Politica fata de animale si traditiile culturale

Politica fata de animale si traditiile culturale

 

Articolul acesta pleaca de la urmatoarele premise:

Disectie leu

  • Tocmai am vazut stirea cu leul transat in fata vizitatorilor la o gradina zoologica din Danemarca. Nu as fi scris despre asta daca n-as fi vazut reactiile tembele vizavi de dentistul-vanator american.
  • In plus, am avut acum cateva luni o discutie cu un amic legata de celebra Corrida spaniola. Acel amic sustinea ca n-ar merge niciodata la asa ceva, i se pare un sport sangeros si inutil. De ce ar trebui omorati acei tauri? Pentru distractia unor oameni sadici?
  • In Romania Remus Cernea a depus un proiect de lege privind interzicerea circului cu animale. Se interzic grav drepturile acestor animale.
  • In alte tari sunt inca legale luptele intre animale: caini sau cocosi. Luptele cu cocosi imi amintesc de filmul Toate Panzele sus, unde Izmail (Jean Constantin) pierduse o gramada de bani pariind pe astfel de lupte.

Recititi, va rog, stirea cu transarea leului din Danemarca. Ce observati acolo? Va reproduc ultimele 2 paragrafe:

„Multi danezi cred ca aceasta experienta le ofera copiilor lor un adevar care ii poate ajuta sa-si faca alegerile pe viitor. Aceste alegeri pot fi orice, de la dorinta de a deveni veterinar, pana la aceea de a deveni vegetarian sau activist pentru drepturile animalelor”, se mai arata in editorialul Jessicai.

Gradina Zoologica din orasul danez Odense a disecat mai multe animale in public, in ultimii 20 de ani. Anul trecut, spre exemplu, a fost ucisa o girafa sanatoasa care apoi a fost disecata public.

Asadar, este vorba, in mare, despre o traditie. Cum traditie este si Corrida. Cum traditie este si circul cu animale in Romania.

Sursa foto
Sursa foto

Nu incurajez chinuirea inutila a animalelor, precum au facut brailenii. Totusi, traditiile culturale, ale noastre si ale altora, ar trebui respectate. Si n-ar trebui sa judecam, prin prisma valorilor noastre actuale, traditiile culturale daneze ori spaniole.

Apropo de danezi si de ce s-a intampla la ei la Zoo, voi stiti ca pe vremuri, in Romania, la orele de zoologie (deci in gimnaziu) se faceau disectii pe animale? Nu pe caine ori pisica, ci pe broaste ori chiar pe iepuri. Se chinuia acel animal? Cu siguranta, dar totul intr-un scop nobil.

Sa iubim animalele, sa nu ne bucuram de raul lor, sa nu savuram suferinta lor, insa sa nu le punem niciodata deasupra oamenilor. Oamenii, luati separati, ca indivizi, dar si impreuna, ca si comunitati, sunt si vor fi tot timpul superiori animalelor. Iar traditiile, oricat de barbare si de crude ni se par, trebuie respectate. Si, cel mai important, nu trebuie judecate NICIODATA din exterior. De ce noi, romanii, ar trebui sa judecam traditiile culturale spaniole ori daneze?

Ethnocentrism

Politica fata de animale trebuie sa respecte traditiile culturale ale locului si trebuie ca, DE FIECARE DATA, sa puna OMUL inaintea ORICARUI animal! Salutari OMENESTI tuturor!

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.