Ce inteleg eu din scaderea TVA

Ce inteleg eu din scaderea TVA

 

Toata lumea vorbeste despre scaderea TVA. Unii o lauda, altii o critica. Eu vreau sa semnalez 3 lucruri relevante:

1. In Romania nu mai exista de mult timp stanga si dreapta. Sau nu exista in forma invatata in carti. Dreapta cea liberala (cel putin in titlu) a marit taxele (in frunte cu TVA-ul), in timp ce stanga social-democrata le scade.
O situatie la fel de paradoxala am avut si la alegeri, cand Romania traditionalista si religioasa a votat cu stanga, in timp ce ateii au votat cu dreapta (desi faptul ca ateii voteaza cu liberalii nu e atat de absurd). Nu ca in 2004 ori 2009 s-ar fi intamplat altfel.

Victor Ponta

2. Ponta are o strategie de imagine foarte buna. Am mai spus asta si in trecut: consilierii sai sunt PESTE consilierii opozitiei. Ce face Ponta acum, dupa scaderea TVA? A inceput sa dea in hypermarketuri, preventiv. Din asta impusca doi iepuri dintr-un foc: mizeaza in continuare pe nationalism (unul european, de stanga, dar nationalism), pastrandu-si electoratele lui Dan Diaconescu si Vadim Tudor, pe care, nu radeti, le-a cucerit (partial sau total); gaseste vinovatii pentru eventualele efecte negative. Care este solutia daca lucrurile nu merg bine? Cresterea taxelor. N-o va face guvernul Ponta, ci guvernul PNL din 2016. Daca va avea curajul.

3. Astfel de masuri, pur economice, arata cat de nepregatiti sunt unii de astfel de discutii. Vor sa mute discutia pe planul politic. Economic e clar ca-s in offside. Totul are o interpretare politica, tot ce face Ponta in materie fiscala este cu substrat politic. O fi asa, dar n-o fi mai bine sa facem cum zice Moise Guran, sa aplaudam o decizie economica buna indiferent de persoana care a initiat-o?
Altfel, Orbanizarea lui Ponta sau capitalism balcanic sunt doua articole scrise de pe baricade diferite, care se traduc, insa, la fel: nu ne pricepem la economie, o dam pe politica. Nu ca Rogozanu s-ar pricepe la economie, dar el are avantajul neutralitatii politice, putand da atat in Ponta, cat si in Basescu.

ponta basescu
ponta basescu

Nu ma pricep nici eu la economie, sa nu intelegeti altceva, asta insemnand ca nu ma pot pronunta asupra utilitatii deciziei. Astept cu interes sa vad ce efect va avea scaderea TVA. Ce pot observa, insa, este absurditatea discursurilor multor analisti. Analistii economici fie nu exista, fie sunt dositi bine, in fata aparand atotcunoscatorii. Cum ar putea un necunoscator sa-si faca o parere despre o astfel de decizie? Sansele sunt aproape 0, atat timp cat decizia e comentata de niste necunoscatori lipiti de ecranul televizorului ca timbrul de scrisoare. Salutari POLITICE tuturor!

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.