Guvernul tehnocrat este mai periculos decat cel politic

Guvernul tehnocrat este mai periculos decat cel politic

 

Sa zicem ca in fruntea tarii ar fi un guvern politic. Guvernul Ponta. Guvernul ia niste masuri proaste, tara intra in criza. Cine e vinovat? Ponta, ca premier si sef al partidului de guvernamt, si, ca bonus, celelalte partide care l-au sprijinit.

In cazul cabinetului Boc, vina a fost impartita intre PDL, celelalte partide si Basescu. In fond, Basescu si-a asumat atunci masurile de austeritate.

Ce se intampla acum? E un guvern sustinut de toata lumea (mai putin ALDE), dar de fapt al nimanui. In Parlament se voteaza intr-o veselie masuri populiste, ajungandu-se chiar la tembelitati gen a XIII-a pensie ori pensii speciale pentru cine stie ce categorie sociala. Guvernul nu zice nimic, in afara de contestarea la Curtea Constitutionala (inutila, ele sunt legi perfect Constitutionale, chiar daca nu au acoperire financiara), nu poate face nimic. Poate pune piciorul in prag si sa ameninte cu demisia. Bineinteles ca nu s-ar schimba nimic, masurile ar ramane, Guvernul ar pleca. Cine ar veni, alt guvern tehnocrat ori guvern politic, nici nu conteaza.

Guvernul Dacian Ciolos

Intrebarea mea este, insa, alta: cine va fi vinovat daca acum se iau masuri proaste? Guvernul tehnocrat? El nu le-a sustinut, doar nu s-a opus. Dar cine atunci? In Parlament PSD a votat alaturi de PNL aproape toate masurile. Mai sunt partide mici, gen ALDE ori MP. Ele s-au opus, dar nu sunt deloc vizibile. Mi-e greu sa cred ca un astfel de partid ar putea CASTIGA alegerile.

Problema este ca un astfel de guvern ar putea compromite ideea de guvern tehnocrat. Uite ce inseamna guvern tehnocrat, uite ce rezultate a avut guvernul Ciolos. Si asta e doar o parte a problemei.

Cabinetul Ciolos

A doua parte este legata de masurile pe sub mana luate de un guvern tehnocrat. Nu sunt masuri politice, dar sunt masuri care ar putea avea impact. Ma gandesc ca un guvern politic, atunci cand ia o masura, se gandeste la impactul sau electoral. Pe de-o parte e rau, masurile populiste unele bune, altele tembele, insa pe de alta parte e bine, nu iti permiti sa iei anumite masuri in an electoral. Nu-ti permiti sa FURI intr-un an important. Tu, ca guvern politic nu, dar tu, ca guvern tehnocrat, da.

In plus, ceea ce mi se pare si mai grav, guvernul tehnocrat este mai putin transparent. Guvernul politic era la televizor mai tot timpul: Ponta facea turul televiziunilor, Banicioiu la fel. Oamenii lui Ciolos sunt aproape inexistenti, singurele declaratii fiind gafe gen a lui Biris. Nu-i intereseaza imaginea, dar pe noi ne-ar interesa niste explicatii.

Guvernul Ciolos

Guvernul tehnocrat este mai periculos decat cel politic. E un adevar pe care multi refuza sa-l vada. Ura lor fata de partide este prea mare pentru a vedea acest adevar. Politicienii care spun asta au multe alte probleme care i-au facut deja sa nu mai fie credibili (Tariceanu e cel mai bun exemplu). Solutia? Daca vrea cineva cu adevarat sa reformeze clasa politica trebuie sa-si faca partid, sa castige alegerile si sa-si faca guvern. Guvernul acela, asumat si sustinut politic, va fi mult mai util, politic si administrativ, decat actualul guvern. Astept cu interes anul electoral, sa vedem de partea cui va fi actualul guvern. Sau credeti ca partidele vor tolera un guvern echidistant la Palatul Victoria. Daca da, cu ce pret? Salutari POLITICE tuturor!

One thought on “Guvernul tehnocrat este mai periculos decat cel politic

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.