Nu inseamna NU: NU feminismului INUTIL!

Nu inseamna NU: NU feminismului INUTIL!

 

Este o mini-isterie pe internet prilejuita de cele 7 bestii din Vaslui. Pe scurt, 7 animale din cel mai celebru judet al tarii au violat o tanara si apoi au inceput sa dea vina pe ea. Comunitatea d-acolo a inceput sa le tina partea, asa ca feministele au luat atitudine. De data asta s-au organizat si au facut o intreaga campanie denumita Nu inseamna Nu, cu hashtagurile #NuInseamnaNu #ViolulDistruge #ViolulNuAreScuze #Violul (vai, ce bine se simte violul ca are hashtag distinct!) si #EducatiBaietii .

Totul e corect, violul distruge, violul nu are scuze, violatorii sunt niste animale, insa ce e de facut? O campanie de CONSTIENTIZARE? In 2015? Pe bune?!

Hai sa va dau eu 3 solutii, aplicate in alte tari si usor aplicabile si-n tarisoara noastra, care nu ar costa foarte mult din punct de vedere economic, ci, dimpotriva, ar putea aduce ceva bani la buget. Asadar:

Against feminism

1. Instalarea camerelor de luat vederi in spatiul public. Peste tot, fara ca ele sa fie inchise niciodata. (pentru cine stie ce economie de curent) Atunci cand aud o femeie ca, pe de-o parte, se plange ca nu merge singura pe strada, insa pe de alta parte, turbeaza cand se pune problema instalarii unor camere, imi vine sa-i spun ca-si merita soarta. Problema, insa, nu le afecteaza doar pe ele, ci ne afecteaza pe toti. Camerele de supraveghere m-ar face pe mine, dar si pe multi altii, sa ne simtim mai siguri cand mergem pe strada. Este in VREUNUL dintre articolele citate pe acel mirobolant site aceasta propunere? NU inseamna nu, adica nu propune nicio masura! Trecem mai departe…

2. Legalizarea prostitutiei. Aceleasi feministe care urla-n gura mare ca-s violate femei in Romania se opun, cu la fel de multa vehementa, legalizarii prostitutiei. Femeile nu trebuie sa fie obiecte, femeile nu trebuie folosite, trebuie sa ne opunem exploatarii femeilor. Culmea este ca aici feministele isi dau mana cu fanaticii religiosi. Deh, nici Dumnezeu nu prea vrea legalizarea prostitutiei. Nu inseamna NU, adica nu doar ca nu propunem masuri, dar ne si opunem eventualelor masuri utile!

3. Masuri mai dure pentru violatori: pedepse mai mari pentru viol, judecarea violatorilor in stare de arest si nu de libertate (sunt judecati in stare de arest cei cu infractiuni economice non-violente, tip evaziune fiscala, coruptie ori inselaciune, desi acestia, la drept vorbind, NU sunt periculosi, insa sunt judecati in stare de libertate niste indivizi cu adevarat periculosi pentru societate, gen violatorii), interzicerea unor drepturi si dupa eliberare. Un violator mi se pare mult mai periculos decat un sofer care a omorat pe cineva pe trecerea de pietoni. E o discutie intreaga, insa e clar ca pedepsele trebuie sa fie mai dure, atat cele privative de libertate, cat si cele colaterale. E vreo propunere in acest sens pe acel site? Nu inseamna NU, deci sa nu propunem nimic concret!

Nu inseamna nu

Vedem vreo masura pe celebrul site Nu Inseamna Nu? S-au scris tone de articole (pe vremuri era expresia cu rauri de cerneala, acum cerneala e virtuala). Vreo solutie concreta? In afara de mesaje de sustinere pentru fata violata, de mesaje vehemente impotriva celor care considera femeia DIN START vinovata, nicio masura pentru ca pe viitor astfel de lucruri sa nu se mai repete. Nu, victima nu este vinovata, nimeni normal la cap nu sustine asta. dar nu din cauza asta a fost violata.  Chestia cu victima provocatoare, preluata GRESIT din criminologie (si nu din criminalistica, cele 2 fiind chestiuni diferite), este cu totul altceva. A fost prost inteleasa si este prost explicata. Ma mir ca nu aduce nimeni vreun profesor competent, sa se termine cu gravele confuzii. Nu stiu, totusi, ce declaratie a lui Tudorel Butoi este invocata, dar stiu ca el este considerat, sau ma rog, era considerat, pe vremea studentiei mele, cel mai bun specialist in domeniu. Generatii intregi de studenti la drept au invatat dupa cartile lui, sa fi devenit brusc un om de repudiat?

