Sistemul politic din SUA

Sistemul politic din SUA

 

Toata lumea vorbeste despre Trump si doamna Clinton. Eu mi-am scris opinia despre Trump, chiar daca asta a insemnat sa-mi mai pun in cap cativa oameni (din N motive).

Acum, insa, vreau sa spun altceva. Chiar daca, din unele puncte de vedere, il apreciez pe Trump, vreau ca in acest articol sa plecam de la urmatoarea premisa: ambii candidati sunt naspa. Majoritatea analistilor fix asta spun si, chiar daca am motivele mele sa-l apreciez un pic pe Trump, sunt de acord cu ei. Ca o mica adaugire: am scris, pe scurt, ideea acestui articol in cel despre Trump. Acum o voi explica pe larg.

Trump vs Hilary
Sursa foto

Asadar, marea problema este Sistemul politic din SUA. Cand doua partide mari iti ofera 2 candidati naspa, in alte sisteme politice, de exemplu in cel francez, ai mai avea optiuni. Pana si-n sistemul politic romanesc ai mai avea ce sa faci. In cel american NU. Un simplu si mare NU!

Ca sa revin la comparatia preferata a romanilor, Trump = Vadim, sa va fac comparatia pana la capat. Si sa va zic o istorioara partial adevarata despre Vadim Tudor. Asadar, Vadim a cochetat, in anii 90, cu PNTCD-ul. Se spune ca taranistii l-ar fi vrut ca ziarist pentru ziarul lor de casa, Dreptatea. Vadim, insa, si-a facut propria revista, alaturi de Eugen Barbu, si a continuat pe cont propriu. Inclusiv politic, facandu-si propriul partid, PRM. Acum, imaginati-va ca in Romania nu ar fi fost posibil acest lucru si ca ar fi existat doar 2 partide. Fiind vorba de Romania anilor 90, sa zicem ca cele 2 ar fi fost PSD (sub diverse denumiri) si PNTCD. Eh, Vadim Tudor, dupa ce ar fi fost un ziarist extrem de spumos, ar fi fortat intrarea in PNTCD si, ulterior, ar fi fost uns candidat la presedentie. Poate nu-n 2000, dar in 2004, impotriva unui Nastase ultra-corupt, asa-i ca ar fi fost votat? Ne trezeam cu el presedinte, fie in 2000, fie in 2004. Apropo, fix aceeasi discutie poate fi facuta si despre Gigi Becali pentru ca Trump, din punctul meu de vedere, se aseamana mai mult cu Becali decat cu Vadim.

Ce se intampla in America si de ce zic ca sistemul politic din SUA este de vina? Simplu: in momentul asta Trump este candidatul Partidului Republican. Acest partid are un nucleu dur de votanti. Acestia voteaza pe republicani INDIFERENT cine candideaza din partea lor. La fel au si democratii, care o vor vota pe Hilary chiar daca n-o apreciaza.

Mai exista un alt nucleu, de nemultumiti ai guvernarii. Fix ce ziceam in Romania: in 2000 ori in 2004 romanii au votat opozitia, fie ea democratica ori extremista (cu ghilimelele de rigoare). In SUA, in acest moment, exista un grup de oameni care NU mai vor sa voteze cu democratii pentru ca nu au fost multumiti de guvernarea lor. Acesti oameni fie vor sta acasa, fie vor vota cu Trump. Alta solutie nu exista pentru ei (la fel cum in 2008 Obama a fost votat de multi oameni doar pentru ca era democrat, iar republicanii avusesera 8 ani presedinte pe Bush).

Si, nu stiu cum sa va zic, dar toate declaratiile lui Obama activeaza acest public. Obama este dispretuit (nu chiar urat, nu-i vor moartea) din punct de vedere politic, astfel incat orice declaratie a sa impotriva lui Trump activeaza publicul anti-Obama. Le reaminteste de ce ar trebui sa vina la vot.

Sursa foto
Sursa foto

In Romania, ca si in Franta, partidele mari se pot alia impotriva unui partid anti-sistem. In Franta Le Pen va intra in turul 2, insa stanga se va uni cu dreapta pentru a o impiedica sa ajunga presedinte. In America nu are cine sa se alieze cu cine, existand doar 2 optiuni.

Daca Trump va iesi, cel mai mare castig al democratiei (americane si numai) va fi schimbarea sistemului politic. In Romania nimeni nu vorbeste de asta pentru ca toti se uita la democratia americana ca la o icoana. Toti se inchina ei si nu indraznesc sa critice nici macar o virgula. Cel putin la noi.

Sistemul politic din SUA este defect si trebuie schimbat. Nu ma deranjeaza daca Trump va fi cel care va face asta. In plus, de ce ar fi Trump un presedinte mai slab decat Bush jr? Adica se poate sa un presedinte mai slab decat Bush jr? Intreb, nu dau cu parul. Salutari POLITICE tuturor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.