Prea multa informatizare strica. Eu Daniel Blake.

Prea multa informatizare strica. Eu Daniel Blake.

 

 

Multi prieteni de-ai mei sustin, unii in privat, altii public, ca totul ar trebui informatizat. Ca toate problemele cu statul, fiscale, problemele legat de somaj, de sanatate, de pensii, ar trebui informatizate. Ar trebui sa poata fi rezolvate exclusiv prin click-uri succesive.

In teorie e foarte bine, mie mi-ar conveni, multora le-ar conveni. Doar ca, vedeti voi, informatizarea excesiva, robotizarea, are si cateva dezavantaje. Foarte mari.

Va dau fix 3 probleme:

1. Oamenii care nu stiu sa foloseasca tehnica moderna. Voi sustineti ca ar trebui sa invete, ca ar trebui sa aiba pe cineva care sa-i invete. Eu, insa, intreb: Si daca nu?

2. Robotizarea excesiva duce la abuzuri. Multe probleme pot fi si trebuie rezolvate de oameni. De o minte omeneasca. De o persoana care nu gandeste doar in itemi, in punctaje si in bifari. De o persoana care poate sa discearna si care, in anumite cazuri, poate interveni pentru rezolvarea unor probleme.

3. Erorile tehnice. Orice calculator, robot, cum vreti sa-i spuneti, trebuie supravegheat. Trebuie calibrat constant.

Acum, acest articol ar fi trebuit sa apara pe alt blog, pentru ca este despre un film. Filmul se cheama I Daniel Blake (Eu Daniel Blake) si a fost premiat la mai multe festivaluri de film.

Povestea este fix ca la punctul 1, desi e mai mult decat atat. Un nene, pe care-l cheama, ati ghicit, Daniel Blake, primeste interdictie de la medicul cardiolog sa mai munceasca. Din pacate, boala de inima nu este vizibila, precum altele, asa ca de la o institutie a statului care trebuia sa-i certifice invaliditatea primeste avizul Apt de munca. De aici incepe intreaga aventura, aventura care se loveste, constant, de necunoasterea lui in domeniul tehnicii. Multe chestii trebuia sa le faca la calculator, doar ca el nu stia cum sa-l foloseasca.

Filmul te sperie de-a dreptul, este un fel de Pensionarea domnului Lazarescu, daca Domnul Lazarescu fusese plimbat pe la mai multe spitale, Domnul Blake e plimbat de la somaj la pensii si la multe alte institutii. Si vorbim de Marea Britanie, nu de Romania. Acolo, cum am zis mai sus, este prea multa informatizare. Prea multa pentru unii 🙂

Despre filmul Eu Daniel Blake (scris fara virgula din motive de SEO) nu va mai zic nimic. Merita sa-l vedeti, veti iesi complet ravasiti de la el. Este adus in Romania de Independenta Film. Salutari CINEMILE tuturor!

One thought on “Prea multa informatizare strica. Eu Daniel Blake.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.