Credeti, asadar, ca viitorii doritori de sex-surpriza se vor speria de tona de articole scrise in blogosfera? Credeti ca din cauza aia au violat-o, stiind ca lumea le va da dreptate? Eu zic ca nu. Povestirea unor experiente neplacute, personale sau ale prietenelor, este la fel de inutila. Plang una pe umarul celeilalte, se revolta, primesc zeci si sute de comentarii, cu ce finalitate?

Nu feminismului

Si iarasi sunt in dezacord cu cei care doresc ca violatorii sa fie fetite in puscarie. Sa pateasca acolo ce a patit acea fata in libertate. Acestia sunt la fel de primitivi precum cele 7 bestii vasluiene. Nu sunt cu nimic mai prejos.

Ce fac, totusi, feministele? Pai, vorba lui Dorin Lazar: fac flashmob in mall. Foarte util flashmob-ul. A salvat de la viol zeci de fete! Bine, nu fac doar asta, fac mult mai multe chestii inutile.

Against Feminism

Nu inseamna NU este o chestie evidenta. Este ca si cum as sustine, de maine, ca Pamantul este rotund. Sau ca nu este bine atunci cand este rau. Nu sustin violul, vreau pedepse mai mari pentru violatori, ii repudiez, nu dau doi bani pe ei ca oameni, dar nu suport campanii d-astea EXTREM de inutile. Spune nu feminismului inutil, feminism care n-a fost in stare sa produca nicio masura concreta si utila. Nu sustin ca femeia e vinovata atunci cand e violata, departe de mine gandul asta, insa sustin cu tarie ca societatea, per ansamblu, trebuie sa ia masuri ca aceste lucruri sa nu se mai intample. Iar masurile ar trebui sa fie propuse, IN PRIMUL RAND, de persoanele vizate. Eu am dat 3, pot fi multe altele. Si nu, nu trebuie sa cadem in extrema cealalta, cea in care barbatii, cu totii, sunt detestabili, iar femeile, per total, sunt niste fiinte adorabile. Salutari ANTI-FEMINISTE tuturor!

Hate men

 

39 thoughts on “Nu inseamna NU: NU feminismului INUTIL!

  1. Raluca Cojocaru says:

    OK. De acord cu tine. Si noi fetele alea de pe grup putem sa
    1. Punem camere de luat vederi pe strada?
    2. Legalizam prostitutia?
    3. Sa inasprim pedepsele pentru violatori?

    Nu cred. Tot ce putem face este sa devenim o voce puternica, sa mobilizam opinia publica (mass-media, politicieni) ca este nevoie URGENTA de masurile de care spui tu. Dar daca nu ne revoltam, nu iesim, nu urlam, nu zicem nimic despre asta, nici cei care pot face ce propui tu n-o sa faca. Ei trebuie sa asculte de electorat, atunci hai sa facem un electorat care practica un feminism inutil pentru ca ei sa fie obligati sa practice un feminism util, zic.

    • Emil Calinescu says:

      Nu, dar puteti propune ceva. Astea sau altele. Nu zic ca astea-s singurele masuri viabile. Vreau, insa, PROPUNERI concrete. Sa vad ca cineva se apuca semnaturi pentru marirea pedepselor pentru violatori (o actiune concreta). Nu sa va plangeti toata ziua si sa va povestiti experientele traumatizante. E inutil sa faceti asta.

    • Emil Calinescu says:

      Daca doar maresti pedepsele, efectul va fi minim. Daca bagi si camere (musai in parcuri, ca acolo-s probleme, in Bucuresti si nu numai) si daca le dai si alternativa (prostitutia LEGALA), atunci s-ar putea sa ai niste rezultate.

      • alaxandra says:

        Eu stiu ca tu nu stii, dar fii atent aici:

        Gandeste-te cand a avut loc asupra ta cel mai grav incident de violenta cauzate de cineva care nu iti era partener:. Unde s-a petrecut acest incident:

        Acasa: 37%
        La altcineva acasa:9%
        Intr-o alta cladire rezidentiala: 6%
        La scoala/Serviciu:14%
        Cafenea/Club/Pub: 3%
        Transport public: 3%
        Intr-o masina: 3%
        Altundeva inauntru: 8%
        Pe strada/In public: 14%
        Parc/Padure: 4%
        Altundeva, afara: 5%

        Sursa:
        Violence against women survey – European Union Agency for Fundamental Rights.
        http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-at-a-glance-oct14_ro.pdf

        Tu crezi ca e normal ca in anul de gratie 2015 sa fie nevoie sa faci o campanie de informare asupra violentei sexuale asupra femeilor? Nu e normal, Emil. Dar uite, ca e nevoie. Pentru victime si potentiali agresori.

        Stiu ca ai nevoie sa scrii cu titluri catchy. Stiu ca e nevoie sa pari ca ai cuvintele la tine, si exemplele la indemana.

