PMP nu a intrat in Parlament din cauza lui Basescu

PMP nu a intrat in Parlament din cauza lui Basescu

PMP nu a intrat in Parlament. E deja oficial, mortul nu se mai intoarce de la groapa. Imi asum faptul ca titlul este tip Antena 3, dar intentionat am scris asa. Vorba aia, am invatat sa pun titluri socante dintr-o carte proaspat citita.

Varianta pe scurt este ca Basescu a luat foarte multe decizii proaste si nu doar acum, ci as zice ca in ultimii 4 ani. Intr-un final, faptul ca PMP nu a intrat in Parlament este consecinta fireasca. Voi arata in continuare 15 decizii proaste ale lui Basescu din 2016 si pana acum:

  1. A facut o fuziune surprinzatoare cu UNPR, alegandu-se cu multi oameni de stanga in partid. La alegerile locale din 2016 UNPR candidase alaturi de PSD, ulterior multi UNPR-isti aparand ca alesi locali PMP. Urmarea este ca multi consilieri PMP votau alaturi de PSD, inclusiv in capitala.
  2. Si-a demolat constant mandatul de presedinte, cu luari de pozitie care de care mai ciudate. El a pus-o pe Kovesi si tot el o injura.
  3. A acceptat ca in partidul sau sa coexiste opinii radical diferite: in 2017, cand protestele impotriva PSD si a OUG 13 erau in toi, o parte din PMP era in strada (cu Robert Turcescu in frunte), alta parte tunand la TV impotriva statului paralel (Gelu Visan era cel mai activ la acea vreme).
  4. Acelasi Basescu care nu-si contrazicea doar mandatul de presedinte, ci si declaratiile foarte recente. A spun intai despre Kovesi ca ar trebui scoasa in catuse din sediul DNA, pentru ca nu dupa mult timp sa spuna despre ea ca trebuie sustinuta pentru functia de procuror general al Parchetului European.
  5. S-a pozitionat ciudat la referendumul CpF: Basescu spunea cu jumatate de gura ca va vota DA, ca e familist, fara ca PMP sa se pozitioneze clar, ca partid, intr-un sens sau intr-altul. Electoratul sanctioneaza mai mult ambiguitatea decat pozitionarea gresita. Poti accepta, ca elector, ca partidul X este in dezacord cu tine intr-o privinta; faptul ca incearca sa te pacaleasca, ca e si nu prea in favoarea a ceva e mult mai sanctionabil.
  6. A plecat la Bruxelles, abandonandu-si practic partidul. Un partid nu se conduce de la Bruxelles, oricat de Zeus te-ai crede.
  7. A mers la presedentie pe mana unuia din afara partidului. Paleologu era pe profilul PMP, dar tot nu a fost chiar in regula ca un partid cu atatia oameni capabili, zica-se, sa puna drept candidat pe cineva din afara.
  8. A candidat la Primaria Capitalei, chestie prin care si-a taiat singur craca de sub picioare. Da, a facut pragul la Consiliul General, dar s-a faultat singur din 3 alte motive. Intai si intai, si-a distrug singur aura de vesnic castigator, caci Basescu se lauda pana atunci ca a castigat toate infruntarile electorale la care a participat. In al doilea rand, a enervat masiv electoratul de dreapta care o dorea plecata pe Firea. Si nu in ultimul rand, a enervat pe multi pentru motivul pentru care a candidat: sa le faca in ciuda celorlalti. A parut un copil mic caruia i s-a luat jucaria si s-a suparat.
  9. Iesirile publice l-au facut sa para din ce in ce mai epuizat, mai decazut. O umbra nu doar a fostului presedinte Basescu, ci si a fostului OM Traian Basescu.
  10. Si-a pozitionat partidul drept crestin, conservator, a luat cativa intelectuali conservatori (Neamtu si chiar Florian Bichir), dar a pus pe langa ei si persoane dubioase, controversate, precum fiul baronului Mocanu la Buzau sau traseisti refuzati de PSD in alte parti. Nu a fost credibil in incercarea lui de a-si vopsi partidul in crestin.
  11. Nu a candidat la aceste alegeri. Un Traian Basescu cap de lista la Bucuresti, la senat, ar fi adus ceva voturi in plus. A facut, dupa mine, exact aceeasi eroare pe care a facut-o Tariceanu in 2019: daca se punea cap de lista ALDE trecea pragul. Apropo, veti zice ca Basescu e integru, ca n-a candidat pentru ca el vrea oricum sa ramana la Bruxelles, ca el nu candideaza undeva unde nu vrea sa ramana. Ceea ce ar putea fi adevarat, doar ca … el a fost locul 1 la Consiliul General. Deci acolo s-a pus cap de lista pentru a atrage voturi, acum n-a mai facut asta. Desi unii se strofoca sa sustina contrariul, PMP este parti de lider, partidul lui Basescu, urmand sa moara impreuna cu liderul sau, formal sau informal. Moartea politica a lui Basescu va surveni cu mult inainte de moarta sa fizica (Vadim, de pilda, a murit in 2015, dar politic era mort de cativa ani).
  12. A sustinut guvernul Orban fara sa ceara nimic. Cand se faceau calcule, multi spuneau ca Basescu le va manca sufletul, ca e greu sa guvernezi cu el. Cum a fost, de fapt? In afara unor declaratii, pe care nu le mai baga nimeni in seama, in rest PMP-ul a votat disciplinat tot ce a propus PNL.
  13. Nu s-a evidentiat cu aproape nimic in 4 ani. Nu s-a putut prezenta drept o alternativa la PNL, ci doar o anexa a acestuia. De ce sa votezi anexa cand poti vota originalul? Daca esti fan al masurilor guvernului Orban, votezi direct PNL si gata.
  14. Basescu a avut, in timpul pandemiei, niste iesiri extrem de dure, spunand ca el ar fi bagat carantina, ca ar fi pastrat starea de urgenta. Nu discut utilitatea medicala, nu discut oportunitatea acestora; spun doar ca masurile acelea au fost dintotdeauna nepopulare, drept urmare trebuia sa se astepte la un raspuns pe masura din partea electoratului.
  15. A indemnat-o pe fiica lui, Elena Basescu (EBA) sa candideze la Constanta. Postarile cu ea in campanie electorala au facut inconjurul internetului. Cum ai putea lua in serios un partid precum PMP cu un astfel de candidat?

