Scoala nationala de discriminare
UPDATE: Solicitarea dvs. a primit numarul de ticket #362680. Unul din reprezentantii nostri va va contacta in cel mai scurt timp posibil. Urmaresc cu interes cazul.
Orice incercare fortata de egalitate duce la discriminare. Daca vrei sa egalizezi CU FORTA o chestie discriminezi.
Sa va dau un exemplu didactic, venit tocmai din America: sa zicem ca o firma, firma noastra, are 8 angajati. Fix 8, ca sa ne iasa calculele. Pentru a fi corect politic (imi place cum suna traducerea romaneasca) trebuie sa avem musai asa: 2 femei de culoare, 2 femei albe, 2 barbati de culoare, 2 barbati albi. Toata lumea e fericita (sau, ma rog, ni se reproseaza ca de ce n-avem homosexuali, dar pentru ca exemplul sa fie didactic, sa ignoram acest aspect). Ce se intampla cand pleaca cineva din firma, oricine? Simplu: va trebui sa angajam o persoana la fel cu cea care a plecat. Sa zicem ca a plecat o femeie de culoare. Dam anunt de angajare si spunem ANGAJAM FEMEIE DE CULOARE PENTRU POSTUL X? Nu avem voie. Ce facem? Dam anunt, vin 7 femei albe si una de culoare si angajam pe cea de culoare pentru a ne iesi socoteala. Deci nu am ales pe cea mai competenta, ci am ales dupa culoarea pielii. Logic, nu?
Daca exemplul vi se pare pur didactic si complet ireal, sa va dau ceva real: Scoala Nationala de Jurnalism. Exista aceasta institutie in Romania, in Bucuresti chiar, care-si propune sa educe musai femei pentru mai multe domenii. Unele meserii sunt feminine, gen make-up artist, altele, insa, sunt unisex. Pot fi redactori buni atat barbatii, cat si femeile. La fel cum pot editori imagine ori camerameni pot fi, in egala masura, barbati si femei.
Vi se pare ca femeile sunt discriminate in aceste posturi? Nu sunt redactore, ci-s doar redactori? Nu mi se pare.
Vi se pare ca femeile au nevoie de un plus de pregatire, teoretica si practica, pentru a putea fi egalele barbatilor? As zice ca nu. Conform statisticilor oficiale, in facultatile de jurnalism ponderea femeilor este semnificativ mai mare.
Nu stiu care este justificare celor care detin aceasta institutie, dar eu am fix 3 probleme cu ea:
1. Discriminarea ostentativa si explicita, pe care o consider inutila, nociva si de prost gust. Vreau, in acest sens, sa aflu parerea CNCD-ului. Sa vedem ce zice acest organism despre aceasta situatie.
2. Am o problema cu denumirea. Stiu ca se introdusese interdictia de a pune in denumire cuvinte gen ACADEMIE, NATIONAL, ROMAN/ROMANIA etc. Nu mi-as putea face un blog cu lectii de blogging pe care sa-l botez SCOALA NATIONALA DE BLOGGING. Nu am voie si e normal sa nu am voie sa fac asta. Ei ori ele se pare ca au voie.
3. Proiectul acesta este o chestie oficiala, cu antetul Guvernului Romaniei si Uniunii Europene. Din acest motiv, pot intelege de ce si-au permis sa isi puna acel nume, insa nu pot intelege cum cele 2 institutii pot legifera o astfel de discriminare. Este discriminare pozitiva, asa se numeste oficial, dar as vrea sa stiu si eu care sunt motivatiile. Daca era o scoala pentru cei cu venituri modeste, cei defavorizati, minoritati, as fi putut intelege. Dar care este nevoia FEMEILOR de a primi educatie suplimentara?
In plus, nu cumva STATUL, prin intermediul unei institutii de varf cum este Guvernul, isi da singur cu stangul in dreptul, recunoscand clar, cu subiect si predicat, ca facultatile de profil (gen jurnalism) sunt monument de inutilitate? Cand am spus eu asta am fost facut in fel si chip. Statul se pare ca are voie s-o spuna, chiar daca indirect.
Daca totul este legal, propun schimbarea numelui in Scoala Nationala de Discriminare. Salutari NEDISCRIMINATORII tuturor si va tin la curent in legatura cu raspunsul pe care il voi primi!