        Dar ce iti pot spune eu e:

        a. In Romania, discutiile despre abuz sexual sunt bagate sub pres.
        b. FFS, 74% din femeile din Romania nu stiu ca exista institutii care le pot ajuta in privinta abuzului sexual, si 14 judete nu au centre de urgenta care sa trateze victimele unor asemenea abuzuri.
        c. Ca o femeie in Romania sa ajunga sa isi vada acuzatorul fata in fata in tribunal trebuie sa isi spuna povestea DE NOUA ORI in circuitul institutional.

        De-asta se raporteaza numai 1500 de cazuri (aproximaiv) de viol pe an. Din 600.000 de cazuri cate au fost de fapt in Romania conform studiului citat mai sus.

        E o „campanie”, nascuta din frustrare, si care, tinuta in frau poate obtine niste rezultate faine.

        Multumesc de propuneri, o sa le dezbatem in plen, si desigur vom decide si ce punem in aplicare pe deja celebrul nostru site.

        • Emil Calinescu says:

          Simpla constatare nu ajuta la nimic. Daca acel NU INSEAMNA NU s-ar transforma in ONG si ar obtine FINANTARE de la bloggeritele care au aderat la campanie (2% din venituri, deci pe ele nu le-ar costa nimic) ar insemna ca se face ceva util. Daca doar se constata ca 14 judete nu au centre de urgenta nu se rezolva nimic. Daca acest potential ONG ar face el un centru de urgenta MACAR intr-un judet ar insemna ca se face ceva. Ceva concret.

          Nu, nu critic pentru ca simt nevoia sa critic. Critic doar inutilitatea si plangerea aiurea, fara un obiectiv clar stabilit. Titlul ala SEO este util pentru ca acest articol sa fie citit. Atata tot.

          Eu chiar am venit cu buna credinta cu acele propuneri. Si daca isi pun si altii (Femei sau barbati) mintea la contributie, vor fi propuse si mai multe chestii utile. Doar sa-si doreasca sa faca propuneri.

  2. Raluca Cojocaru says:

    Mai, pana se uita cineva pe camera, fata aia e deja violata… sechelele raman pe viata.
    Cred ca exista deja o categorie de oameni care trebuie sa gandeasca pedepsele cuvenite, avem judecatori, sociologi, psihologi etc. Sa se ocupe cei avizati de masurile potrivite, noi semnalam ca exista cu adevarat o problema.

    • Emil Calinescu says:

      Infractionalitatea va exista in orice societate. O societate perfecta este una cu infractionalitate, insa cu una scazuta. O societate bolnava este una in care vinovatul NU este pedepsit.

      Ideea nu este cu PANA SE UITA PE CAMERA… Ideea este ca violatorul, stiind ca este urmarit, se va gandi de 2 ori pana sa faca fapta. Daca se gandeste si la o pedeapsa FOARTE MARE, dar daca se gandeste si la alternativa legala, s-ar putea sa nu mai faca acea fapta. Daca totusi o face, trebuie sa ne asiguram ca va fi prins si pedepsit.

  3. Raluca Cojocaru says:

    Tu chiar crezi ca violatorul ezita, da cu zarul, isi aranjeaza cravata ca sa dea bine pe camera? Se gandeste de 1.24637 ori inainte? NU. El actioneaza dupa impuls, poate fi in RATB, boxa, oriunde. El e psihopat. Deci are nevoie de tratament psihiatric, de reabilitare. E nevoie in primul rand de afectiune si intelegere de cand e mic copil, sa nu creasca cu lacune sociale.

    • Emil Calinescu says:

      Daca incepusi discutia, iti raspund.

      El e (posibil) psihopat, dar are niste stimuli „externi” care-l incurajeaza sau il descurajeaza. Un parc intunecat, fara camere, il face sa creada ca nu e vazut, gen ca e doar el cu victima. Daca ar fi camere, din 10 actuali violatori cativa (ca-i unul sau ca-s 5 habar n-am) s-ar razgandi. De asemenea, daca ar avea o alternativa reala si legala s-ar duce acolo, s-ar descarca, si n-ar mai face rau altora. N-ar mai traumatiza persoane. El tot psihopat ramane, tot bolnav, dar boala lui nu ar mai fi periculoasa pentru societate.

      Tu te-ai luat doar de un argument al meu, unul singur. Eu sustin ca cele 3 trebuie luate MUSAI impreuna. E o eroare sa le iei discuti separat si sa vezi ca SEPARAT ele sunt inutile! Ele merg impreuna si doar asa au rezultate.

