Echipe de fotbal UNGURESTI in Romania

In mod oficial: avem echipe de fotbal UNGURESTI in Romania. Nu este nicio inventie a vreunui ultranationalist roman infierbantat, nu este nici macar un zvon, ci este ceva confirmat, ceva clar, oficial si transparent. Guvernul de la Budapesta a investit peste 6 milioane de euro in gruparile Sepsi OSK si Csikszereda.

Acum, nefiind pe blogul de fotbal, ci pe cel politic, nu voi discuta cat de valoroase sunt cele 2 echipe si ce fotbal joaca. Este irelevant. Discut, insa, implicatiile politice ale acestui lucru, dar si de unde a plecat totul.

Pe de-o parte, trebuie sa vedem imaginea de ansamblu: cele 2 echipe de fotbal UNGURESTI sunt interesante pentru publicul maghiar. Presa maghiara scrie despre ele, cititorii fiind interesati de rezultatele lor. Nu avem vreun echivalent romanesc, imi vine sa spun Brescia Romena ori Galata lui Hagi (si ulterior Lucescu). Diferentele sunt fundamentale, enorme. Am putea avea, dar nu avem, un echivalent in Republica Moldova. Statul roman AR PUTEA investi intr-o echipa ROMANEASCA de acolo, de exemplu Zimbru Chisinau.

In al doilea rand, trebuie subliniat un lucru: publicul maghiar este DE ACORD cu aceasta investitie. Sunt bani publici, banii contribuabililor maghiari, care nu se duc pentru cetatenii din Ungaria, ci sunt investiti … in Romania. Si, atentie, nu vorbim despre ambitia unui premier populist, vorbim despre chestii asumate de toata clasa politica maghiara, nimeni nu contesta utilitatea lor.

In al treilea rand, banii sunt investiti in bazele de pregatire, totul este transparent. Stim cu totii unde se duc banii investiti de autoritatile locale in echipele noastre, cum sunt ei sifonati si ajung in buzunarele cui trebuie.

Da, Romania ar putea investi in baza de pregatire a unei echipe din Moldova, Zimbru Chisinau, care ar urma sa concureze cu echipa separatistilor, Seriff Tiraspol.

Doar ca, vedeti voi, daca s-ar intampla acest lucru, jumatate din tara aceasta s-ar opune. Nu ma refer DOAR la clasa politica, ea se duce dupa cum bate vantul, ci ma refer la cetateni.

Maghiarii sunt mult mai uniti si mai nationalisti, fiind de acord cu astfel de investitii.

De altfel, indiferent de care parte a baricadei v-ati afla in privinta raportului MCV, ar trebui sa tineti minte un lucru: chiar daca in tara si pe unde apuca isi critica guvernul, NICIUN europarlamentar maghiar nu a votat sanctionarea propriei tari. Nu de frica, nu pentru ca ar putea pati ceva, ci pentru ca ar fi sanctionati de electorat. Spalatul rufelor in public si reclamatul la organele superioare par a fi fost inventate de romani.

Legat de efecte, aici este mult de discutat. Unii sustin ca guvernul maghiar investeste in Tinutul Secuiesc in toate domeniile, pentru a creste nivelul de trai si gradul de fericire a populatiei. Oricum, investitia in baze de pregatire si nu in cheltuieli curente tine tot de o viziune pe termen lung. Ungaria nu a renuntat si nu va renunta niciodata la pretentiile teritoriale asupra acelei zone. Unii zic a intregii Transilvanii.

Drept urmare, investitiile acestea ar fi periculoase. Ar fi un mar otravit. Un cadou pervers, de care noi nu ar trebui sa ne bucuram.

Pe de alta parte, nimeni si nimic nu ii impiedica pe romani, autoritati locale ori afaceristi privati, sa investeasca in fotbal. Sa faca baze de pregatire mai bune, mai moderne, sa produca jucatori mai buni, sa angajeze antrenori mai competenti.

In plus, atat timp cat banii nu sunt negri, nu sunt investiti in chestiuni ilegale, in trucarea de meciuri ori in mituirea arbitrilor, nu ar trebui sa ne temem. Ar trebui sa ne bucuram. Sepsi Sfantu Gheorghe, daca va iesi vreodata campioana Romaniei, va reprezenta Romania si nu Ungaria in cupele europene. Eventualele puncte pe care le va obtine acolo vor fi contabilizate in dreptul Romaniei.

Totodata, trebuie subliniat faptul ca cele 2 echipe nu sunt deloc exclusiviste si antiromanesti. La Sepsi Sfantu Gheorghe antrenor este un roman, oltean de felul sau, in componenta echipei intrand deopotriva romani, etnici maghiari, sarbi ori africani. Este, din acest punct de vedere, o echipa ca oricare alta.

Si nici macar daca ar fi fost o echipa exclusivista precum Atletic Bilbao nu ar fi trebuit sa ne temem. Intai si intai, nu ar fi fost nimic ilegal.

Ce ma mira, si cu asta inchei, este ca nu am vazut prea multe luari de pozitie vizavi de Echipe de fotbal UNGURESTI in Romania. Daca mai traia Vadim ori daca Funar ar fi fost inca in politica mare, primar al Clujului ori parlamentar, cu siguranta subiectul ar fi inflamat spiritele. Altfel, este stire banala, un fapt divers, peste care 99% din populatia Romaniei a trecut nepasatoare peste. Poza este luata de pe site-ul Digisport.

2 thoughts on “Echipe de fotbal UNGURESTI in Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.