Piata criptomonedelor ar trebui reglementata. Dar cum?

Este total gresit sa punem egal intre criptomonede si bitcoin. Trebuie sa vorbim de piata criptomonedelor, unde bitcoin, ce-i drept, ocupa primul loc. Este cea mai celebra si mai tranzactionata moneda, dar nu este nicidecum singura. Asta fiind introducerea.

Ideea acestui articol mi-a venit acum ceva timp. Sa fie cateva luni bune. Tot vedeam articole despre piata criptomonedelor, despre cat de mult cresc ori scad, despre cat de tranzactionate sunt. Prima intrebare, evidenta, este ce reglementari avem in privinta lor. Raspunsul corect este zero. Si, paradoxal, asta le face deopotriva atat de interesante pentru unii, insa totodata fix din acelasi motiv altii le evita.

Sa va dau 3 exemple:

 

Minorii pot folosi criptomonede

 

Notiunea de minor are un alt inteles in Romania si in SUA. Ideea de baza ramane: ca minor nu poti produce bani. Nu poti avea nici macar un cont de Paypal. Sunt bloggeri ori vloggeri minori foarte buni, foarte tari. Acestia, insa, trebuie sa se foloseasca de cardurile parintilor, de banii acestora. Si nu prea au cum sa castige in mod legal bani. Doar semi-legal, sa platesti parintele pentru reclama pe care o faci pe canalul minorului.

Momentan, poti mina criptomonede indiferent de varsta. Pentru minori este mana cereasca. Este ceea ce-si doreau de ani de zile. Este pasaportul lor pentru libertate. Dar oare este de dorit acest lucru?

Nu cumva se pot intampla chestiuni reprobabile? Sau, invers, daca ajungem la concluzia ca un tanar de 14 ani este indeajuns de matur incat sa-si poata administra niste bani, nu mai bine am reglementa strict acest aspect? Un cont de paypal pentru minori, unde acesta sa poata fi platit, cand e cazul, care cont de paypal sa isi poata lua bani dintr-un cont al unui adult, dar doar cu acordul explicit al acestuia.

Bineinteles, pot fi valabile si ambele: reglementarea criptomonedelor, a folosirii lor de catre minori, impreuna cu legalizarea conturilor pentru minori.

 

Verificarea provenientei criptomonedelor

 

Banii ce nu pot fi verificati sunt, cu alte cuvinte, bani negri. Cu ei pot fi cumparate o gramada de chestii nedorite. Pot finanta inclusiv organizatii teroriste. De fapt, zic unii, fix din acest motiv au fost inventate criptomonedele: pentru a nu avea habar bancile si Big Brother-ul mondial cum i-ai facut.

E clar ca reglementarea criptomonedelor ar goni acei utilizatori care s-au refugiat in ele tocmai din acest motiv. Acum, intrebarea corecta care se pune este cat la suta dintre cei care folosesc criptomonede sunt in aceasta categorie. Unii spun ca ar fi peste 50%, neavand, insa dovezi concrete.

 

Limitarea variatiilor de pret

 

Imi amintesc o lectie de economie de la facultate. Profesor era un celebru domn, care apare constant si la tv, fiind implicat si in poltica (nu mai stiu exact la ce partid mai este acum). Nu-i dau numele, ca nu este relevant.

Ne intrebase cum se calculeaza rata de schimb valutar, cati lei valoreaza 1 euro, 1 dolar sau 1 lira sterlina. I-am dat tot felul de raspunsuri, cumva corecte: cat de tranzactionate sunt aceste monede, cat de stabil este guvernul, cata incredere au investitorii in monedele in cauza. Profesorul radea, spunand ca toate raspunsurile sunt corecte, dar noi omitem esentialul: criteriul de baza, argumentul principal, este productivitatea. Cat produce o tara, o economie, in raport cu alta. Economia UE produce mai mult decat cea a Americii, fix din acest motiv Euro valoreaza mai mult. Si fix din acest motiv, indiferent cat de tranzactionat ar fi leul, nu va ajunge niciodata peste dolar, peste euro ori peste lira.

Mi-am amintit de acel curs de economie deseori cand am privit piata criptomonedelor. Intrati pe site-uri tip criptomonitor.ro. Nu este neaparat relevant cat valoreaza o criptomoneda in acest moment, indiferent de care dintre ele vorbim. Eu va propun sa va uitati, insa, la variatii: cat de mult variaza pretul uneia in 24 de ore. Aceasta instabilitate este, pentru unii, tentanta, pe altii, insa, ii goneste. Este aproape o loterie, variatiile neavand vreun fundament economic.

Intrebarea corecta este in ce masura poate fi reglementata piata criptomonedelor. Cum va putea vreodata cineva sa reglementeze o rata corecta de schimb si, mai ales, CINE va fi acel cineva? Daca guvernul SUA va reglementa vreodata piata criptomonedelor, acestea se vor muta in Asia, intr-un paradis fiscal lipsit de legislatie. Ori in Africa, daca va fi nevoie. Ori, de ce nu, in Rusia, daca aceasta va avea interesul.

Da, sunt necesare reglementari pe piata criptomonedelor, dar sincer nu stiu cat de posibile sunt acestea. Si nici macar cine le-ar putea da. Dar urmaresc cu interes subiectul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.