      Inchei cu o gluma spusa de un profesor, in legatura cu legalizarea prostitutiei. Nu dau numele profesorului, dar istorisesc povestioara lui. Cica profesorul X (Asa-i voi zice) urma sa apara la tv. Isi intreaba un coleg profesor:

      – Bai, daca ma intreaba de prostitutie ce le zic?
      – Pai nu stiu. Tu ce vrei sa le zici?
      – Pai eu as vrea sa se legalizeze…
      – Bai, tu, om batran, sa sustii asa ceva? Te faci de ras!
      – Atunci zic ca ma opun legalizarii !
      – Aoleu, pai zice lumea ca esti impotent, ca ai o varsta si ca d-aia nu mai vrei.
      – Si atunci, ce sa zic?
      – Sa eviti subiectul!

      Fix asta faci tu acum. Zici de camere, ca doar de ele te poti lua. De marirea pedepselor nu te iei, ca esti de acord cu ea, iar de prostitutie preferi sa nu zici nimic!

  4. Alex Ciocan says:

    Din cate am urmarit si eu campaniile si articolele astea cu Nu inseamna NU (era si dificil sa-mi scape atata timp cat sunt peste tot), cum spui si tu, nimeni nu ofera solutii pentru prevenirea acestor probleme. Cred ca e ceva tipic romanesc sa procedam asa, ne umflam in gusa si incepem sa tipam ca avem dreptate… si atat… Pe principiul ca ala care tipa mai tare are si dreptate… Bine, in acest caz toti cei care au scris pentru aceasta campanie au dreptate, insa intr-o tara ca Romania nu este de ajuns.

    Care e solutia?

    Eu ma uit in jur si observ peste tot lipsa fricii pentru pedeapsa. In trafic multi incalca regulile din cauza faptului ca politia rutiera nu e pe strada, multi arunca pe jos gunoaie pentru ca de pe strada lipseste politia si jandarmeria, golanii se strang peste tot si fac deranj pentru ca lipsesc patrulele de jandarmi ce circulau candva… Cu alte cuvinte nimeni nu mai are frica de autoritati. Exista ceva la nivel de mentalitate care parca-ti spune ca orice faci nu vei primi pedeapsa. Nu te mai temi…

    Pedepsele groaznice sunt cele care vor opri aceste nemernicii. Alaturi de PREZENTA AUTORITATII pe strada, printre oameni. Atata timp cat nu dispare aceasta mentalitate lipsita de frica, nu or sa dispara cazurile de genul „sex surpriza”.

    • Emil Calinescu says:

      Prezenta fizica a politistului si prezenta unei camere (sa stii ca esti vazut si ca pe baza acelei probe vei fi arestat).

      In plus, exista trotuare pline de spatii comerciale. Comerciantii (fie ei supermarketuri, frizerii ori magazine de piese auto) ar trebui sa fie obligati sa aiba in grija si trotuarul. Sa aiba si camere exterioare si sa semnaleze eventualele nereguli. Daca o femeie a fost violata ziua, in fata magazinului X, iar magazinul nu stie nimic atunci acel magazin sa fie sanctionat (habar n-am cu cat). Nu trebuie sa faca nimic altceva decat sa sune la 112 (paznicul acelui magazin). S-ar imputina infractiunile din timpul zilei.

      • Alex Ciocan says:

        Te asigur ca daca discutam despre camere de supraveghere cumparate de patroni si instalate de ei prin intermediul firmelor private de paza si protectie, vor surprinde absolut nimic ziua in amiaza mare. Eute de exemplu eu am lucrat la un mic PECO aproape 3 ani. Cand aveam o problema si aveam nevoie sa fac rost de nr de inmatriculare al vre-unei masini, niciuna dintre cele 4 camere din incinta nu era in stare sa il inregistreze clar. De ce? Pentru ca fiind obligati de lege, nu de constiinta sa instaleze acele sisteme DVR, cumparau ce-i mai ieftin: camere incapabile sa filmeze calitate si DVR cu hdd mic, ce nu poate asigura cele 20 de sile obligatorii de REC de cat daca fac rabat la claritate… Deci, te asigur ca daca s-ar da ceva lege care sa oblige magazinele de pe strada sa puna camere de exterior, nu se va putea face nimic cu ele. In lege spune sa le ai in stalate, nu sa fie si claritate surprinsa.

        • Emil Calinescu says:

          Daca ai lua amenda la fiecare incident pentru ca nu a putut fi identificat faptasul poate te-ai gandi de 2 ori. Repet, probleme de APLICARE a legii pot aparea. Dar nici sa nu incercam? Cum ai dat tu exemplul benzinariilor, nu cred ca la TOATE benzinariile se intampla asa ceva.

  5. Irina Sima says:

    Conform statisticilor, majoritatea femeilor sunt agresate in zone izolate asa ca eu consider ca nu lipsa camerelor de supraveghere este problema. Sunt complet de acord cu montarea lor in parcuri, pe alei, dar totusi nu putem acoperi fiecare metru patrat din Romania. Si daca le montam ce rezolvam? Poate 2-3 se vor simti descurajati, dar un psihopat ramane tot un psihopat si va gasi solutii pentru a actiona. Culmea, noi vorbim despre camere de filmat cand loculitati intregi nici macar nu au iluminat staradal pe timp de noapte. Trist nu-i asa?

