Dictatura majoritatii. La munca de sarbatori.

Dictatura majoritatii. La munca de sarbatori.

 

De multe ori ma enerveaza ideea de a inchide un oras si chiar o seara din cauza ca e sarbatoare. Ma enerveaza, la fel de mult ori poate chiar mai mult, faptul ca zilele libere dintr-un an sunt dictate, in majoritatea cazurilor, de Calendarul Crestin Ortodox.

Cel mai simplist, dar in acelasi timp cel mai efficient argument este acela al majoritatii. Majoritatea doreste asta, nu ne putem opune majoritatii.

Sunt musulmani, sunt catolici (nenorocitii aia de catolici au Pastele, APROAPE de fiecare data, in alta zi), sunt tot felul de alti crestini (care au primit diminutive prietenoase, gen Pocaiti ori Sectanti, daca nu chiar Satanisti), sunt ATEI care nu sarbatoresc Pastele. Ei ar prefera sa munceasca luni, dupa Paste, dar sa fie liberi de ziua lor de nastere. Dar nu se intampla asta.

Romanii care lucreaza in strainatate au trecut, insa, de cativa ani, de cealalta parte a baricadei. Iar anul acesta resimt mai mult ca oricand acest lucru.

De obicei, Pastele Catolic este cu o saptamana inaintea celui ortodox. Nu stiu explicatia religioasa, cum se calculeaza, dar cand faceam Religie in scoala mi se zisese, simplist, ca Pastele la ei se serbeaza de Floriile Ortodoxe. In unii ani sarbatorile au coincis, insa anul asta a fost o diferenta de peste o luna: Pastele catolic a fost pe 29 martie, in timp ce Pastele ortodox a fost duminica, 1 mai.

Si de aici apar problemele. Va ziceam cum e cu dictatura majoritatii, nu? Eh, daca nu ma credeti pe mine, intrebati-I pe cei care vor fi nevoiti sa munceasca maine /azi, adica luni. Acolo, in tarile occidentale, nu este zi libera, ci este zi normal de lucru. In Vinerea Mare a fost la fel. Duminica nu au muncit nu doar ca fu duminica, dar si pentru ca fu 1 mai. Au noroc, ca sa zic asa.

Sursa foto: TimesNewRoman
Sursa foto: TimesNewRoman

Daca ar fi avut de ales, ar fi muncit de Pastele Catolic sa aiba liber acum. Dar nu s-a putut: ei au fost nevoiti sa stea in casa si sa nu poata iesi nicaieri pe 29 martie (si pe 30), desi nu sarbatoreau efectiv nimic, insa acum, in Lunea de Paste vor fi nevoiti sa munceasca. Nu zic, exista si oameni care au reusit sa-si ia liber, dar majoritatea nu au putut face asta.

Sper ca macar acum romanii sa constientizeze ca democratia nu ar trebui sa insemne neaparat dictatura majoritatii si, pentru ca suntem un stat laic, nu ar trebui ca 90% dintre zilele libere sa fie dictate de calendarul Crestin Ortodox. Iar daca vi se pare naspa sa munciti de Paste, ganditi-va cum ar fi sa locuiti intr-un stat care nu sarbatoreste Craciunul, unde ar trebui sa munciti pe 24-25-26 decembrie. Salutari LAICE tuturor!

One thought on “Dictatura majoritatii. La munca de sarbatori.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.