Pe cand un spital daramat?

Pe cand un spital daramat?

 

Vad dezbaterile aprigi cu privire la sistemul medical. Unii spun ca s-ar dilua dezinfectantii, altii zic ca e o inventie. Ba ca firma respectiva era cu adevarat vinovata, ba ca, de fapt, cineva a vrut sa-i scoata de pe piata.

Problema, dupa mine, e alta: indiferent daca acei dezinfectanti sunt sau nu diluati, infectii in spitalele romanesti tot exista. Sa presupunem, prin absurd, ca totul ar fi in regula cu acei dezinfectanti. Chiar si asa, infectiile vor exista in continuare in spitalele romanesti.

Eu va dau doar hint: acum cat timp ati auzit de un spital daramat? Serios: sa vina o municipalitate, bucuresteana sau nu, si sa spuna ca vrea sa darame si sa reconstruiasca treptat spitalele din subordine. Vad ca Municipaltatea Capitalei isi propune sa construiasca un spital nou-nout (plus altul pe care-l vrea Primaria Sectorului 1). Ceea ce e ok, daca voi avea nevoie de vreun tratament, oricare tratament, acel spital va fi prima optiune. Si singura as zice.

Spitale nu catedrale

Motivul e simplu: oricati dezinfectanti ai folosi, oricata curatenie ai face, oricate zugraveli ai da, microbii raman in spital. Din acest motiv, in alte tari spitalele nu au o durata de viata mai mare de 30 de ani. Dupa 30 de ani il pui la pamant, complet, distrugi materialele in cauza si il reconstruiesti de la zero. Asa se face si asa ar trebui facut si-n Romania.

Atat timp cat nimeni nu vrea sa darame vreun spital, din N motive, microbii vor exista in continuare acolo. Problemele organizatorice, administrative si medicale sunt bomboana de pe coliva (in cazul asta, in intelesul propriu). Dar si daca toate celelalte ar fi perfect, oamenii tot ar muri in spitale din cauza infectiilor.

Faza e ca romanii asa par setati ca neam, ca mentalitate. Ei nu arunca nimic, nu distrug nimic, nu renunta la nimic vechi. Daca ei, ca oameni, sunt asa, politicienii de ce ar fi altfel?

Putem vorbi si de alte cladiri, de exemplu de blocuri. Uneori consolidarea este inutila, solutia corecta este si acolo daramarea. Dar cine sa ia decizia asta? Toata lumea s-ar impotrivi, sigur ar gasi conspiratii si alte teorii alarmiste care ar sustine ca, de fapt, noi, romanii, urmeaza a fi exterminati si asta e doar inceputul.

Sursa fotografiei este Parlamentul European, dar ea este luata din articolul de pe Hotnews link-uit mai jos.
Sursa fotografiei este Parlamentul European, dar ea este luata din articolul de pe Hotnews link-uit mai jos.

Asadar, dragi ziaristi, Tolontani si neTolontani, trebuie sa va dezamagesc: nu conteaza care din voi are dreptate. Este dreptul fiecarui jurnalist sa investigheze, sa faca afirmatii, sa acuze. Insa, cu parere de rau spun, oricine ar avea dreptate, problema este in alta parte. Solutia este alta si putini sunt cei care au curajul sa afirme asta. Unul dintre acei putini este Monica Macovei. Daca or mai fi fost si altii de-a lungul timpului rog sa-mi semnalati. Pana cand nu voi auzi de un spital daramat si refacut de la zero nu voi crede nimic din ceea ce unii numesc atat de frumos Reforma Sanatatii. Salutari POLITICE tuturor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.