    In privinta prostitutiei, fie ca e legala sau ilegala, un psihopat considera ca ORICE femeie ii apartine, asa ca nimic nu-l va opri sa ii sara in cale oricarei femei de pe strada. Prostituate se gasesc pe toate centurile. Deci ar putea merge acolo, sa plateasca si „sa se descarce”. Credeti ca o fac? Credeti ca violatorul se gandeste „prostitutia nu e legala”? Apoi violeaza „ca e mai legal asa”? NU! Ilegala sau ilegala, prostitutia nu va rezolva aceasta problema. Sa nu uitam ca o prostituata trebuie platita pentru „serviciile” sale. Dar cum un psihopat considera ca femeia ii apartine, cu siguranta nu va alerga fericit cu banii in mana la ea, fluturand din ei si strigand ce-si doreste.

    De exemplu, aceste 7 bestii puteau apela la serviciile unei prostituate. Ce daca e ilegala? Nu sta nimeni la fundul nimanui sa vada ce face. Astfel isi satisfaceau si ei poftele, iar prostituata poate isi facea targetul. Dar NU! Placerea violatorului nu e sexul in sine. Placerea lui e chinul victimei. Sa vada cum se zbate, cum tipa, cum plange. Sa o loveasca si sa o forteze sa faca ce nu-si doreste sa faca intr-un mod brutal. Prostituata accepta propunerea clientului, victima NU! Toate cazurile de viol sunt extrem de grave. Chiar si cele care practica prostitutia nu sunt obligate sa accepte orice propunere. Un barbat (sau chiar o femeie) trebuie sa inteleaga ca NU inseamna NU!

    Daca am scris pentru aceasta campanie, nu inseamna ca sunt feminista. Departe de mine aceste ganduri. Mai ales ca in multe cazuri de pedofilie sau trafic de persoane, femeile sunt cele care „ademenesc” victima.

    In privinta solutiilor, nu noi suntem in masura sa schimbam legi, dar impreuna (inclusiv dumneavoastra) putem sa determinam autoritatile sa inaspreasca pedepsele pentru acesti indivizi extrem de periculosi (ani grei de puscarie si munca SILNICA – nu cazare gratis la hotel de o stea cu mancarica, bauturica, caldurica, televizor, asigurari de sanatate incluse), sa APLICE legea si sa ajute victimele prin programe sociale finantate din Fonduri Europene nu din banii bloggerilor, care pe cuvant de onoare, nu sunt multi!

    • Emil Calinescu says:

      Refac argumentatia si dau acelasi raspuns pe care l-am dat Ralucai mai sus: infractionalitate, de orice fel, exista in orice societate. O masura sau un pachet de masuri vor face doar sa REDUCA aceasta infractionalitate. In loc de 10 violatori vom avea mai putini (9, 8, 7, habar n-am cati). Ideal ar fi sa nu mai existe, dar e imposibil.

      Apoi, rolul camerelor, dar si al masurilor mai dure, ar fi tocmai de constientizare: esti vazut peste tot, risti 15 ani de puscarie dura. Nu vrei asta! Atunci du-te in locatia X, unde te asteapta niste individe care accepta sa faca sex cu tine daca le dai bani. Daca pui problema asa, s-ar putea ca din cei 10 violatori, vreo 3 sa se razgandeasca. Ceilalti 7 vor actiona in continuare, insa acele camere ne-ar da siguranta ca ei vor fi prinsi si pedepsiti (mai rau decat un violator in inchisoare este un violator in libertate, care n-a fost prins desi are atatea victime pe constiinta).

      Violatorii sunt niste oameni bolnavi. Insa la ei functioneaza orice stimul. Simplul fapt ca ei cunosc un prieten care a violat si n-a fost prins ii va face sa actioneze si pe ei (hai ca ala a reusit, eu de ce n-as reusi?).

      Da, legea trebuie aplicata si trebuie sa devina mai dura. Insa solutiile le poate da oricine. Poate fi inceputa o campanie de strangere de semnaturi pentru o lege sau alta, pot fi facute presiuni asupra autoritatilor locale pentru luarea masurilor de preventie (de exemplu patrule mai dese prin parcuri).

      Apropo de parcuri, voi stiti ca-n unele tari parcurile sunt efectiv inchise noaptea, in timp ce-n altele ele sunt pazite? Unele spun clar ca nu le pot pazi noaptea, drept urmare le inchid (deci oricine ESTE in parc dupa o anumita ora este pe proprie raspundere), altele le pazesc. Nimeni, insa, nu le lasa in plata Domnului.

