Umbra lui Berlusconi deasupra politicii romanesti

Umbra lui Berlusconi

Nu stiu ce cuvant ar trebui sa folosesc: Umbra lui Berlusconi vegheaza? Pana sa gasesc cuvantul potrivit, va dau contextul.

Silvio Berlusconi a fost premier in mai multe randuri, a fost patronul unui Milan de succes, patronul mai multor televiziuni din Italia (se spunea, la un moment dat, ca toate televiziunile private din Italia sunt detinute de el) si este seful unui partid care conteaza in continuare in politica italiana. Numele acestuia: Forzza Italia. Ca bonus, Silvio Berlusconi a facut si puscarie o scurta perioada de timp. Si tot ca bonus, a fost acuzat de legaturi stranse cu Mafia italiana (niciodata dovedite).

Romanii au fost dintotdeauna fascinati de acest politician. Nu vreau sa ma pronunt in privinta calitatilor si defectelor acestui politician. Vreau sa va arat cat de fascinati au fost romanii, atat politicieni, cat si alegatori.

Intai si intai, patronul de televiziuni, de club de fotbal si premier a fost cumva etalonul pentru multi romani. Exista si acum destui romani care nu inteleg cum de Dan Voiculescu nu si-a cumparat o echipa de fotbal. La fel cum multi nu pricep cum de Gigi Becali nu si-a cumparat un trust de presa. Practic, in ochii acestor oameni un om care detine si un club de fotbal, musai unul de traditie, si un trust media este un om puternic, bogat, un om care trebuie musai votat.

Al doilea lucru fascinant pentru romani: relatiile de prietenie ale fostului premier italian. Era prieten cu Bush jr, era prieten cu Ghadafi, era prieten cu Putin, era prieten cu Merkel, era prieten cu aproape toti liderii si oligarhii mondiali. Intr-un cuvant, era smecher, era bazat. Romanii, politicieni si alegatori, il invidiau maxim pentru asta. Si probabil inca o fac.

Al treilea lucru care i-a atras pe romani a fost denumirea partidului. Denumirea aceasta a fost incercata in mai multe randuri de politicienii romani.

Primul politician care a incercat-o a fost Petre Roman. El a plecat din PD, partid preluat democratic de Traian Basescu, si si-a facut Forta Democrata.

Al doilea a fost Ponta, care in loc de Forzza Romania a preferat varianta mai cool, Pro Romania (desi generatia PRO a apus de ceva timp).

Acum mai este un politician care isi incearca norocul: Ludovic Orban se pare ca isi va face Forta Liberala.

Cat de mult se aseamana Petre Roman, Victor Ponta si Luvodic Orban cu Silvio Berlusconi e clar: putin spre deloc. Cat de mult succes va avea Ludovic Orban cu noua constructie politica, daca intr-adevar isi va pune in practica gandul, ramane de vazut.  Cert este ca si Orban a fost furat de mirajul … Forzzei.

Umbra lui Berlusconi 2

Si, totusi, daca Umbra lui Berlusconi vegheaza atat de mult asupra politicii autohtone (oare am gasit cuvantul potrivit), de ce nu are nimeni curajul sa faca un/o Forzza Romania? Adica nu ar fi sunat mai bine Forzza Romania decat … Romania Unita (care duce cu gandul prea mult la partidul lui Putin)? Serios intreb, fara sa imi poata raspunde cineva.

ps: Ca sa intelegeti cum umbra lui Berlusconi inca vegheaza, va rog sa intrebati romanii, sa vedeti ce nume de politician italian va spun „la prima strigare”. Bag mana-n foc ca acel nume va fi al lui Don Silvio.

ps2: Tot legat de umbra lui Berlusconi: a mai fost un partid, Forta Nationala, infiintat de Melescanu. Tot forta si el. Probabil la misto denumit, desi omul poate chiar credea in … forta lui. Nici macar el n-a avut curajul unui nume clar si fara echivoc, Forzza Romania (cu 2 de z).

2 thoughts on “Umbra lui Berlusconi deasupra politicii romanesti

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.