Politica agricola ne afecteaza pe toti

Politica agricola ne afecteaza pe toti

 

 

 

Scriam acum cateva saptamani un articol despre un eventual nou partid al lui Ciolos. Spuneam atunci ca acesta trebuie sa fie musai agrar. Musai agrar, nu altfel. PSD-ul ar resimti, nu imediat, dar pe termen lung, socul infiintarii unui astfel de partid.

Printre reactiile primite, una mi-a atras atentia. Un amic, plecat de ceva timp p-afara, m-a intrebat sincer: Eu, din diaspora, de ce as vota un astfel de partid? Pe tine, de la oras, cum te afecteaza?

Pe mine, sincer, pe de-o parte ma bucura intrebarea, pe de alta parte ma intristeaza. Ma bucura interesul, ma bucura, partial, imaginea buna a lui Ciolos (uite, un om decent, cu o imagine buna, nu s-a compromis). Pe de alta parte, daca oamenii nu inteleg direct, efectiv, problema, e grav.

De ce ne afecteaza pe noi daca un taran are sau nu bani sa-si cumpere un motocultor? De ce ne intereseaza pe noi daca un taran are bani pentru seminte legume? De ce ne intereseaza pe noi ce produce taranul X?

Eh, uite ca ne intereseaza. Era o poza misto, care circula pe internet. Nu stau s-o caut, dar e cam asa: o doamna in varsta, cu niste zarzavat, spune ca daca nu cumparam de la ea vom muri; ea va muri de foame, iar noi de cancer.

E drept, poza are gradul ei de neadevar, de ipocrizie. Nu inseamna ca produsele romanesti sunt musai sanatoase, sunt ferme romanesti, moderne, care produc mancare la fel de putin sanatoasa precum cele occidentale.

Doar ca, vedeti voi, chiar si daca mancarea nu-i sanatoasa, tot e mai bine pentru noi. Pe langa faptul ca un partid precum PSD, in forma lui actuala, nu ar mai lua procentul ala imens, mai sunt doua chestiuni fundamentale. Trebuie subliniate:

1. V-ati uitat vreodata pe balanta comerciala a Romaniei? Nu doar ca cifre, ci efectiv, ce importam. Uneori ma sperii de chestii pe care suntem nevoiti sa le importam. Supermarketurile romanesti sunt pline de mere poloneze. Nu ca noi n-am avea livezi. Dar, din N motive, ele prefera merele din Polonia.

2. Ati citit reportajele despre satele de handicapati, unde toti si-au luat ajutor? Inainte sa dam cu pietre in ei, au si ei partea lor de vina, fundamentala, trebuie sa ne gandim ca ceea ce au facut e o metoda de supravietuire. Imorala, la limita legii, dar e o metoda. Exact ce ziceam in articolul precedent: o alternativa nu prea le-a oferit nimeni.

Asadar, un partid care promite o noua politica agricola ar trebui votat inclusiv de catre oraseni. Si, da, e un partid de care avem nevoie. Salutari POLITICE tuturor!

2 thoughts on “Politica agricola ne afecteaza pe toti

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.