      Iar solutia mea, cu ONG-ul, finantat IN PRIMA FAZA de bloggerite (era doar un exemplu), este o solutie viabila, mult mai buna decat nimic. Nu inseamna c-ar trebui sa fie SINGURA solutie!

  6. Daniela says:

    Am citit articolul cu interes. Am citit pareri despre cazul asta. Pro si contra. Insa ceea ce ma uimeste este ca multi fac afirmatii despre psihiatrie sau dau solutii pentru cei 7 ca pentru oameni care au mintea sanatoasa, ca si cum ar fi.
    Voi spune si parerea mea ( apropos, lucrez in psihiatrie), ca femeie, ca cetatean, ca viitoare mama.
    Instalarea camerelor in spatiile publice. Sper sa intelegeti d-le Calinescu, oamenii care se simt satisfacuti in mod bolnavicios de viol, nu sunt prosti. Monitorizarea impanzita nu cred ca va opri violatorii sa-si pandeasca victima si sa o abuzeze.
    Legalizarea prostitutiei. Cea mai mare prostie cand este pusa in contextul unui viol. De ce trebuie legalizata asta? Adica, stai…cei 7 dispuneau de bani, dar nu s-au dus la c…e de frica pedepsei sau cum? Ce s-au gandit ei..lasa ca mai bine o violam pe una. Nici nu dam bani si poate nu suntem prinsi. Of!! Omul ( barbatul) normal la cap cauta o partenera pt a-si satisface dorintele, chiar si cel care isi cauta amante sau fraieresc fetele cu vrajeala, daca esti atat de fraier incat nu stii sa cuceresti, ajungi si la c…e, nicidecum nu sar 7 pe una singura. Singurul punct cu care sunt de acord: inasprirea pedepsei, cu mult, mult prea mult incat sa nu poate fi dusa. Poate ati avut dreptate ca fara sa propunem solutii nu se ajunge prea departe, dar nici argumentele aduse de dvs nu-s mai presus. Cu respect, Dana V.

    • Emil Calinescu says:

      Eu zic ca cele 3 masuri vin impreuna. Un control mai bun, pedepse mai mari si oferirea unei alternative. Asa a fost in toate tarile: prostitutia exista, dar nu era legala. Uneori n-o receptezi ca alternativa, insa cand ai bordelul undeva, vizibil, s-ar putea sa-l vizitezi de cateva ori si sa-ti descarci acele energii. Repet, din 10 violatori, poate 2 ar renunta sa mai treaca la fapta. Dar tot ar fi un pas inainte. Orice masuri s-ar lua, infractionalitate, in oricare forma, tot ar exista.

  7. rudia2014 says:

    🙂
    Ai noroc că te cunosc și înțeleg unde bați 🙂
    Totuși…
    1. Cred că ideea „NU Înseamnă Nu”, e mai puțin despre vreo mișcare feministă! În final, sunt articole care exprimă ceea ce gândesc oamenii în general, oamenii normali, mă refer. Au scris și bărbați despre asta, la fel cum există suficiente voci masculine care condamnă gestul animalelor. Căci până la urmă, despre asta este, ÎNTR-O PRIMĂ ETAPĂ, „mișcarea” Nu înseamnă Nu: despre faptul că nu putem tolera asemenea atitudini (nici ale bestiilor, nici ale justiției), despre faptul că trebuie să se ia atitudine! E felul de a aduna oameni cu păreri comune. De aici pornind, se vor forma grupuri, se vor semna petiții se vor lua inițiative, se vor coopta ONG uri… Cred că este doar un pas. Se întâmplă ceva. Desigur, există încă și oameni care pun pumnul în gură fără să aștepte terminarea unei fraze, fără să aibă idee despre ce este vorba. De aici și dificultățile.
    2. „Nu înseamnă Nu” a fost gândit și ca un fel de „mână de ajutor”. Nu cred că este deloc ușor să fii victimă și să vezi cum alții împroașcă noroi tot spre tine. Contează enorm pentru psihicul victimei să simtă că nu este blamată, că nu i se urlă în gura mare că ea a provocat totul, că sunt oameni care o înțeleg și care o ajută să se trezească dintr-un coșmar. Este ușor mai confortabil să înțeleagă că și altele au trecut prin asta…. Ar trebui să intrăm în detalii despre psihologia abuzatei sexual, dar nu este terenul meu.
    3. Ai dreptate! Trebuie luate măsuri! Dar ele nu vin deodată! Ele sunt urmări ale unor campanii de acest gen sau poate gândite altfel, campanii care să arate opinia majorității, care să implice oameni, să-i unească în scopuri comune de genul celor enumerate de tine. S-a luat o poziție! cred că este importat. Fără îndoială că totul este perfectibil. Nu am nimic cu ideile tale, doar că le susții ușor neconstructiv. Ca și cum ne-ai certa că nu ne-am gândit la toate 🙂 (a se reciti fraza de început!) Unul dintre scopuri ăsta ar fi: să se alăture oameni care știu despre ce trebuie să se facă și cum. Dar dacă nu se face puțină vâlvă, nu se ajunge la conștientizarea nevoii respective!
    4. Critici ideea „hashtagurilor”, dar văd că le folosești în favoarea ta! 😀 (a se reciti din nou prima frază! :-))) )

