Anul electoral 2024 trece pe la CCR!

Anul electoral 2024

Momentan stim doar atat: urmeaza anul electoral 2024, un an electoral UNIC in istoria Romaniei. Vom avea 4 alegeri distincte, iar ca numar de scrutine vom avea 5, caci alegerile prezidentiale SIGUR vor avea 2 tururi. Nu stim, insa, cand vom vota pentru fiecare scrutin in parte.

Primele alegeri din anul electoral 2024 vor fi cele europarlamentare. Acolo lucrurile nu prea depind de noi, alegerile au loc in acelasi timp in toata Uniunea Europeana: si-n Ungaria cea iliberala, si-n Franta cea progresista. Ma rog, nu stiu exact cat de progresista va mai fi la anu’, eu o vad virand spre stanga. Acele alegeri, europarlamentarele, vor fi la finalul lunii mai si cica nu ar trebui cuplate cu alte alegeri. Nici cu referendumuri. E recomandare, nu obligatie, dar nu prea pot fi cumulate cu alte alegeri. Si asta din cauza … pandemiei. #pebune

Caci in anul pandemic 2020 am amanat alegerile LOCALE pana la finele lunii septembrie. Au fost pe 27 septembrie 2020, asa ca mandatele alesilor locali au inceput in luna octombrie. Deci in mod logic cam tot pe atunci ar trebui sa fie si cele de la anul. Regula NESCRISA de pana acum este ca ele erau tot timpul cu o saptamana, daca nu doua, mai tarziu decat in urma cu 4 ani. Sa se faca fix 4 ani de cand actualii alesi locali au depus juramantul. Ma rog, cei alesi in 2020, nu cei care si-au preluat ulterior mandatul din diverse motive.

Alegerile parlamentare au fost pe 6 decembrie 2020. Nu mai stiu cand si-au preluat mandatul, dar candva dupa 15 decembrie. Cam pe atunci ar trebui sa fie la anul.

Raman cele prezidentiale, care de fapt sunt buba. In 2019 ele au avut loc pe 10, respectiv 24 noiembrie. Cu 5 ani inainte alegerile prezidentiale avusesera loc pe 2, respectiv 16 noiembrie 2014. Daca ne ducem cu putin timp in urma vedem ca majoritatea, sa nu zic toate, au avut loc in luna noiembrie. Deci nu prea le poti manevra cat vrei si cum vrei.

Si acum urmeaza problemele:

  1. Daca se pastreaza calendarele oficiale, anterioare, am putea avea un an plin de campanii electorale. Ganditi-va ca din septembrie, sa zicem 1 septembrie, pana-n decembrie am fi intr-o continua campanie electorala. Care, nu-i asa, ar fi oprita, conform legii, 2 zile, sambata si duminica, pana se voteaza, apoi pornita din nou. Am avea campanii suprapuse (pentru parlamentare si prezidentiale), deci o adevarata nebunie.
  2. Daca se comaseaza alegerile avem probleme. Prima dintre ele: in 2011 guvernul Boc a vrut sa comaseze alegerile parlamentare cu cele locale (in 2012). CCR a spus ca este neconstitutional. Chiar daca CCR are acum o cu totul alta componenta, acest precedent POATE si VA FI INVOCAT.
  3. O a doua problema: litera si spiritul Constitutiei. Revizuirea Constitutiei din 2003 a marit mandatul prezidential. Motivul, SPIRITUL Constitutiei, este clar: alegerile parlamentare NU MAI TREBUIE sa aiba loc in acelasi timp cu cele prezidentiale. Comasarea lor, chiar daca vorbim doar despre un singur tur de scrutin, ar fi in contradictie cu acest spirit. Iata inca o problema.
  4. O eventuala prelungire a mandatului, fie cel parlamentar, fie cel al alesilor locali, fie cel prezidential, este iarasi posibil neconstitutionala. In 2020 era stare de alerta. Era pandemie. S-a marit mandatul alesilor locali, insa nimeni nu a contestat la CCR decizia. Acum lucrurile stau altfel. Cu totul altfel.
  5. O suprapunere, fie si partiala, a alegerilor, a CAMPANIILOR ELECTORALE, ar putea fi considerata si ea neconstitutionala. Imaginati-va ca in luna noiembrie cetatenii ar fi in campanie electorala atat pentru parlamentare, cat si pentru prezidentiale. Nu este o suprapunere a DATEI alegerilor, ci este o suprapunere, fie si partiala, a campaniei electorale. Care campanie electorala pentru parlamentare ar fi interupta de 2 ori, caci stim cu totii: in ziua alegerilor si cu o zi inainte nu se face campanie. Deci am intrerupe-o de 2 ori.

Mai apar cateva probleme:

  • Imaginati-va ca un candidat la prezidentiale este si candidat la parlamentare. El in noiembrie castiga alegerile prezidentiale, insa tehnic vorbind nu se poate retrage de pe listele pentru alegerile parlamentare. Deci INDIRECT va face campanie unui partid PRIN SIMPLA SA PREZENTA PE LISTA. Veti zice ca este posibil ca el sa nu-si ia in primire mandatul. Tot absurd este, oricum am lua-o.
  • O perioada atat de scurta intre cele 3 scrutinuri, europene, locale si parlamentare, face imposibila crearea unor aliante INTRE aceste scrutinuri. Ce ar putea face un partid care a obtinut un scor prost la locale? Legal vorbind, cred ca nici nu mai are voie sa se alieze pentru parlamentare. Vorbesc, evident, de aliante oficiale, „sa se ia cu acte”, cum a zis candva Basescu despre PSD si PNL.
  • Daca  s-ar modifica legea electorala a alegerilor locale si s-ar reintroduce 2 tururi de scrutin, ar mai aparea inca o data de alegeri. Candva in octombrie. Halucinant, nu?

Drept urmare, este FOARTE IMPORTANT, FUNDAMENTAL, cine organizeaza alegerile si cum va fi scris actul normativ, administrativ cu pricina. ORICE ar decide guvernul ori Parlamentul, ORICE, va fi contestat la CCR.

Altfel spus, Anul electoral 2024 trece pe la CCR. Care CCR va decide cand si cum votam. Noroc ca nu tot ei numara voturile. Sau…?

ps: Este greu de facut calcule politice pentru Anul electoral 2024. Este greu de zis fiecare partid ce interes ar avea. Singurul interes politic evident este al presedintelui Iohannis: el si-ar dori marirea mandatului prezidential pentru a numi TOT EL noul premier. Doar ca aceasta eventuala marire a mandatului prezidential va trece tot pe la CCR. Care are toate motivele din lume, legale zic, de a o respinge. Dar oare va fi propusa o astfel de marire? Oare ea chiar va trece? Oare PNL chiar are interesul sa intre in alegeri cu Iohannis in fruntea statului? 

ps2: Anul electoral 2024 va fi influentat de 2 evenimente externe: incheierea mandatului lui Geoana din fruntea NATO (octombrie) si alegerile prezidentiale din SUA (noiembrie 2024). Mai sunt alegeri si in alte tari europene importante, dar cele 2 evenimente vor fi cele mai importante. Daca aveti impresia ca NU sunt importante inseamna ca vorbim degeaba despre politica.

2 thoughts on “Anul electoral 2024 trece pe la CCR!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.