Generatia neplatitoare de taxe

Generatia neplatitoare de taxe

 

 

Exista in aceasta tara (si nu numai) cetateni care traiesc fara a plati niciun fel de impozit. De curand, adica de aproape 2 luni, s-a schimbat guvernul. La conducere a venit un guvern care nu stie pe ce lume se afla si doreste, brusc, impozitarea acestor persoane DIN OFICIU. Ca de obicei, aceasta masura da in primul rand in cei nevinovati, dar ce conteaza cine e vinovat si cine nu in aceasta tara.

Sa va dau 3 exemple de persoane care au neobrazarea de a nu plati taxe la stat:

  1. Doamna X are 50 de ani. Este casnica, a ramas fara serviciu, insa are grija de copiii sorei. Pentru asta primeste bani de la sora sa, sa zicem 1000 de euro pe luna. Ar trebui platita drept menajera sau bona, cu bon fiscal si alte alea, nu?
  2. Y este fotograf. Este chemat la diverse evenimente private: botezuri, nunti, festivitati de absolvire. E platit la negru, dar isi face treaba. E o prezenta placuta, toata lumea-l place. Poate tocmai din acest motiv e chemat, prestand la negru, e mai ieftin.
  3. Z este un nene care are treaba cu fondurile europene. Acum are de scris 3 proiecte, ia vreo 4000 de euro, apoi isi permite sa stea pe bara vreo 5 luni. Se descurca cu 4000 de euro pentru cele 5 luni. Este normal sa-l impozitezi dupa 3 luni doar pentru ca nu are o alta comanda? La fel, poate, un zugrav: vara are tona de comenzi, iarna nu are.

Bani Sanatate

Va mai dau un ultim exemplu: o persoana are un job stresant, insa castiga foarte bine. Strange din dinti, strange bani, face diverse alte chestii (afiliat pentru venit suplimentar) si dupa 3 ani isi da demisia. Ramane cu veniturile suplimentare, sa zicem 4-5-6 milioane de lei vechi pe luna, in rest traind din ce a strans. Vrea sa se odihneasca, sa se plimbe, sa se relaxeze. Macar 1 an.

Stiti care este, de fapt, problema? Problema este ca acesti oameni sunt constienti ca nu sunt asigurati, deci nu vor apela la serviciile vreunui spital de stat. E vreo problema daca in cazul unei banale operatii de apendicita se duc la o clinica privata? Eu zic ca nu!

Prima oara am auzit de aceasta problema in cazul dezastrului din Colectiv. Erau acolo persoane NEASIGURATE, care au fost spitalizate in Romania si carora li s-a platit chiar spitalizarea in strainatate.  Multi stiu ca au dat cu pietre in ei, spunand ca pe banii asiguratilor s-a platit spitalizarea unora care nu au platit nimic pentru acele spitale (asa rele cum sunt ele).

Dupa mine, discutia este falsa. Din trei motive falsa:

  1. Daca un om traieste la negru, el aduce, totusi, beneficii statului. El consuma ceva (din ce bani nu conteaza, consuma), el nu ocupa locul de munca al altuia (X se plange ca nu-si gaseste de lucru si da cu pietre in Y care, chipurile, nu vrea sa munceasca? pai sa se bucure ca X nu-i ocupa locul, zic), el face lucruri, totusi, utile. In plus, se duce la clinici private, care clinici platesc taxe. Cumva, el aduce beneficii statului, nu doar profita de pe urma lui.
  2. Problema este ca statul isi arata neputinta in a scoate la lumina diversele afaceri ilegale. Intrebare: e de preferat unul fara venituri, care castiga maximum 1000 de lei pe luna, si de la care vrei sa iei 50 de lei lunar (parca atat era vorba), sau unul care are pe hartie 700 de lei, dar in realitate castiga 5000? Probleme sunt in cazul amandurora, iar principalul vinovat este STATUL! Care da din umeri, neputincios, dand vina pe cetateni.
  3. Problema este si legata de increderea in stat si in sistemul sau de sanatate (ca despre asta e vorba in special). Cunosc atatia amici, cu asigurarile la zi, care apeleaza tot la cabinete private. Cunosc atatia oameni care, DACA AR PUTEA, nu ar plati asigurari de sanatate la stat, ci la un operator privat. Statul nu are nicio vina? Cu siguranta ca are, insa nu recunoaste.

bani

Eu ii zic Generatia neplatitoare de taxe, desi generatia asta cuprinde atat persoane de 19 ani, cat si persoane de 55. Este vorba de o neincredere generalizata in stat, neincredere care se rasfrange asupra bugetului total de stat. Sunt multe de facut, asta-i cert, cu siguranta declaratii precum cele ale secretarului de stat, altfel un om inteligent din ce il cunoscusem pana atunci, nu fac bine. Salutari POLITICE tuturor si inca o data un an nou cat mai bun!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.