    • Emil Calinescu says:

      1. Este o multitudine de articole complet inutile.

      2. O mana de ajutor la fel de inutila.

      3. In sfarsit aud sintagma cheie: am dreptate. De la ea cred ca putem porni o discutie!

  8. mada says:

    Sunt de acord cu legalizarea prostitutiei, dar si aceste femei pot deveni victime ale violurilor. Violatorii sunt sociopati si sadici, simt placere doar din pozitia de superioritate, doar cand pot rani victima, asa ca legalizarea prostitutiei ma indoiesc ca ii va determina sa nu mai comita violuri. Cel mai probabil, vor viola prostituata, iar daca aceasta va depune plangere vor argumenta ca au platit-o si ca fata minte ca nu a consimtit la indeplinirea cerintelor lui. El e doar un Christian Grey neinteles, iar prostituata o profitoare care incearca sa pozeze in victima.
    Sunt de acord si cu instalarea camerelor de luat vederi in spatiile publice, dar ce facem cu localitatile in care nu au nici macar iluminat stradal sau sectie de politie? Ce facem daca pe violator il duce capul suficient de mult incat sa pandeasca victima, sa stabileasca cand vrea sa o atace si sa avarieze camera in prealabil (cu doar cateva minute inainte ca victima sa treaca prin respectiva locatie)? Ce facem cu violatorul care isi trage o cagula pe cap?
    Toata lumea isi doreste pedepse mai aspre pentru violatori (mai putin violatorii si rudele acestora), dar fiecare dintre noi nu poate sa faca mai mult decat sa incerce sa atraga atentia asupra atrocitatilor care se comit si sa participe activ in campanii care sa determine autoritatile sa ia masuri. Puterea pe care o detinem noi este limitata de legile acestei tari pe care foarte multe persoane au incercat sa le schimbe si chiar daca au reusit, imbunatatiri evidente nu s-au observat. Un exemplu este si campania desfasurata acum cativa ani impotriva violentei domestice. In ciuda faptului ca au fost modificate unele legi, au murit in ultimii ani destule femei care au cerut ajutorul politiei, dar care nu au fost bagate in seama (de exemplu cazul femeii care a fost impuscata de sotul abuziv intr-un coafor). Pe langa cazurile care s-au soldat cu moartea victimei, mai exista ale mii de cazuri in care fameile sunt agresate, depun plangere si nu le ajuta nimeni. Un psihopat nu se teme de lege, de pedepse aspre sau de amenintarea cu inchisoarea, iar violatorii si pedofilii nu pot fi reabilitati sau ajutati pentru ca marea majoritate dintre ei recidiveaza la prima ocazie.

    • Emil Calinescu says:

      Repet: eu vreau masuri pentru REDUCEREA numarului de violuri. Ele exista si vor exista tot timpul. Important este ca societatea sa lupte pentru ca ele sa fie cat mai putine si pentru ca faptasii sa fie prinsi. Trebuie, ca societate, sa stim ca atat am putut face si ca am luat toate masurile ca eventualii psihopati (ca ei sunt, oricum ne-am feri de ei) sa fie PRINSI. Masurile mele fix in directia asta sunt, neinsemnand c-ar fi singurele masuri viabile.

  9. mada says:

