De ce nu il pot vota pe Piedone? Raspundere politica vs raspundere juridica.

De ce nu il pot vota pe Piedone

Acest articol va raspunde la intrebarea De ce nu il pot vota pe Piedone? El va fi despre asa numita raspundere politica, raspundere care e radical diferita de raspunderea JURIDICA. Piedone este cel mai bun exemplu in acest sens.

Ca sa raspund pe scurt de tot la intrebare, De ce nu il pot vota pe Piedone? Din cauza dezastrului din Colectiv. Restul sunt nuante care nu contrazic deloc, dar deloc, fraza de mai sus. Ca sa o intelegeti va trebui insa sa intelegeti distinctia dintre cele 2 tipuri de raspundere.

Raspunderea politica presupune ca tu sa iti asumi vina pentru greselile celor din subordinea ta. Cam asta este pe scurt definitia. Juridic nu raspunzi ori nu ar trebui sa raspunzi pentru ei, dar politic o faci.

Din punctul MEU de vedere, un ministru al transporturilor ar trebui sa demisioneze in cazul unui accident feroviar grav, un ministru al sanatatii ar trebui sa demisioneze in cazul incendiului dintr-un spital, iar un ministru al culturii ar trebui sa demisioneze daca se intampla un incident grav intr-un teatru NATIONAL. Pentru cine nu stie: teatrele NATIONALE sunt in subordinea Ministerului Culturii, celelalte sunt la primarii, respectiv la consiliile judetene. Cele care au in titulatura TEATRUL NATIONAL sunt responsabilitatea ministerului.

Clubul COLECTIV era un club PRIVAT, insa primise autorizatie de la primaria sectorului 4. Pentru acea autorizatie semnase primarul Cristian Popescu Piedone. Asa il cheama in buletin, sa ne intelegem, deci nu e vreo folosire peiorativa a poreclei.\

Juridic, semnatura mea inseamna ca toti ceilalti de sub el isi dadusera acordul. Insemna ca se intruneau toate conditiile legale. Nu stiu daca un primar poate REFUZA sa semneze, daca el se poate efectiv opune. Asta doar un jurist mi-ar putea spune. Cert este ca semnatura aia a primarului, „a semnat ca primarul”, nu ar trebui sa atraga o raspundere juridica. Daca s-ar intampla asa, ar insemna ca primarul ar trebui sa se priceapa la foarte multe. Ceea ce este imposibil.

Nu-l apar pe primarul de atunci, il consider vinovat, insa doar politic. Ceea ce ma face sa scriu acest articol.

In plus, ca sa intelegeti MAREA mea problema cu el, Piedone A DEMISIONAT la cateva zile dupa COLECTIV. In acel moment promisese ca nu va mai candida, ca a iesit definitiv din politica.

Ceea ce inseamna nu doar ca urineaza pe tot ceea ce inseamna raspunderea politica, ci urineaza si pe promisiunea facuta DE EL, CU GURITA LUI, fix atunci. Deci a mintit. Iar faptul ca acum a ajuns un exemplu de conducere mi se pare absurd. Halucinant. Oribil.

Nu sunt neaparat fan al lui Piedone ca primar, desi in 2015, pana la COLECTIV, eram de parere ca sectorul 4 arata mai bine ca alte sectoare, insa recunosc ca nu-i pot privi activitatea cu obiectivitate. Eu plec de la premisa ca el NU AR TREBUI sa fie in acea functie, ca simpla sa candidatura este o jignire la adresa mortilor din COLECTIV si a familiilor acestora, dar ca singura modalitate prin care putem lupta impotriva acestei candidaturi rusinoase este VOTUL.

Da, eu sunt indeajuns de rational incat nu pot sa-mi doresc condamnarea unui om din simpla dorinta de razbunare, am facut dreptul asa ca respect indeajuns de mult legile chiar si cand nu-mi convin, insa nu pot LEGITIMA un astfel de primar. Chiar daca el ar dovedi ca este cel mai bun primar din lume (presupunand prin absurd ca ar dovedi vreodata asta), tot nu l-as putea vota.

Da, eu nu pot ierta, poate sunt defect din acest punct de vedere.

Nu am o parere prea buna despre niciun politician, insa din cauza  COLECTIV nu pot avea o parere nici macar decenta despre Piedone. Ma rog, in ochii mei si Arafat are o bila neagra din cauza COLECTIV, insa pandemia l-a facut mai digerabil in ochii unora. In cazul meu efectul a fost contrar, dar na, eu sunt conspirationist, deci nu ma pun la socoteala. Ma rog, eu nu ma consider conspirationist, conspirationisti fascinanti si amuzanti sunt cei care cred ca Pamantul este PLAT. Ceilalti sunt doar oameni care n-au incredere in versiunile oficiale, ceea ce daca ma intrebati pe mine nu e neaparat un lucru rau.

Legat de raspunderea politica vs raspunderea juridica, va voi da un exemplu foarte dur, pe care mi l-a dat cineva mai demult. Un exemplu de parinte. Daca tu ai dat cu masina peste un copil, tu fiind la volan, raspunzi penal. Esti condamnat. E ucidere din culpa, e imprudenta ta, nu ai vrut, dar l-ai omorat. Vei face inchisoare. Daca insa esti parinte, tii copilul de mana si la un moment dat acesta iti scapa si sare in fata unei masini, care masina il omoara, tu ca parinte nu vei face puscarie, nu ai facut o fapta penala, insa nu vei mai fi niciodata acelasi om. Nu vei mai dormi noaptea. Nu te vei putea ierta. Daca nu e parintele ci e bunicul ori un unchi ce se intampla? Oare acea ruda va fi vreodata iertata? Evident ca nu.

Eh, inlocuiti chestiile astea cu aspectele politice. Piedone este fix in postura cuiva care are grija de niste copii, care copii patesc ceva din neglijenta lui. Una nepenala, dar una pentru care nu poate fi iertat. Moral. Politic. Omeneste.

Acum, ca ati aflat De ce nu il pot vota pe Piedone, ar trebui sa va spun cu cine voi vota. Ceea ce din pacate NU va pot spune.  Nici macar eu nu stiu asta. Nici pe Nicusor nu-l pot vota, nu e criminal, dar nici competent nu e, asa ca pur si simplu NU STIU. Sper totusi sa aflu pana-n ziua votului.

3 thoughts on “De ce nu il pot vota pe Piedone? Raspundere politica vs raspundere juridica.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.