5 perspective ESENTIALE privitoare la conflictul din Ucraina

Putin Conflictul din Ucraina

Conflictul din Ucraina este subiectul numarul 1 din toata lumea. Pe noi, pe romani, ne intereseaza mai mult decat ii intereseaza pe francezi, italieni ori pe americani. Ma refer la cetatenii de rand, nu la sefii de stat si de guvern din aceste tari.

Din punctul meu de vedere, conflictul din Ucraina trebuie analizat din 5 perspective. Nu poate fi omisa nici macar una dintre ele, pentru a ne face o imagine completa, unitara, trebuie luate in considerare TOATE aceste perspective. Le voi aminti, voi spune 2-3 cuvinte despre fiecare, FARA a putea da vreun verdict.

Asadar, sa le vedem:

Conflictul din Ucraina – Perspectiva istorica

Din peisajul audiovizual romanesc lipsesc cu desavarsire istoricii, deci ORICE discutie despre conflictul din Ucraina TREBUIE sa plece de la istorie. Eu am gasit un articol in Historia, insa trebuie sa caut mai bine, sa fac sapaturi mai amanuntite.

Mi se pare DE NECONCEPUT sa fie omisi fix istoricii, adica exact cei care lucreaza cu date exacte, cei care ar putea CONTEXTUALIZA cel mai bine acest conflict.

Conflictul din Ucraina – Perspectiva economica

Un economist bun trebuie sa explice cum sta treaba in conflictul din Ucraina: care este MIZA ECONOMICA a acelor regiuni (inteleg ca zona este una puternic industrializata), care este miza economica a Rusiei, care este miza economica vizavi de celebra conducta North Stream 2. Economistii ar avea ce sa spuna, ce sa explice.

Evident, ar trebui sa vorbeasca si despre rubla, despre eventualele sanctiuni, despre cine are de pierdut mai mult, din punct de vedere economic, in cazul in care chiar se ajunge la razboi. O perspectiva ESENTIALA in cazul acestui conflict.

Conflictul din Ucraina – Perspectiva comunicationala

Mai sus v-am dat inregistrarea emisiunii in care a fost invitat profesorul Bogdan Teodorescu. Mi se pare esential ca specialistii in comunicare, cei cat de cat obiectivi, sa vorbeasca in termeni comunicationali despre conflictul din Ucraina. Este o propaganda din ambele tabere, atat la vedere, cat si ascunsa. Mi se pare minunat sa ascultam si analiza aceasta. Caci razboiul in 2022 este intai si intai comunicational. Pana sa se traga cu arma clasica s-au folosit diverse tehnici de comunicare.

Aici vreau sa va aduc aminte, fara sa va spun daca a fost corecta sau gresita strategia, faptul ca presa occidentala a anuntat data exacta a inceperii razboiului. Partea interesanta si deopotriva perversa, nu neaparat in sensul rau, este ca entitatile media care au comunicat acest lucru nu riscau nimic: daca Rusia chiar ataca Ucraina (pe 15 februarie) insemna ca au avut dreptate, ca au avut informatii clare, corecte; pentru ca acest atac nu a avut loc, cel putin nu pe 15 februarie, acele entitati isi aroga meritul de a fi IMPIEDICAT aceasta agresiune. Oricum ar fi ele au iesit in castig.

Chiar si interviul pe care l-a dat Putin, vazut de intreaga planeta, face parte din acest razboi comunicational. Evident, inclusiv sceneta de la olimpiada chinezeasca. Perspectiva mi se pare foarte ofertanta.

Conflictul din Ucraina Biden Macron

Conflictul din Ucraina – Perspectiva politica si electorala

In SUA urmeaza alegeri (midterm elections), in Franta au loc alegeri (prezidentiale), in Ungaria urmeaza alegeri. Deci 3 actori importanti in conflictul din Ucraina sunt in campanie electorala. Drept urmare, declaratiile liderilor politici de acolo sunt SI declaratii electorale. Sau, as zice eu, INTAI SI INTAI declaratii electorale.