    Te inteleg ca vrei sa fie luate masuri concrete care sa reduca numarul de violuri (toti vrem acelasi lucru), dar si tu ar trebui sa intelegi ca nu noi suntem cei care detinem puterea. Putem propune masuri, putem participa in diferite campanii, putem posta mii de comentarii si articole, dar pana la urma noi putem doar atrage atentia asupra atrocitatilor care se comit si cere ajutorul celor care chiar pot sa faca o schimbare. Nu exista campanii inutile pentru ca datorita acestor campanii au loc pana la urma schimbari. Si nu e inutil nici ca victimele abuzurilor sa-si povesteasca experientele. Pentru multe dintre ele aceasta este singura sansa de a se elibera putin de durerea si suferinta prin care trec. Experientele lor pot sensibiliza persoanele care pot schimba ceva si totodata demonstreaza cat de puternice sunt aceste femei pentru ca au trecut singure prin asa ceva si au reusit sa mearga mai departe, sa reziste si sa supravietuiasca intr-o lume in care nu sunt protejate.
    Articolul tau sustine ca doar feministele au luat atitudine si fac parte din aceasta campanie si ca toate femeile care si-au exprimat dezaprobarea si dezgustul fata de fapta celor 7 violatori sunt automat feministe si nu pur si simplu niste oameni ingroziti de violenta si brutalitatea indurata de o fata. Pana la urma, tu esti cel care da de inteles ca feministele sunt detestabile si ca toate femei care i-au condamnat pe violatori nu fac nimic decat sa se planga. Nimeni nu sustine ca barbatii sunt detestabili, dar violatorii sunt. Desi am vazut zeci de comentarii in ultimele zile in care unii barbati instigau la ura fata de femei si chiar la atacarea acestora daca indraznesc sa se machieze sau sa se aranjeze, eu nu am generalizat si nu i-am numit pe toti misogini sau violatori.
    Cei care s-au implicat in aceasta campanie lupta cu singurele arme pe care le au: cuvintele. Din punctul meu de vedere pana si un flashmob e util pentru ca atrage atentia asupra faptelor teribile care se petrec. In plus, poate tu nu iti dai seama, dar o femeie abuzata nu considera inutile aceste incercari de a schimba ceva si aceasta solidaritate pe care o putem observa peste tot. Am vazut femei abuzate izbucnind in plans pentru ca pentru prima data de la atacul suferit au simtit ca pot spera ca ceva se va schima. Asa ca da, sa incercam sa-i convingem pe cei care detin puterea sa schimbe ceva, dar si sa ne aratam sustinerea fata de victimele violurilor, care poate vor avea de acum incolo, datorita acestei campanii, curajul sa vorbeasca si sa-i denunte pe violatori stiind ca vor fi sustinute si ca nu sunt singure.

    • Emil Calinescu says:

      Campania e initiata de feministe. Cele care au aderat la ea fie sunt feministe, fie au pus botul la chestii feministe, fie vor sa adere la o campanie la moda.

      Ca sa iti raspund tie la ce ai spus: decat sa incurajezi victimele sa-si povesteasca experientele, mai bine toate acele 100 de bloggerite ar infiinta acel ONG de care tot zic (sau daca el exista, si-ar dona 2% catre acel ONG), care ONG ar angaja psihologi care sa consilieze aceste victime. Ar face ceva MULT mai util decat sa propage niste articole profund inutile.

      Apropo, exista articole unde se vorbeste despre „imputitii de magistrati” si cum ar omori autorul acelui articol pe cei 7 violatori. Iar astfel de articole sunt PROMOVATE pe celebra platforma NU INSEAMNA NU. Prin asta se dovedeste utila platforma?

  10. mada says:

    Eu nu sunt interesată dacă o campanie este la modă sau nu. Întotdeauna am fost foarte critică la adresa legilor de la noi din țară (care uneori acordă mai multe drepturi atacatorului decât victimei) și intotdeauna am fost furioasă, scandalizată, dezgustată și îngrozită când am aflat de un abuz. Dacă am cunoscut victima unui abuz am făcut tot ce mi-a stat in putere să o susțin și sa-i fiu alături.
    Dacă faptul că îmi doresc ca femeile sa aibă drepturi egale cu bărbații, să nu mai fie discriminate, să nu fie abuzate, înjosite, hărțuite sau transformate într-un obiect, mă face feministă, atunci nu am nimic împotrivă sa fiu numita feministă. Aș fi la fel de furioasă și de scandalizată și dacă victima unui abuz sau a discriminării ar fi un bărbat. Nu înteleg de ce pentru tine feminismul e egal cu instigarea la ură sau cu atacarea bărbaților. Nimeni nu susține ca femeile sunt superioare bărbaților, toți suntem egali, nimeni nu generalizează acuzând toti barbatii că sunt violatori sau că le doresc răul femeilor pentru că oricine poate fi un atacator, iar abuzul nu vine doar din partea bărbaților. Sunt sigură că toate respectăm bărbații și îi apreciem pe cei care ne respectă la rândul lor. Ultimele zile au demonstrat că sunt destui bărbați care nu respectă femeile și care se consideră îndreptățiți sa atace o femeie dacă aceasta este atragătoare sau își permite să îi refuze. De ce nu vorbești despre acești bărbați, dar ești atât de critic și de dur la adresa femeilor care își doresc doar să nu devină victime ale violurilor. De ce nu vorbești despre bărbații care consideră ca femeile merită să fie violate? Sau despre cei care încearcă să discrediteze orice încercare de atragere a atentiei asupra abuzurilor?
    Am senzația ca pentru tine feminismul este ceva îngrozitor, ceva menit să submineze societatea și sa instige la ură. Eu ma simt jignita de imaginile postate de tine care sugerează ca o feministă nu e capabilă sa poarte o discutie contradictorie civilizata sau că feministele delirează, sunt detestabile, pline de ură și dezgustătoare.

  11. Pingback: WebStock 2015 |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.