Mutatul sediului unui partid nu este asa simplu

Mutatul sediului unui partid nu este asa simplu

 

 

Discutam despre mutari, cat de usor sau de greu este sa iti muti sediul firmei ori sa te muti in alta locuinta. Discutam despre mentalitatea legata de mutat, despre conservatorismul oamenilor cand discuta despre asa ceva. Discutam despre transport mobila, cat de usor si scump este sa transporti mobila dintr-un loc intr-altul.

Despre mutatul sediului unui partid nu discutam, insa. Motivul este simplu: aici lucrurile sunt DE ZECE ORI mai complicate. V-ati intrebat vreodata de ce?

V-ati intrebat vreodata de ce partidele nu vor in ruptul capului sa se mute? De ce oricine altcineva, firmele, persoanele fizice, facultatile, orice alte entitati, vor sa se mute, dar partidele politice nu si nu. Ce au ele special, ce au sediile acelea atat de special?

Eu imi permit sa emit 3, DOAR 3 ipoteze, fara sa am impresia ca detin adevarul absolut. Chiar nu-l detin, dar niste opinii imi permit sa emit:

Sediul in cauza este cel mai bun sediu posibil pe care-l puteau obtine

Imi amintesc de celebrul scandal al evacuarii PRM. Acel partid a fost evacuat de mai multe ori, si-a tot schimbat sediul, era fireasca, pana la un punct, atitudinea aceea de invocare a persecutiei politice. Nu stiu exact ce era la mijloc, daca intentionat li s-au dat sedii in litigiu sau ei le-au dorit, vazand cat de bune si bine pozitionate sunt. Ideea e ca acest partid, nefiind singurul, s-a folosit de toate tertipurile juridice pentru a ramane in acele sedii.

Sa explic mai bine: sediul, in cele mai multe cazuri, iti este dat de stat. Cladirile RAPPS sunt din ce in ce mai putine, majoritatea fiind retrocedate. Primesti, la un moment dat, un sediu bun, pentru ca esti partid important.

Cum a fost cazul PRM, ca despre el vorbeam. Ulterior, partidul scade, eventual nu mai intra in Parlament. Nu exista o lege prin care sa te evacueze din actualul sediu pentru ca nu-l mai meriti, nu mai este conform cu actualul tau statut. Doar ca daca te evacueaza din alte motive, retrocedare, noul sediu s-ar putea sa fie minuscul. Conform cu actualul scor. Fix ce s-a intamplat in cazul PRM. Voi de ce credeti ca a facut Vadim scandalul acela?

Si ce s-ar putea intampla cu PNL ori cu alte partide. Unele partide au cumparat sediile, altele le au de la stat. In chirie.

Doar ca ar fi simplu sa credem ca asta este singurul motiv. Ar mai putea fi altele …

Sediul ascunde secrete pe care nu e bine sa le stie nimeni

Stiti de ce marile negocieri politice au loc pe teren neutru, intr-o carciuma? De ce nu se duce X in sediul celuilalt partid? Pai unii spun ca partidele, in sediile proprii, ar avea microfoane si alte chestii nu tocmai ortodoxe. Restaurantul, oricare ar fi el, este taram neutru. Doar chelnerii ar putea afla ce se discuta, dar na, daca e separeu si chelnerul e discret, se rezolva problema.

De ce zic ca secretele nu trebuie sa le stie nimeni? Pai daca fostul sediu ajunge la altcineva, fie si o firma, si aceea descopera microfoanele din pereti, se afla in presa. Eu doar banuiesc, mi-au zis cativa, dar nu e o chestie pe care s-o recunoasca oficial. Adica toti o fac, dar nimeni n-o recunoaste. Tipic, as zice.

Locatia este mai importanta decat in cazul firmelor

De ce zic asta? Pai din 3 motive:

– Seful partidului isi ia casa fix langa sediul partidului. Daca e nevoie, da repede fuga la sediu.
– Sediul partidului trebuie sa fie aproape de institutiile importante: de Guvern, de Parlament, de Senat. De ce credeti, de exemplu, ca sediul PSD este in Kiseleff?
– Sediul partidului trebuie sa fie intr-o locatie cunoscuta de toata lumea. Sa devina un reper acolo. Pentru un partid este mai greu sa-si anunte, in presa, relocarea, asa cum o face o firma. Asa ca e mai bine, pentru acel partid, sa ramana in acelasi sediu pentru o perioada mai lunga.

E drept, partidele dispar, fuzioneaza, apar partide noi. Dar partidele vechi, clasice, cele care sunt pe scena politica de mult timp, isi doresc sa ramana in acelasi sediu pentru o perioada indelungata.

Din aceste motive firme precum www.moveout.ro nu prea activeaza in domeniul politic. Mutatul sediului unui partid nu este ceva de dorit. Este mult mai complicata decat orice alta mutare si nu este dorita. Este evitata, este considerata ultima optiune. Salutari POLITICE tuturor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.