Despre Vasile Dancu as putea scrie pagini intregi. Sute de cuvinte, mii de cuvinte. Eu sunt intr-o situatie usor distincta, caci il cunosc pe acesta si altfel, Vasile Dancu fiindu-mi profesor la master.
Nu stiu, deci, din alte surse decat presa care-s relatiile lui cu serviciile secrete. Unele chestiuni sunt notorii, faptul ca preda la Academia SRI, altele sunt confirmate doar partial.
E drept, partea aceasta a CV-ului sau nu poate fi ignorata, caci orice discutie despre politicianul Vasile Dancu trebuie sa plece de aici. Nu putem, deci, ignora aceasta posibilitate, pe care, insa, n-o pot proba in mod direct. Ofiterii acoperiti nu sunt usor de dovedit, nici macar atunci cand ei au recunoscut asta: Robert Turcescu a recunoscut ca a fost, insa nimeni nu stie daca acum mai este sau nu. Stim doar ca e politician, parlamentar PMP si candidat la sefia unui CJ. In rest, cine este in spatele lui si din ce postura, de sfatuitori ori de papusari, putem doar banui.
Revenind la Vasile Dancu, acesta are certe calitati, atat intelectuale, cat si umane. Ca profesor este exceptional, noi, studentii, deja masteranzi (deci cu ceva cunostinte sociologice), ne uitam fascinati la el. Asistam fascinat la cursurile lui, la fel cum ma uit cu interes la fiecare interviu pe care-l da. Va las mai jos unul dintre cele mai recente interviuri ale sale, cel acordat Vlogului lui Cristoiu:
Vasile Dancu este, deci, foarte dotat din punct de vedere intelectual. Un om citit, cult, un profesor care-si merita titlul, nu unul care sa fi ajuns acolo prin plagiat.
Nimeni, nici prietenii, insa nici dusmanii, nu-i contesta calitatile academice. Nu-i contesta inteligenta si cultura.
Am spus dusmanii? Eh, aici am gresit putin, caci Vasile Dancu pare tipul de politician care nu are dusmani. Pare tipul de politician prieten cu toata lumea, apreciat de toata lumea. A fost in PSD, dar era prieten cu PDL-istii si cu Basescu. A fost si este prieten bun cu primarul liberal al Clujului, Emil Boc. Iar daca aveti impresia ca are dusmani printre USR-isti, va rog sa va amintiti functia pe care a avut-o in guvernul Ciolos: vicepremier.
Un om cu atatia prieteni si atat de putini dusmani este, nu-i asa, un om bazat. Recititi acum paragraful numarul 3 al acestui articol pentru o prima posibila explicatie.
O explicatie care ar putea veni in completare este cea care deriva din intrebarea Este Vasile Dancu papusa sau este papusar? Fara sa-l apreciez pe Miron Mitrea, un ticalos batran care se da acum analist politic, nu pot sa neg complet teoria sa. Este, de altfel, teoria in care cred.
Vasile Dancu, cult si inteligent cum v-am spus ca este, imi pare tipul de om care te duce cu presul si care te vrajeste sa faci cum vrea el. Ganditi-va ca noi, cu totii, radem de politicienii care erau prin parlament sau guvern in anii 90 si inceputul anilor 2000, insa ne facem ca nu vedem cum un fost ministru al cabinetului Nastase (2000-2004) a ajuns vicepremier in guvernul tehnocrat condus de Ciolos. Faptul ca acum Petre Roman s-a reintors la matca, in PSD, pe o lista unde este coleg cu Dumitru Dragomir, Anghel Iordanescu si Cornel Dinu, este ceva mult mai natural decat faptul ca fostul vicepremier al lui Ciolos are din nou functie in PSD, adica la Ciuma Rosie.
Si, pentru a ramane scris, trebuie sa va mai spun o teorie legata de Vasile Dancu. Pentru a o intelege, trebuie sa ne intoarcem in timp. Asadar, cand eram student retinusem un lucru: cica politologii si sociologii occidentali au considerat ca Romania a ajuns cu adevarat democratie functionala in anul 2000. Nu in 96, cand a avut loc prima schimbare democratica a puterii, ci in 2000, cand a avut loc a doua schimbare democratica, adica atunci cand fost putere a revenit la butoane. Pe asta se bazeaza democratia, pe alternanta la guvernare.
