De ce coalitia PNL-PSD este diferita de coalitia germana CDU/CSU – SPD, dar si de USL

coalitia PNL-PSD

Coalitia PNL-PSD este o realitate. Inca se negociaza posturile, inca se negociaza oamenii, insa deja s-a ajuns la concluzia ca este unica solutie vag stabila pentru Romania. Majoritatea injura aceasta coalitie, contesta alianta dintre 2 dusmani feroce, foarte putini o aplauda si o incurajeaza.

Printre cei cativa care o apreciaza, care o incurajeaza, se afla la loc de frunte cei care o compara cu coalitia germana CDU/CSU – SPD. Daca la nemti s-a putut, la noi de ce nu? Ar trebui sa ne luam si noi dupa altii mai destepti, ar trebui sa tindem spre viata politica germana, zic ei.

Ar fi usor sa spun ca diferenta majora dintre coalitia PNL-PSD si coalitia germana CDU/CSU – SPD este absenta placutei suedeze din discursul conservatorilor germani (vorba vine!). Ar fi usor sa spun ca este unica diferenta, ca problema nu e ca PSD e aliat cu PNL, ci problema e ca PNL linge unde a scuipat. Ca au promis ca vor scapa tara de PSD, ca votul pentru PNL este, de fapt, un vot impotriva PSD.

Este adevarat, acesta este principalul motiv, principala diferenta, insa mai este o nuanta pe care vreau s-o subliniez, pe care putini o observa.

Asadar, a doua diferenta importanta, fundamentala, deriva din forma de guvernamant a Germaniei: republica PARLAMENTARA! Pe scurt: acolo votezi partidul X pentru LIDERUL sau, Care lider al sau, al partidului care a luat cele mai multe voturi, este indreptatit sa preia fotoliul de premier. Chiar daca exista un presedinte, unul ales de Parlament, formal, cu rol aproape decorativ, jocurile se fac in Parlament. Iar seful partidului care a luat cele mai multe voturi formeaza de obicei guvernul.

Merkel a castigat alegerile atunci cand a devenit cancelar, oamenii au votat CDU/CSU pentru ca o doreau pe Merkel premier.

La noi ai votat PNL-ul condus de Orban, crezand ca Orban va deveni premier, insa Orban a ajuns dupa mai putin de 1 an sa exclus din PNL. E greu de spus, in cazul Romaniei, cine ar fi indreptatit sa formeze guvernul. Forma de guvernamant, republica SEMIprezidentiala, introduce in ecuatie presedintele, care presedinte este in acest moment epuizat din punct de vedere politic.

In plus, mai apar doua probleme secundare:

  • Alianta initiala, PNL-USR-UDMR, pare cumva ilogica, absurda. De ce nu ai facut din prima alianta stabila cu PSD-ul?
  • Aliantele din teritoriu, unde PNL si PSD se dusmanesc. In unele localitati au fost chiar candidati comuni PNL-USR, care candidati au reusit sa invinga „baronii PSD”.

Deci placuta suedeza este doar o parte a problemei, una care genereaza alte probleme, insa nu este nicidecum singura.

In final, trebuie mentionat si faptul ca coalitia PNL-PSD este diferita atat de coalitia germana CDU/CSU – SPD, cat si de USL. De ce este diferita de USL? Pai, simplu: acea alianta era una de URA, era o alianta facuta impotriva unui om (Basescu) si a unui partid (PDL) care ajunsese prea mare, prea puternic. Este mai usor de justificat o alianta impotriva unui mastodont (la fel cum era si CDR-ul, o alianta impotriva PDSR si a lui Iliescu) decat una facuta pentru a construi, pentru stabilitate.

Nu ma pronunt cat va dainui coalitia PNL-PSD. Depinde de prea multi factori, multi dintre ei externi. Unii spun ca deciziile oricum se iau mai mult afara. Dar cine-s eu sa ma pronunt?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.