Cinci dileme legate de Fidel Castro

Cinci dileme legate de Fidel Castro

 

 

Inca citesc articole legate de Fidel Castro si de moartea acestuia. Ultimul dintre ele este cel scris de Gabriel Liiceanu pe contributors. Acum, fara sa ma situez de o parte ori de alta a baricadei, va voi spune cinci dileme legate de Fidel Castro. Sa le vedem:

Cand e frate langa frate ...
Cand e frate langa frate …

De ce actualul lider este considerat mai bun?

Pentru cine nu stie, acum la conducerea Cubei se afla fratele lui Fidel, Raul Castro. Multi spun ca Fidel era omul rau, malefic, in timp ce Raul este omul bun, cel care va da democratie Cubei. Ideea, in sine, ma face sa rad. Este ca si cum am afirma ca daca ar fi venit la putere, in 89, un frate de-al lui Ceausescu, acesta ne-ar fi putut face reforme si am fi devenit o tara democratica. Iar el, fratele (ori fiul) lui Ceausescu nu ar fi fost vinovat de nimic din ce a facut Nea Nicu. E de ras daca n-ar fi de plans?

batista-castro

Cand a fost Cuba democratie?

Ideea e ca nu a fost. Inaintea lui Castro a fost un alt dictator, de aceasta data de dreapta, unul sustinut de americani. El a omorat mai putini oameni nu pentru ca nu si-ar fi dorit, ci pentru ca nu a avut timpul necesar. E adevarat, era un pic mai multa libertate, presa era mai libera, nu era atmosfera aia de teroare care este si acum in Cuba. Dar nu stie nimeni cum ar fi fost daca regimul acelui dictator ar fi continuat. Ceea ce ne duce la urmatoarea dilema…

citate-fidel-castro

Dictaturile de stanga sunt, din start, mai rele decat cele de dreapta?

Pentru noi, ca romani, se pare ca da. Daca X e pro-rus si Y e pro-american, e logic ca Y este preferabil lui X. Doar ca realitatea din teren este diferita.

Eu as compara regimul Castro cu regimul Pinochet din Chile. In Chile, pana la Pinochet, era Allende, un lider (nu dictator) de stanga. Nu era comunist, era socialist. Care a omorat si el oameni, i-a chinuit, cam ce face un dictator cand este lasat. Doar ca, vedeti voi, el era sustinut de americani. Ca ei, americanii, nu sustin doar democratiile, ci sustin si dictaturile, atunci cand acestea le sunt favorabile.

Diferentele dintre Pinochet si Allende sunt mult mai mari decat diferentele dintre Castro si Batista. Intai si intai, Allende fusese ALES democratic, fiind dat jos de o lovitura de stat. Iar Pinochet nu a fost atins de nicio vorba, cel putin din Romania, la moartea sa. De ce? Nu a dat voie stapanirea de peste Ocean? Posibil…

Sa revenim, insa, la Cuba …

Cat de bine ar putea trai cubanezii?

E o intrebare pe care si-o pun multi. Ei sunt saraci, dar ar putea, oare, sa fie bogati? In afara de turism si trabucuri (Hai, si rom), din ce ar putea ei sa se imbogateasca? Ma rog, nu-s sigur ca o democratizare a tarii ar aduce bani in buzunarele cubanezilor, pentru ca afaceristii de peste Ocean, care ar putea veni in Cuba, ar face profituri pentru ei inainte sa faca profituri pentru poporul cubanez. In loc de exploatarea de catre un dictator ar fi o exploatare din partea mai multora. Preferabila?

Ori poate ar putea trai din banii trimisi de cei plecati afara, in principal in SUA, cum se intampla in Romania si Republica Moldova? Posibil….

Daca intrebati niste economisti competenti si neafiliati, ati putea primi raspunsuri interesante la intrebarea din subtitlu. Fara sa fie o afirmatie, ci doar o ipoteza, eu as spune ca poporul cubanez este cat de bogat poate fi. Insinuati ca tarile africane exploatate democratic o duc mult mai bine?

Sursa foto
Sursa foto

De ce nu se face distinctia dintre declaratiile diplomatice si declaratiile sincere?

Cand un lider politic isi declara regretul pentru decesul unui lider, nu inseamna ca acel politician chiar regreta. A mentine relatii economice cu o tara, dictatura sau nu, este un lucru bun pentru economia tarii tale. De ce ai refuza sa faci asta? Doar pentru a te aplauda o minoritate de cateva mii de persoane?

Daca as fi politican roman, m-as duce la Havana si as incerca sa obtin cat mai multe acorduri economice. As profita de relatiile pe care Romania comunista le-a avut cu poporul prieten cubanez si as obtine ceva pentru tara mea. Sau aveti impresia ca afacerile se fac doar cu tarile democratice, dictaturie facand afaceri doar intre ele?

Asadar, declaratiile lui Obama ori ale Trudeau trebuie luate STRICT ca declaratii diplomatice. Si atat. E de discutat cat de buna a fost politica SOFT a lui Obama.

O intrebare de final?

Dupa moartea lui Fidel Castro am citit destul de multe despre Revolutia Cubaneza. Mi-a (re)venit in minte o intrebare, pe care am tot avut-o in facultate: Toti cei care poarta tricouri cu Che Guevara stiu cu exactitate cine a fost acesta? Imi vine de fiecare data sa-i intreb cand ii vad pe strada … Chiar as face un sondaj printre ei. Sunt curios, nu d-altceva 🙂 Salutari POLITICE tuturor!

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.