Sapte idei despre Guvernul Grindeanu
Guvernul Grindeanu a fost instalat fara emotii. Pe scurt, sapte idei despre acest guvern (cu bune, dar mai ales cu rele):
https://www.youtube.com/watch?v=qb3FF4zz–I
Cel mai „incompetent” guvern PSD
Pana acum, stereotipic, stanga venea cu oameni competenti, dar corupti, in timp ce dreapta venea cu oameni (mai cinstiti), dar mai putin competenti. Tot timpul (pana la Ponta sa zicem) PSD parea ca are resursa umana mai buna, macar mai competenta. Ganditi-va ca in mult hulitul guvern Nastase, la finante era Mihai Tanasescu (ajuns ulterior la Banca Mondiala), iar la externe era Mircea Geoana (fost ambasador al Romaniei in SUA). Acum guvernul este alcatuit aproape exclusiv pe criteriul obedientei, niciun ministru neparand a fi competent pe domeniul sau (poate, cu 2-3 exceptii; dar le vom vedea ulterior).
La externe, Melescanu e om de sacrificiu
Vad o tona de ironii pe Facebook in legatura cu ministrul de externe. Si eu am postat ceva in acest sens. Legat de Melescanu, am 2 precizari importante de facut:
1. El este tinta si e bine sa fie asa. Bine pentru coalitie, nu pentru noi. Practic, toata lumea da intr-un om de 75 de ani, care este, probabil, la ultima functie politica importanta.
2. Miza importanta, presedentia Uniunii Europene, nu va in responsabilitatea lui. Nu ca ministra afacerilor europene ar fi mai competenta. Ideea este, insa, alta: Melescanu, desi la ALDE, este un om apropiat SI de PSD. Ce sarcina va avea el? Pai sa numeasca ambasadorii. Pe langa ambasadori, sunt o gramada de functii la ambasade. Trebuie hranita si clientela de partid cumva. Iar functiile alea sunt niste functii ale dracului de misto: nu necesita munca multa, nu sunt vizibile si se castiga bine. Bani albi, deci nici nu ai dureri de cap.
Apropo, daca dati cu pietre ca ambasadorii nu trebuie sa fie politici si trebuie sa fie musai diplomati, puteti intreba la presedentie ce pregatire diplomatica au ambasadorii din Germania, SUA ori Marea Britanie.
La Craiova vor fi alegeri
Americanii au un principiu: nu exista, efectiv, o perioada electorala bine delimitata. Partidele sunt tot timpul pregatite pentru alegeri, partidele sunt tot timpul bune comunicatoare. La noi e un pic diferit, insa, din cauza (ori datorita) unor evenimente, in unele locuri avem alegeri intre ciclurile electorale.
Acele locuri devin foarte importante, sunt teste pentru toti actorii politici. La Craiova, in teorie, vor fi alegeri in cateva luni. Acolo se vor vedea 3 lucruri fundamentale:
1. Este un oras pro-PSD sau e pur si simplu un oras care o aprecia pe Olguta?
2. PNL isi doreste cu adevarat castigarea primariei sau iarasi va pune un candidat slab, care doar va bifa ca a participat? Pavel Badea era orice, numai candidat serios nu.
3. Un eveniment NEpolitic poate schimba fundamental datele problemei acolo. Teoretic, in primavara (plus minus 2 luni) se va da sentinta DEFINITIVA in cazul dezafilierii echipei de fotbal FC Universitatea Craiova. Daca se mentine decizia din prima instanta si Mititelu castiga, in oras va exista UN MEGA INVINGATOR. Nu stiu acum daca Mititelu in persoana va candida, iar daca o va face, habar n-am daca ar fi un primar bun. Nu prea este el om cult, nu prea are prestanta, dar ma rog, ar putea avea priza. Ideea este, insa, alta: candidatul SUSTINUT de el ar putea porni favorit. Apropo, in 2012 Olguta a castigat primaria cu tricoul JUSTICE FOR CRAIOVA! Mititelu era principalul ei aliat. S-a uitat acest lucru?
Nu stiu ce va face Olguta in guvern. Habar n-am cat de competenta este ea, as zice ca mai degraba nu, dar sa vedem.
Sunt bani de respectarea promisiunilor?
Unii zic ca nu. Majoritatea, de altfel. Unii zic, insa, ca da. Eu sunt sceptic, doar ca in cazul in care ele vor fi puse in aplicare, s-ar putea sa avem surprize. S-ar putea constata cresteri economice substantiale (cresterile de venituri, macar pe termen scurt, aduc beneficii in economie; creste nenorocitul de consum, agentii economici o duc mai bine). Pe termen scurt, s-ar putea sa fie mai bine. Cat timp om vedea.
