras decat Londra, vei tine intai si intai cu echipa ta, indiferent cat de mica este. Cand vine o echipa mare si joaca in Cupa cu acea echipa micuta, tot oraselul ala e trup si suflet alaturi de „ai lor”. Nu stiu cum sa va spun, dar mi se pare absolut firesc sa fie asa.
Problema porneste de la faptul ca oamenii se muta acum destul de des: am stat cu chirie 2 ani aici, ma mut inca 2 aici, imi cumpar acolo. Nu mai apartii de un cartier pentru ca nu mai stai atat de mult acolo. In plus, daca ai serviciul in alt cartier, nu prea ai habar cu care cartier sa tii, asa ca preferi sa te declari neutru.
Nu exista o emblema a orasului
Am pomenit de metrou, acum va mai zic ceva: Casa Poporului. Chiar daca turistic poate deveni un obiectiv atractiv, la modul sincer nimeni n-o iubeste. Nu poti auzi pe cineva spunand: veniti neaparat in Bucuresti sa vedeti Casa Poporului, ca-i foarte-foarte misto! Cu siguranta nu veti auzi NICIODATA asa ceva.
Veti auzi, insa, un clujean spunand ca trebuie musai sa vezi Gradina Botanica, vei auzi cu siguranta un sibian invitandu-te sa vizitezi Muzeul Brukental si vei auzi chiar si un craiovean invitandu-te sa vizitezi Parcul Romanescu. Oricat de misto ar fi Cismigiul si oricat de cunoscuta ar fi opera Cismigiu & Co, tot nu vei auzi oameni ridicand in slavi acest parc. Care parc, desi misto per ansamblu, nu are nimic care sa-l faca UNICAT!
Nimeni nu lauda orasul
Am vazut asa: sunt multi nebucuresteni, cei care sunt bucuresteni nu fac parte din familii bucurestene, asa ca nu au auzit pe parinti ori pe bunici laudandu-se cu asta, iar cei care sunt cu adevarat bucuresteni, fiind in minoritate, tac din gura. Drept urmare, cei din provincie ridica-n slavi orasul de bastina (bai, voi stiti cat de fain e Clujul? lasa Clujul, dar Baia Mare e tare fain…), iar bucurestenii tac si nu zic nimic.
Ce fac politicienii?
Suntem pe un blog politic, asa ca trebuie sa zic ceva si de ei. Si, ca sa raspund la intrebarea din subtitlu, zic doar asa: ei se folosesc de acest oras pentru a ajunge mai sus. Da, multi politicieni vad functia de primar drept o trambulina pentru o functie mai inalta. Totul a pornit de la Ciorbea, dar acelasi lucru l-au facut si Basescu, Videanu ori Oprescu. Nu conteaza ce au ajuns ori unde au ajuns, ideea este ca atunci cand au ajuns primari ei si-au facut deja planuri de MAI MULT.
Efectul se vede: ei isi propun doar notorietate, sa fie vazuti la tv. Si cum sunt vazuti la tv? Simplu: facand proiecte GRANDIOASE! Ei nu vor sa faca curat pe strazi, o chestie banal de importanta, care nici macar n-ar costa foarte mult. NU! Ei vor sa faca pasaje mari, vor sa faca stadioane, sali polivalente ori cine stie ce alte chestii.
Imediat cum se iveste ocazia, ei trebuie sa aiba cu ce sa se laude cetatenilor INTREGII tari. Nu te poti lauda ca ai facut curat pe strazile orasului, ca nu e ceva ce poate vedea cetateanul din Timisoara, insa te poti lauda cu Arena Nationala, mai ales daca acolo s-a jucat o finala de cupa europeana ori un meci important al nationalei.
Cum voi vota eu la Primaria Capitalei?
Fara sa ma fi decis 100% asupra vreunui candidat, anunt de pe acum: voi vota candidatul care ISI VA PROPUNE, ca principal punct al programului sau politic, REDAREA MANDRIEI LOCUITORILOR ACESTUI ORAS. Vreau sa vad mandria de a fi bucurestean intr-un program politic.
Habar n-am cum ar trebui facuta ea, stiu doar ca trebuie ca politicienii sa ISI PROPUNA acest lucru.
As vrea sa se faca un studiu, in 2016, sa vedem cum stam procentual la acest capitol, urmand ca apoi sa se faca un alt studiu peste 4 ani. Vreau sa vad ce a reusit primarul in mandatul sau din acest punct de vedere. Pe langa spitale, stadioane, scoli, pasaje si parcari, eu vreau MANDRIE. Cer, oare, prea mult?
Titlul de Capitala Culturala Europeana merge catre …
Aici va zic sincer: NU STIU. E drept, nu sunt foarte convins, obiectiv vorbind, c-ar trebui sa fie Bucurestiul. Unii zic ca orasul ales capitala culturala europeana e recomandat sa nu fie capitala tarii. Asa o fi, nu stiu.
Nu stiu, de asemenea, nici CINE va lua hotararea (decizia va fi una POLITICA, asta e cert, dar habar nu am care for politic va avea ultimul cuvant) si nici pe ce criterii. Daca premier inca ar fi fost Emil Boc, as fi zis ca va iesi Clujul. Asa zic sincer: NU STIU!
Stiu ca statistic vorbind Bucurestiul sta cel mai bine la consum cultural. Legat de teatre, 40% din numarul total de spectacole se joaca-n Bucuresti. Repet, insa, ca nu stiu efectiv care-s criteriile.
Ce stiu eu este, insa, ca TOTI timisorenii isi doresc Timisoara Capitala Culturala Europeana, TOTI clujenii isi doresc ca orasul lor sa obtina acest titlu, la fel cum TOTI baimarenii isi doresc acelasi lucru pentru urbea lor. Si, cumva, macar din acest punct de vedere, cele 3 orase au un usor avantaj, macar moral, in competitia cu Bucurestiul.
Concluzii
Mandria de a fi bucurestean este ceva aproape inexistent. Majoritatea celor care locuiesc aici o fac de nevoie. Aici castiga mai bine, aici sunt mai multe posibilitati, insa nu SAVUREAZA deloc acest oras. Imi doresc ca lucrurile sa se schimbe in viitor, insa, sincer sa fiu, nu-s deloc optimist in acest sens. Salutari BUCURESTENE tuturor!