De ce NU este necesar un referendum pentru UNIRE

Un referendum pentru UNIRE este absolut necesar, unirea NU se poate face fara acordul celor 2 populatii. Asa spun din ce in ce mai multi politicieni, de pe ambele maluri ale Prutului.

In cazul altor decizii, populatia este proasta, tembela, dorinta ei este neimportanta (cum a fost in cazul Brexitului, zic unii), insa in cazul referendumului ea este ABSOLUT necesara.

Oare?

In 1918, acum fix 100 de ani, s-a facut referendum? Nu zic doar pe 1 decembrie, zic si pe 27 martie, caci pe 27 martie 2018 s-a facut UNIREA Basarabiei cu Romania.

A fost referendum in Cehoslovacia pentru despartirea celor 2 tari? N-a fost.

A fost referendum in Germania pentru reunificare? O UNIRE cu aceleasi implicatii geopolitice ca si UNIREA Romaniei cu Republica Moldova: prin aceasta, o tara intra, de facto, in NATO si in UE. Pai n-a fost, decizia parlamentelor celor 2 tari a fost de ajuns.

A facut Romania referendum pentru intrarea in NATO sau in UE? N-a facut.

A facut Republica Moldova referendum pentru inceperea procedurilor de aderare la UE? N-a facut. Cum n-a facut aproape nicio tara.

Acum, problemele legate de referendum sunt multiple.

Intai si intai, vorbim de niste bani cheltuiti. Bani care, repet, s-ar putea dovedi aruncati pe geam.

In al doilea rand, vorbim de probleme de natura legislativa: tehnic, juridic, ce fel de referendum facem? Referendum Constitutional? Daca referendumul zice ceva si Parlamentul, cumva, refuza sa voteze UNIREA? Ce valoare juridica are acest referendum? Oricum, dupa Unirea, in mod normal ar trebui O NOUA Constitutie, un nou parlament, un nou presedinte. Apar diverse probleme si, repet, oricum vor trebui alegeri si referendumuri. Deci unul in plus?

In al treilea rand, decizia, in fapt, tot la cele 2 legislative este. Referendumul trebuie RATIFICAT de parlament. De ce am face referendum LA NOI? Sa votam ceea ce stim deja: ca romanii vor unirea? Sa ne strofocam sa aducem oamenii la vot, existand riscul real sa nu se prezinte numarul minim necesar?

In al patrulea rand, perioada respectiva, de campanie, este o perioada de instabilitate, mai ales peste Prut. Asta ne dorim?

Nu cumva referendumul este, in fapt, o fuga de raspundere a politicienilor de pe cele 2 maluri ale Prutului?

L-am auzit asta seara pe fostul meu profesor Dan Dungaciu sustinand, partial, aceste lucruri. Fara sa ma laud, eu m-am gandit la toate acestea cu ocazia Brexit-ului. La modul serios: astia de ce au facut referendum si noi nu? Si nici nemtii n-au facut …

Si, la fel de serios intreb: de ce populatia Marii Britanii nu ar fi trebuit sa se pronunte, prin referendum, vizavi de iesirea sau nu din UE, caci n-ar fi avut expertiza necesara, in timp ce populatiile celor 2 tari, Romania si Republica Moldova, ar trebui musai sa se pronunte prin referendum? Ele au expertiza necesara?

Referendum pentru unire – ce discutie inutila. Da, referendumul ar trebui fortat de noi, cetatenii, pentru ca politicienii sa ratifice unirea. Ar fi arma noastra pentru a ne arata sustinerea fata de unire. Dar ei de ce nu intreprind actiuni concrete? Vor sau nu Unirea? Le e teama sa se pronunte?!

2 thoughts on “De ce NU este necesar un referendum pentru UNIRE

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.