PSD vrea sa fure sau vrea sa-si protejeze furturile precedente?
Aici e o mica problema. Unii zic ca PSD-istii fura din obisnuinta. Altii, mai realisti, spun ca cine a vrut sa fure a furat, acum scopul este sa-si puna la pastrare averile deja obtinute. Si aici, credeti-ma, avem o problema.
Ganditi-va ca acest guvern va face totul pentru cresteri de salarii si pensii. O aministie penala la pachet cu o crestere de salarii. O schimbare de legislatie alaturi de o scadere de taxe.
Stiti sloganul PRU? Bunastare, nu dosare! Pai fix asta vrea PSD.
Iar opozitia, care asteapta pasi gresiti, s-ar putea sa nu aiba munitie. Daca se taie bani seriosi de la investitii, inseamna ca se taie principala sursa de coruptie, nu? Nu furi banii de pensii. Macar la inceput, asta se va intampla, iar guvernul va avea sprijin popular. Ceea ce, nu stiu cum sa va spun, dar va fi de rau.
Cat timp se va intampla asta? Pai as zice pana-n 2019. Adica pana cand va fi inlaturata o mare piedica: presedintele Iohannis.
Nu stiu cine va fi candidatul PSD, poate Firea, poate chiar Dragnea, dar tind sa cred ca pana atunci va curge cu lapte si miere. Ganditi-va la 2009. Daca atunci candidat al PSD era unul cu capul pe umeri, castiga lejer. Unul care sa nu faca greseli.
In 2014, daca era un candidat deloc ingamfat, castga lejer.
In 2016, PSD a castigat pentru ca NU a facut greseli. Cum ar fi sa nu greseasca deloc, in ochii electoratului, pana in 2019? Legile justitiei NU sunt greseli in ochii electoratului PSD.
Cat va sta guvernul Grindeanu?
Unii spun ca Dragnea vrea musai premier si ca el se va instala in aceasta functie in cateva luni. Posibil. Insa discutia mi se pare inutila. Care este diferenta dintre un guvern condus OFICIAL de Dragnea, unde Dragnea are DREPT DE SEMNATURA (deci poate fi acuzat, legal, de diverse chestii) si un guvern condus de Dragnea din umbra, unde orice se intampla, Dragnea nu poate fi tras la raspundere (decat daca se dovedeste ca e grup infractional, ca a instigat etc). Sincer, parca-i preferabila a doua varianta.
Ce va face Ciolos?
Eh, aici e o intrebare cheie. Nu-mi place Ciolos, nu-l consider cel mai bun premier pe care l-a avut Romania, dar sunt convins ca el este sansa opozitiei. Ciolos nu trebuie sa dispara din viata publica. El, ca fost premier, trebuie sa apara constant la TV si sa-si spuna parerea despre activitatea guvernului. Democratic, trebuie sa se inscrie intr-un partid si sa continue lupta politica din interior.
Nu, un premier propus de 2 partide, care nu candideaza din partea nimanui, nu este o solutie democratica. Nu stiu cata democratie stiu romanii, conform celebrei declaratii data de Brucan ei ar fi trebuit s-o invete, dar decizia de a NU vota partidele care l-au propus mi s-a parut una partial corecta.
Daca ma intrebati ce alternative sunt pentru prezidentialele din 2019, acestea, in afara de candidatul PSD (oricare ar fi el), sunt Iohannis si Ciolos. Orice alt candidat exotic, Clotilde, Nicusor ori cine stie ce nume exotic, este cel mult o gluma proasta.
Si apropo, nu mai vorbeste nimeni despre apartenenta lui Sorin Grindeanu la serviciile de informatii?
Acum, ca un pronostic: nu cred ca Guvernul Grindeanu va face prostii mari. Nu cred ca va baga tara in faliment, nu cred ca o va scoate de pe orbita Euro-Atlantica. Cel mai pro-american guvern a fost guvernul Nastase, iar guvernarile Tariceanu si Ponta nu au fost nicidecum guvernari pro-ruse ori guvernari iresponsabile. In domeniul justitiei vor fi incercari, sa vedem cat de reusite, dar nu prevad acel dezastru pe care-l anunta multi. Sau poate sunt eu prea optimist. Salutari POLITICE tuturor!