Din 2000 ajungem in 2016. Mai tineti minte rezultatul socant din 2016? Cel de la parlamentare, zic, rezultat ce fusese prefatat de rezultatul de la locale.
Ganditi-va acum la 2 lucruri. Ganditi-va intai la faptul ca de la Iliescu incoace, din 2000 deci, PSD nu a dat nici un alt presedinte. Toti candidatii lor au fost invinsi, fie la limita (ca Nastase sau Geoana), fie la diferente mari (Ponta) si foarte mari (Dancila). Eh, acum ganditi-va ca in 2016 ar fi fost alegeri prezidentiale si nu parlamentare. Ar fi fost votat un PSD-ist in fruntea statului, fara ca multa lume sa fie deranjata.
Acum mai trebuie sa luati in considerare o realitate: anul 2024 este un an plin de alegeri: se suprapune europenele cu localele cu parlamentarele si cu prezidentialele. Ma rog, nu-mi e clar daca se vor suprapune efectiv sau daca nu cumva cineva se va gandi sa avem alegeri la fiecare 2 luni. Adica un INTREG an electoral. La propriu.
Aplicand, deci, logica pe care o aveau in trecut politologii occidentali, in 2024 ar cam veni randul PSD-ului sa dea presedintele. Drept urmare, decat sa demonizezi non-stop partidul, mai bine incerci sa-l dai pe mana unor oameni de-ai tai. Frecventabili, zica-se.
Cititi, va rog, articolul scris de Dan Tapalaga pe g4media. Daca e sa luam de buna ipoteza initiala, ca Vasile Dancu ar fi omul serviciilor, al asa numitului stat paralel, atunci ajungem la concluzia ca acesti oameni au acaparat si PSD-ul, urmand a-si planta urmasul lui Iohannis din fruntea PSD-ului. In aparenta, alternanta la guvernare, deci democratia, ar fi respectate. Daca luam in considerare a doua teorie, cea complementara, putem concluziona ca Vasile Dancu a gasit o oportunitate si vrea s-o fructifice. Vrea sa ajunga in fruntea statului, iar statul, paralel sau neparalel, nu pare a avea nimic impotriva.
Daca Vasile Dancu NU are nicio legatura cu serviciile, asa cum sustine el, atunci inseamna ca este un om diabolic de destept, care a reusit sa vrajeasca o tona de lideri politici, Nastase, Ponta, Dragnea, Ciolos, acum Ciolacu, reusind totodata sa-si pastreze o imagine imaculata. Iar faptul ca a fost coleg cu fostul sef al SRI (actual ambasador in SUA) este doar o coincidenta. Ce, voi n-ati fost colegi cu fosti ori actuali sefi ai SRI?
Pronosticul meu si al multora este ca Vasile Dancu va fi viitorul presedinte al Romaniei. Ca o parere personala, strict intelectual, de la Iohannis la Vasile Dancu ar fi un mare pas inainte. Dar pasul inainte ar fi STRICT din aceasta perspectiva. Mai multe nu vreau sa spun momentan. Imi doresc, insa, sa ramana scris acest pronostic personal.
ps: Despre schimbarea ideologica radicala a PSD, de care Vasile Dancu nu e deloc strain, dimpotriva, voi scrie un articol distinct. Gasiti o sinteza a schimbarilor doctrinare pe InPolitics.
ps2: Uitati-va ce trecere are Vasile Dancu la TOATE televiziunile. Vorbeste calm atat la Antena 3, RTV, cat si la Realitatea, B1 sau Digi. A aparut si la Cristache pe TVR, o emisiune acuzata ca n-ar fi prea prietena cu actuala putere. Iar in online, da lejer interviu inclusiv la ziaristi expirati si rau-famati (cu ghilimelele de rigoare) gen Cristoiu sau Tuca.
2 thoughts on “Vasile Dancu – viitorul presedinte al Romaniei?”