Bineinteles ca nu doar Basescu e de vina, bineinteles ca si ceilalti, din jurul sau, sunt vinovati. Fiind, insa, vorba despre un partid de lider, e clar ca liderul este principalul vinovat, asa cum tot el a cules laurii atunci cand a reusit.

PMP nu a intrat in Parlament si pentru ca aparut partidul AUR. Acest partid a venit cu un discurs religios, conservator, mult mai credibil, avand o garnitura noua de politicieni. A furat din electoratul PMP din tara, dar si pe cel din diaspora (in special Republica Moldova). Nu insinuez ca PMP ar fi luat suma scorurilor celor 2 partide (adica aproape 15%), insa in mod cert PMP ar fi intrat in Parlament daca nu exista AUR.

PMP nu a intrat in Parlament la fel ca ProRomania (condus de Ponta si Tariceanu). Pentru mine, ambele-s vesti bune, nu-mi placea de niciunul dintre cei 3 lideri (desi l-am votat pe Mircea Diaconu toamna trecuta). Despre surpriza AUR, dar si despre infrangerea PNL, voi vorbi in articolele viitoare.

Si inca ceva: partidele balama, tip PMP, nu se pot mentine la nesfarsit in jurul pragului. Daca s-ar fi stabilizat undeva pe la 15%, cu un 18 in vremuri bune si un 10 in vremuri proaste, ar fi putut rezista. Insa stabilizarea in jurul cifrei de 5% poate aduce surprize, adica exact ce s-a intamplat acum, ca la un moment dat sa scazi sub prag. Cam ca elevul ori studentul care tinteste 5 la toate examenele si care din cand in cand mai si pica.

PMP nu a intrat in Parlament din cauza lui Basescu, asa cum atunci cand a intrat, a facut-o din cauza ori datorita lui Basescu. Politica este simpla uneori.

2 thoughts on “PMP nu a intrat in Parlament din cauza lui Basescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.