Cazul Bodnariu

Cazul Bodnariu

 

Introducere Cazul Bodnariu

Contrar a ce se asteapta cativa amici, nu ma voi pronunta efectiv asupra acestui caz. Cazul Bodnariu este unul extrem de interesant din mai multe unghiuri si fix asta vreau eu sa subliniez in acest articol. Ca de obicei, punctual:

Bodnariu

Romani versus norvegieni

Noi suntem romani, ei sunt norvegieni. Trebuie sa tinem, in mod automat, cu al nostru. Singura ancheta pe care o acceptam este ancheta unor romani, doar ei ne pot intelege. In plus, s-au cerut interventii din partea institutiilor statului roman. Premierul deja a facut cateva declaratii in acest sens. Pe scurt, familia Bodnariu are dreptate pentru ca e familie de romani. Simplu.

Ce respectam: legea locului sau obiceiul omului?

Intrebarea asta se pune din ce in ce mai des in privinta imigrantilor. Ei au niste obiceiuri, locurile unde au poposit au niste LEGI. Facem exceptie de la lege pentru acesti imigranti? Norvegenienii zic ca-i aceeasi lege pentru toti, la romani legea e ceva relativ. Iar in privinta romanilor, dorinta lor suna cam asa: in Romania sa se respecte legea si obiceiul locului, insa romanii sa aiba dreptul sa respecte acest obicei si-n afara. Strainii sa fie romani in Romania, dar romanii sa ramana romani si-n afara. Se poate? Ar trebui sa se poata.

Este o prigoana religioasa?

Este un curent in Romania, din ce in ce mai puternic, conform caruia occidentul este depravat pentru ca Il ignora pe Dumnezeu. Occidentul poate insemna si tarile nordice, nu-i mare diferenta pentru ei. Cazul Bodnariu este exemplul ideal pentru ei: nu le-a convenit ca ei sunt religiosi, iar societatea e atee. Le-au luat copilul sa nu ajunga si el religios. Asa se va ajunge si-n Romania daca nu luam masuri si daca nu ascultam de Biserica.

Cazul Bodnariu

Penticostali vs ortodocsi

Unii au aflat, cu stupoare, ca membrii familiei Bodnariu NU sunt ortodocsi, ci sunt … penticostali. Am fost socat sa aflu ca unii romani s-au bucurat ca le-a fost luat copilul: foarte bine ca le-au luat copilul sectantilor aia. Da, toti cei care nu sunt ortodocsi sunt … sectanti (pagani, ca termen generic). Cum sa ajunga romanii sa fie penticostali? Greu de inteles pentru unii…

Penticostalii sunt uniti

Familia Bodnariu a cerut ajutorul altor penticostali. La ei e ceva firesc. Daca auzi ca un ortodox grec are probleme in alta tara, sa zicem tot Norvegia, tu, ca roman, te-ai duce sa-l ajuti? Am marii dubii. Penticostalii se pare ca fac asta.

Norvegienii au incredere oarba in institutiile statului

Romanii nu au incredere, norvegienii au. Pana si pentru mine a fost socant sa citesc ca o institutie precum Protectia Copilului este independenta si ea nu raspunde in fata nimanui. Nu poate interveni nimeni: nici guvern, nici primar, nici Uniunea Europeana. Ma rog, in cazul UE ramane de vazut, dar asta este alta discutie.

Romanii sunt obisnuiti sa faca petitii la primar, prefect, premier, presedinte, eventual chiar si mai sus. Ei trebuie sa poata sa ajute, d-aia i-am ales, nu?

Guvernul preocupat de cazul Bodnariu

Cazurile sunt secrete. Democratia inseamna transparenta.

Ca un efect al celor de mai sus, unii au impresia ca astfel de cazuri trebuie sa fie publice. Ei aplauda presa care intra cu bocancii in viata cuiva, copil, batran, nu conteaza. D-aia e democratie, sa fie transparenta, sa stim cum sta treaba. Doar comunistii ascundeau lucruri si luau masuri fara sa stie lumea de ce le-au luat.

Raiul conspirationistilor

Lipsa de transparenta fix la asta duce. Sa nu credeti ca doar in Romania au succes site-uri precum CapLimpede, Cocoon ori Expunere. Teorii conspirationiste exista si-n Norvegia, habar n-am in ce masura sunt ele crezute de populatie. Oare articolele de genul au sute de share-uri, precum in Romania? (priviti aici TOATE articolele despre acest caz de pe un site ortodox din Romania)

Incheiere Cazul Bodnariu

Il urmaresc cu interes, fara sa-mi fi facut pana acum o parere concludenta. Intr-un fel, si eu as fi preferat sa fie mai multa transparenta, sa se spuna exact ce a facut rau familia Bodnariu.

Totusi, cazul Bodnariu este interesant din motivele invocate mai sus. Sunt curios cum se va termina tot acest caz. Implicarea unor actori internationali mi se pare, din punctul MEU de vedere, binevenita, fie si pentru a sublinia ca statul norvegian a fost indreptatit. Salutari POLITICE tuturor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.