Hitler se intoarce?

Hitler se intoarce?

 

Articolul acesta pleaca de la aceasta stire. Am putea s-o luam ca stire funny, dar cat de amuzanta este situatia actuala din Germania si din Europa?

Problema este insa mai complicata decat pare la prima vedere.

Hitler

Dupa caderea lui Hitler, Germania a suferit un proces intens si extrem de interesant, numit deznazificare. Mi se pare extrem de interesant cum intr-o democratie s-a facut o spalare pe creier, la propriu, mai intensa decat au facut alte regimuri autoritare. Lumea spune ca procesul a fost eficient, ca acum Germania este o tara extrem de toleranta. Angela Merkel fix pe asta mizeaza, pe aceasta toleranta extrema a poporului german.

Totusi, tare mi-e teama ca tot acest proces AGRESIV ar putea avea efecte contrare. Contextul social este diferit, nemtii INCA traiesc bine, dar acest lucru nu dureaza o vesnicie. In plus, siguranta locului de munca si un salariu bun nu-s singurele lucruri de care un om are nevoie. Siguranta sa fizica ar putea deveni repede principala sa preocupare.

Ce au incercat producatorii acelui film, si au reusit, consider a fi cel mai bun sondaj de opinie ce putea fi facut in Germania actuala. Nu stiu daca lucreaza si sociologi in echipa filmului, dar ce au reusit ei nu ar fi reusit echipe intregi de sociologi. O sociologie bruta, intuitiva, bazata pe simtul comun (asa cum ni se zicea noua in facultate), se dovedeste a fi extrem de eficienta.

Ceausescu

Personal, stau si ma intreb cum ar reactiona romanii daca cineva imbracat in Ceausescu le-ar bate la poarta. Macar ca experiment social si tot as testa reactiile.

Altfel, politic, in Europa vor ajunge la putere, direct ori indirect, guverne nationaliste care vor schimba actualele politici. Direct, adica vor castiga partide anti-sistem. Indirect, adica partidele clasice vor avea un discurs din ce in ce mai dur.

Raspunsul la intrebarea Hitler se intoarce este si da, si nu. Politic nu se intoarce fizic, ci prin urmasi de-ai sai (sa vedem cat de duri vor fi). Altfel, ne vom putea bucura de el in cinematografe. Sunt curios, cinematografic vorbind, daca vreun distribuitor din Romania va aduce acest film si pe plaiurile mioritice. Salutari POLITICE tuturor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.