Din pacate, avem putini specialisti NEUTRI in politica franceza, in politica americana SI MAI ALES in cea maghiara. Desi Ungaria ne este vecina, putini sunt cei care pot sa explice in mod competent si neutru ce se intampla acolo. Daca-i intrebi pe specialistii nostri, cu ghilimele, iti vor spune ca infrangerea lui Viktor Orban este iminenta. Pentru ca asa vor ei sa se intample, nu pentru ca asa ar sta lucrurile.

Oricum, perspectiva aceasta, foarte apropiata de cea precedenta, comunicationala, mi se pare si ea una ignorata, una prea putin dezbatuta.

Conflictul din Ucraina – Perspectiva militara

Din pacate, nu avem analisti militari. Imi vine sa rad cand ma gandesc ca singurul analist militar este Radu Tudor. Chiar si daca l-am considera un analist bun, competent, tot s-ar pune intrebarea esentiala De ce este singurul? Chiar sa nu mai avem altul?

Serios: pana la Constitutia revizuita din 2003, armata era obligatorie. In plus, avem o gramada de doctori in securitate nationala si in stiinte militare. Chiar sa nu avem macar UNUL care sa merite acest titlu? Serios, este socant, revoltator!

Conflictul din Ucraina – ce lipseste?

In mod evident, lipseste analiza diplomatica si geopolitica. Dar fix asta este ideea: daca analiza aceasta EXCLUDE cele 5 perspective de mai sus, ea este INUTILA, SEACA.

Politica externa a unui stat, democratic sau nu, nu este facuta de martieni, fara legatura cu politica interna. Nicidecum. Strategiile se gandesc impreuna, insa orice decizie politica, militara si economica are la baza (ori asa ar trebui sa aiba) fundamente istorice.

Evident, un lucru esential, omis intentionat: Conflictul din Ucraina ar trebui comentat neutru, nu cu partizanat, nu de fanatici. Nu sunt fan Putin, nicidecum, dar nu mai pot auzi analize care incep cu cat de criminal este Putin. Ok, am o parere proasta despre Putin, am o parere proasta despre rusi, ne-au facut mult rau, dar analistul ar trebui sa fie nitel mai obiectiv. Ori macar ar trebui sa incerce sa fie astfel.

Nu in ultimul rand, fiecare comentator ar trebui sa vorbeasca pe bucatica lui, pe expertiza lui. Un specialist in comunicare ar trebui sa vorbeasca strict despre perspectiva comunicationala. La fel cum specialistii in politica interna, analistii care oricum apar constant la TV, ar trebui sa se abtina. Nu poti analiza conflictul din Ucraina cu sabloane romanesti. Unii se comporta de parca Putin e PSD, Biden e USR, iar Ucraina este un fel de DNA, Fecioara Maria care trebuie aparata si de care nu trebuie sa te iei (comunicational) in niciun fel. Sa nu o atingi nici macar cu o floare.

Nu, nu am solutii privitoare la Conflictul din Ucraina, nu stiu daca va fi cu adevarat razboi sau nu, habar n-am pana unde vor merge sanctiunile economice. Urmaresc si eu cu atentie desfasurarea acestuia, ma tem de un razboi, Ucraina nefiind deloc departe, insa nu pot afirma niciodata ca STIU ce se intampla ori ce se va intampla acolo. Nu stiu, insa turbez cand vad atatia stiutori in jurul meu.

ps: Cei mai antipatici analisti care se pronunta in privinta acestui conflict din Ucraina sunt ziaristii-tabloid, senzationalistii, cei care sunt prapstiosi si vorbesc despre razboi pentru ca stiu ca asa ies in evidenta. Ei nu spun nimic, nu aduc nimic nou, dar stiu ca e mai bine din punct de vedere comercial sa anunte ca va fi razboi. 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.