Statul ar trebui sa te ajute sa mergi gratis la psiholog!

Statul ar trebui sa te ajute sa mergi gratis la psiholog

Sa mergi gratis la psiholog! Daca poti! Cam aceasta este deviza statului roman in ceea ce priveste serviciile psihologice.

Pe scurt: serviciile psihologice sunt considerate servicii medicale conexe. Drept urmare, ca sa mergi gratis la psiholog trebuie sa mergi intai la medicul de familie, care medic de familie sa te trimita la un medic specialist (psihiatru si nu numai; mai sunt cateva specializari, inclusiv neurologie), care medic specialist trebuie sa COLABOREZE cu un psiholog, deci el nu te va trimite la ORICE psiholog, ci musai la psihologul cu care colaboreaza. Insa nu poate sa-si trimita TOTI pacientii, avand un numar limitat DE PUNCTE. Gasiti pe SmartLiving toate detaliile.

Care e problema cu aceasta procedura? De ce ar trebui ca ea sa fie simplificata? Pai motivele sunt 3, iar procedura corecta, logica, v-o spun ulterior. Asadar:

  1. Psihologul trebuie ales bine, trebuie sa empatizezi cu el (si el cu tine), sa fiti pe aceeasi lungime de unda. Sunt oameni care au schimbat 10 psihologi pana au gasit unul pe placul lor.
  2. Procedura trebuie sa fie simpla si usor de inteles. Nicidecum complicata, care goneste mai mult decat sa invite. In plus, faptul ca medicul specialist TREBUIE SA ALEAGA mi se pare gresit. Imaginati-va cum suna pentru o problema cu incredere scazuta de sine faptul ca psihologul a preferat pe altcineva. „Nici pentru medic nu sunt important”. Total gresit.
  3. Nu in ultimul rand, faptul ca psihologul este considerat a oferi „servicii medicale conexe” mi se pare gresit. Cum putem convinge oamenii sa apeleze la psiholog? Zicandu-le ca ofera servicii CONEXE? Un fel de anexa. Nu e o camera din casa, nici macar mansarda, e o anexa. Un garaj. Un grajd. O magazie. Cam asa este vazut psihologul in comparatie cu alte specializari MEDICALE.

Procedura corecta ar trebui sa fie urmatoarea: statul sa stabileasca niste tarife minime si maxime pentru terapie, pentru sedinte. Sa zicem maximum 300 de lei. Orice psiholog ACREDITAT care are maximum 300 de lei este eligibil. Tu-ti alegi psihologul de pe piata libera, treaba ta cum, si la final cu chitantele aferente ceri statului banii inapoi. Daca psihologul e mai scump de 300 de lei, fie sa nu poti apela la el, fie sa ti se deconteze doar 300 de lei (tu platind din buzunar doar diferenta).

Ma rog, din punctul meu de vedere, asta ar trebui sa fie procedura pentru ORICE specialitate. Decat sa se strofoace statul sa investeasca TONE de bani in spitale de stat, care nu zic, sunt utile, mai ales ca unele specializari nu sunt rentabile pentru privati, dar nu atatea, mai bine ar liberaliza in mod autentic piata.

De exemplu, nu vad utilitatea spitalului de oftalmologie din Bucuresti. Ai sectii de oftalmologie la alte spitale. Poti deconta operatii si alte proceduri medicale, inclusiv consultul banal, facut de orice medic din oras. Acel spital mi se pare inutil. Ilogic. Absurd.

La fel de inutil mi se pare sa te strofoci sa construiesti spitale noi in Bucuresti. Ai destule. Eu m-as apuca sa le daram si sa le REconstruiesc pe cele actuale. Ca sa scapam de bacteriile din pereti.

Revenind la partea legata de psihologie, trebuie sa ne gandim la motivele pentru care oamenii nu merg la psiholog. Daca s-ar aplica reteta mea, cu sau fara ghilimele, ar pica unul dintre motive: cel financiar. Da, in continuare ar exista oameni carora le-ar fi frica, oameni carora le-ar fi rusine ori oameni care pur si simplu bagatelizeaza meseria in cauza. Dar am vedea din ce in ce mai multi oameni care merg, care acum considera ca pot face lucruri mai utile cu banii.

Imaginati-va faptul ca-s unii oameni care au intrat in depresie din cauza lipsei banilor. Cum ai putea vreodata sa-i convingi pe acesti oameni sa DEA BANI unui psiholog? Este imposibil.

Sa mergi gratis la psiholog este ceva aproape SF in Romania. Din pacate. Insa lucrurile se pot schimba. Eu asa cred. Asa sper. Asta-mi doresc.

2 thoughts on “Statul ar trebui sa te ajute sa mergi gratis la psiholog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.